Hoppa till huvudinnehållet

Osäkerhet dödar initiativförmågan

Publicerad:
Psykologiska studier pekar på att vi just nu känner mer osäkerhet än någonsin.
Psykologiska studier pekar på att vi just nu känner mer osäkerhet än någonsin. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Inflation, energikris och ett krig cirka 90 mil från Sverige. En lågkonjunktur väntar där Putin är roten till det onda som händer. Men, vad får det för konsekvenser för oss, vad händer med människors beteende just nu?

Psykologiska studier pekar på att vi just nu känner mer osäkerhet än nånsin. Tyvärr förstör osäkerheten mycket eftersom den lägger sig som en våt filt på människors initiativförmåga.

För att förstå hur osäkerhet påverkar människor studerade forskare en grupp amerikanska deltagare som gått en kurs. Kursdeltagarna hade precis avslutat flera veckors arbete med ett tufft examensprov. Som bonus fick deltagarna ett erbjudande om att åka på en femdagars solsemester på Hawaii till exceptionellt lågt pris. Deltagarna fick tre alternativ; köpa resan direkt, avstå från resan eller betala en avgift för att kunna ha kvar erbjudandet och köpa resan senare.

Av de deltagare som klarat kursen valde många att åka. Några avstod också men väldigt få valde det tredje alternativet, att betala ett tillägg för att kunna resa senare.

Tyvärr förstör osäkerheten mycket eftersom den lägger sig som en våt filt på människors initiativförmåga.
Per Kristensson

Några av kursdeltagarna hade fortfarande inte fått tillbaka resultaten från sitt prov än. Intressant nog visade det sig att dessa deltagare valde just det tredje alternativet. De kände osäkerhet om hur saker skulle utvecklas och ville inte åka någonstans innan de visste vad som väntade dem. Osäkerheten gjorde dem passiva och de var därför villiga att betala för att ha kvar möjligheten.

Forskarna trodde nu att de deltagare som fått underkänt borde göra samma val som gruppen som ej fått tillbaka sina resultat. För dem var ju läget trots allt ännu sämre. Men där fick forskarna tji, dessa deltagare gjorde nästan exakt samma val som de som fått godkänt! De verkade resonera att de behövde några dagars avslappning för att kunna ta itu med kursen en gång till. För dessa deltagare fanns ingen osäkerhet, de visste att hårt jobb väntade.

Det var bara deltagarna som var osäkra som ville skjuta upp. Detta ger en tydlig fingervisning om vad lätt osäkerhet dödar initiativförmåga och handlingskraft. Den tredje gruppen skulle ju lika gärna kunnat resonera att oavsett resultat vore avslappning på Hawaii skönt. Det var till och med bättre att veta att provet gått dåligt än att vara osäker.

Osäkerhet är dessutom lika illa för företag som det är för människor.
Per Kristensson

Är du osäker på räntelägets utveckling byter du knappast boende nu. Fluktuerar elkostnaderna börjar du inte gärna renovera heller. Ta tåget till viktigt möte i Stockholm? Knappast när man inte vet om SJ är i tid. Funderar du på att bryta upp förhållandet men är osäker på alternativet? Då stannar du troligtvis i relationen. Osäkerhet är dessutom lika illa för företag som det är för människor. Osäkerhet dödar helt enkelt vår initiativförmåga.

Per Kristensson

Professor och föreståndare vid Centrum för tjänsteforskning, Karlstads universitet

Artikeltaggar

Karlstads universitetKrönikorPer Kristensson