Utställningar, fackeltåg och föredrag – så uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Värmland.
Den infaller på fredag, den 27 januari, 78 år efter befrielsen av Auschwitz-Birkenau.
2005 deklarerade FN den 27 januari som internationell minnesdag för Förintelsen och över hela världen görs manifestationer, utställningar, konserter med mycket mera för att uppmärksamma minnesdagen.
Forum för levande historia rapporterar om 200 arrangemang i Sverige och på kartan finns flera i Värmland.
Brunskogs församlingshem står värd för ett föredrag av Kent Gustafsson och Jens Tollskog. De har i många år jobbat med toleransprojektet Resan på Sannerudsskolan i Kil. Projektet går ut på att skapa en större tolerans och minska fördomarna mellan olika grupper av elever. I projektet har elever bland annat rest till koncentrationsläger i Polen. Kvällen inleds 17.30.
På Hammarö kommer eleverna på Mörmoskolans högstadium under både torsdag och fredag att arbeta med utställningen ”Jag kom ensam” och tända ljus för att hedra Förintelsens offer.
I Karlstad anordnas ljuständning och guidning på Mosaiska begravningsplatsen, med start 16.00. Klockan 18 öppnar Domkyrkan för ett samtal med Stig Andersson, Susanne Kielba och Eva Torstensson om Joost Lakmaker, Valter Kielba och Flora Gladh och deras arbete med att bevara minnet av Förintelsen. Samtalsledare är Lars Stiernelöf, Agera Värmland. Det blir musikinslag av Beata Söderberg Quin och Andreas Sjögren samt glimtar ur kritikerrosade musikalen Café Berlin, som sattes upp på Värmlandsteatern under hösten 2022.
Värmlands museum i Karlstad håller sin hörsal öppen hela dagen, från 10 till 20, med ett rullande bildspel om judinnan Alice Kleins resa.
I Karlstad samlas därtill under fredagsförmiddagen samlas elever från två högstadieskolor inom samverkansprojektet Lyft upp och Toleransprojektet på Arenan och ser en film om Anne Frank. På Tingvallagymnasiet uppmärksammas Förintelsen hela veckan med två utställningar från Forum för levande historia i centralhallen samt ett bokbord från biblioteket.
Kils bibliotek visar VR-utställningen ”Plundring – början till ett folkmord” mellan 13 och 15 på fredagen. Den handlar om nazisternas plundring under Förintelsen.
Kristinehamns bibliotek visar utställningarna ”Raza. Om att sortera människor” och ”Aktion T4. Om människosyn i Nazityskland”. Utställningarna har producerats av Forum för levande historia och visas på biblioteket från 11 till 31 januari. Där finns också ett bokbord.
I Sunne blir Teatertorget platsen för en manifestation, som pågår 19 till 20 på fredag, i ett arrangemang av Israels Vänner Sunne.
Vålberg kommer att lysas upp av ett fackeltåg, som startar 18 och följs av ett program på Åstorpsgården. Det blir samtal med fd elever från Toleransprojektet i Vålberg och Väse. Arrangörer är Svenska kyrkan i Vålberg, Sjösala fritidsgård och öppen fritidsverksamhet Kultur och fritidsförvaltningen i Karlstad.
Väse kultur- och fritidscenter visar hela veckan utställningen Motstånd, framtagen av Forum för levande historia. Utställningen finns kvar till och med söndag den 29 januari i bibliotekets utställningsfönster.
Årjängs bibliotek har två arrangemang. På torsdagskvällen klockan 18 sänds ett studiosamtal direkt från Stockholms stadsbibliotek med temat Bibliotek före, under och efter Förintelsen. Under hela veckan, måndag till fredag, finns möjlighet att se VR-utställningen Plundring - början till ett folkmord.
Fakta
Förintelsens minnesdag
I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja högtidlighållandet av minnesdagen. Syftet med minnesdagen är framför allt att hedra Förintelsens offer men också att bidra till att skapa engagemang för alla människors lika värde och för ett öppet och demokratiskt samhälle.