Hoppa till huvudinnehållet

Berusade personer värmer sig på biblioteket: ”Folk vill inte gå hit”

Publicerad:
Jan Fröding, kultur- och bibliotekschef på Filipstads bibliotek
Jan Fröding, kultur- och bibliotekschef på Filipstads bibliotek Foto: Linus Arenius

Berusade personer använder biblioteket som värmestuga. Detta skapar ett obehag och en rädsla hos besökarna som istället väljer att stanna hemma.

– För personalen är det ett arbetsmiljöproblem – vi är inte utbildade för att ta hand om berusade personer, det är inte vår uppgift. Det är ingen optimal situation, säger Jan Fröding, kultur- och bibliotekschef.

Att berusade personer använder toaletterna på biblioteket och står i entrén för att värma sig, är inget nytt.

Så här har det varit, mer eller mindre, ända sedan biblioteket flyttade till sina nuvarande lokaler för cirka tio år sedan, berättar Jan Fröding, kultur- och bibliotekschef i Filipstad.

– Men det har accentuerat de senaste åren, så det har blivit lite fler än vad det var förut. Tidigare, när vi hade andra lokaler, hade vi inte det problemet, utan det beror ju på vart vi ligger. Nu är det nära busstationen och det är nära Systembolaget. Vi ligger i en triangel, säger han.

Det är framför allt nu under vinterhalvåret som problemet är som störst då många söker skydd mot kylan.

– Visst har man viss förståelse för dem, men det får konsekvenser för våra besökare. Vi kan inte göra jättemycket, det finns vissa gränser för vad vi får göra, säger Fröding.

”Ingen annan stans att vara”

Personalen har flera gånger fått avvisa personer som stått i foajén och druckit alkohol.

– För det mesta så går de då, men de kan komma tillbaka kort efter. Det är ganska ofta vi hör att folk inte vill gå hit, säger Fröding och berättar att han vet om att föräldrar inte låter sina barn, som egentligen är tillräckligt gamla, gå själva till biblioteket på grund av hur situationen ser ut.

– Det blir en värmestuga här för det finns ingen annanstans för dem att vara. Och det i sig är ett problem – då hamnar de här. Coop är också, vad jag förstått, ett populärt ställe.

Fröding fortsätter:

– Det är inte meningen att folk ska tveka över att gå hit för att de upplever det otrevligt att gå in och tycker det är obehagligt. Vi ska vara en öppen plats där alla är välkomna, men det får inte vara så att somliga tvekar över att gå hit för att det är stökigt i entrén och de inte vill passera förbi.

Situationen är även ett arbetsmiljöproblem för personalen, Fröding berättar att det ibland förekommit hotfulla situationer.

– Det har skett någon enstaka gång. Sen har det har varit lite småbråk internt mellan dem, men det händer inte ofta. Däremot gör det inte saken bättre. Allt skapar otrivsel, obehag och rädsla hos folk.

Kan ringa på väktare

Fröding berättar att polisen av och till tittar in för att stämma av läget.

– Hur ofta beror nog på deras bemanning, men polisen gör så gott de kan. De har annat att göra också. Vi har även möjlighet att ringa på väktare om det skulle behövas. Problemet är oftast inte inne i biblioteket, kommer de in är det för toaletten. Ibland sitter de här inne en sväng men då är det ganska lugnt, då brukar de hålla sig på sin kant och respektera rummet. Det är just i foajén det är bekymmer, säger han och avslutar:

– När det blir varmare ute kommer det bli lugnare, men det är ingen optimal situation om man säger så.

Artikeltaggar

AlkoholBarnBemanningCoopFilipstadJan FrödingKulturMat och dryckNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.