Hoppa till huvudinnehållet

Nytt grepp i Arvika på minnesdagen: ”Det blir ett minimaraton”

Publicerad:
Annika Lindqvist och Viveka Stigzelius kommer ha högläsning om ett människoöde under förintelsen nu på fredag då minnesdagen är.
Annika Lindqvist och Viveka Stigzelius kommer ha högläsning om ett människoöde under förintelsen nu på fredag då minnesdagen är. Foto: Anton Eriksson

Fredagen den 27 januari är det förintelsens minnesdag. Det uppmärksammas på Ritz i Arvika bland annat genom högläsning om en överlevare av Förintelsen.

– Det blir ett minimaraton, säger Viveka Stigzelius som ska läsa tillsammans med Annika Lindqvist.

Det var Ann Lundqvist, verksamhetsansvarig på Ritz, som ställde frågan.

– Nu skulle hon ordna till minnesdagen på fredag och frågade mig om jag kunde hålla i någon form av högläsning, och det ville jag gärna göra, berättar Viveka Stigzelius.

– Då tänkte jag på vad jag skulle kunna läsa som passar. Så kom jag på att jag fick den här texten om Sara som överlevde förintelsen.

Berättelsen är en del av boken ”Judiska minnen”, och handlar alltså om Sara Leczycka Fransson som föddes i Polen 1927 där berättelsen tar sin början.

Den går sedan via en lycklig barndom till livet i ett ghetto, vidare till koncentrationslägren i Auschwitz – där hennes familj mördades – och Bergen-Belsen.

”Den är lite hoppfull”

Det hela slutade i Sverige och Linköping där hon blev fru Fransson.

– Berättelsen är insamlad av Nordiska museet. Sara har varit ute och pratat på skolor om detta, men dog själv för ett år sen som 95-åring. Dottern Helena, en väninna till mig, skickade en sammanfattning av det.

Någon solskenshistoria är det inte tal om med tanke på temat för dagen – men det finns ljusglimtar.

– Hon förlorade inte hoppet om mänskligheten och mötte bra människor på vägen, så den är lite hoppfull. Många av förintelseberättelserna fokuserar på grymheterna, det här blir lite lättare att lyssna på – även om det också är en del jobbiga händelser såklart.

Det blir bitvis rätt tung läsning?

– Ja, tiden på Auschwitz-Birkenau är inte roligt. Sen finns ett läger som heter Gross-Rosen, där verkar det ha varit lite lindrigare i alla fall.

”Judiska Minnen” är boken som berättelsen är hämtad från och som handlar om förintelseöverlevaren Sara Leczycka Fransson.
”Judiska Minnen” är boken som berättelsen är hämtad från och som handlar om förintelseöverlevaren Sara Leczycka Fransson. Foto: Privat

Två timmar

Inspirationen kommer från den maratonläsning av Gösta Berlings saga från Västanå teater på trettondagen som sändes i SVT – och höll på i över ett dygn.

– Jag satt och kollade på allt av det, förutom någon kortare paus. Men det här kommer bara ta två timmar, så vi kallar det för ett ”minimaraton”, säger Viveka Stigzelius.

– Jag hade aldrig kommit på idén om det inte varit för Gösta Berling. Jag frågade på Facebook om någon ville vara med – då nappade Annika direkt. Jag vet att hon är van att läsa högt, vi har shared reading tillsammans,

”Lite orolig”

Förra året startade de båda upp en kurs i shared reading på stadsbiblioteket i Arvika, för att motverka ensamhet, så de har båda erfarenhet av högläsning sedan tidigare.

– Vi kommer turas om att läsa. Jag kan inte tänka mig att det har varit något liknande i Arvika tidigare.

Med tanke på detta är det också svårt att uppskatta hur stort intresset kommer vara när högläsningen äger rum på Ritz Club under fredagseftermiddagen.

– Jag är lite orolig att ingen kommer, men om vi inte har några lyssnare får vi läsa för varandra helt enkelt. Man kan droppa in efter en halvtimme eller ta en paus mitt i och komma tillbaka, kanske ta en kopp kaffe eller sitta och sticka medan man lyssnar.

Artikeltaggar

Ann LundqvistArvikaAuschwitzBerättelserHistoriaLitteraturMänskligtNöje/KulturNordiska museetPolenRitz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.