Hoppa till huvudinnehållet

Massiva stålbadet – här är alla aktiviteter som ryker för Karlstadsborna

Publicerad:
Robert Halvarsson (MP) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden som beslutat om ordentliga besparingar för 2023. Foto: Frida Jansson Högberg

Drop-in-idrotten avvecklas, skidåkarna kommer nu få betala för att åka i spåren på Tuggelite och Bryngfjordsbacken riskerar att stängas.

Det är ett ståldbad som väntar kultur- och fritidsförvaltningen efter att flera besparingsåtgärder klubbats igenom.

– Varje gång man sparar på saker så är det jobbigt, säger Robert Halvarsson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det var under onsdagens nämndsammanträde som det beslutades om sparåtgärderna. Underskottet beräknades till drygt sju miljoner kronor, men efter rejäla besparingsåtgärder ser det ut som att nämnden enbart går back med 1,5 miljoner kronor.

Totalt ska det alltså sparas drygt 5,5 miljoner kronor och det är en bred repertoar av åtgärder som är att vänta. Bryngfjordsbacken riskerar att stängas och en avgift ska tas ut för att åka skidor på Tuggelite.

– Det är klart att det är svåra prioriteringar. Bryngfjordsbacken har inte alltid kunnat vara öppen så som vi önskat och det har varit med svårt hjärta: att vi försökt men inte alltid lyckats få till det, säger Robert Halvarsson.

– Förvaltningen kommer se om det finns möjlighet med entreprenaddrift av backen och samtidigt stärka samarbetet med grannkommunerna avseende att kunna åka skidor utför.

När kommer ni fatta beslut om Bryngfjordsbacken stängs eller läggs på entreprenad?

– Det kommer väl ske i år att vi landar i något ställningstagande.

När det kommer till hur mycket det kommer kosta att åka skidor på Tuggelite finns det i dagsläget inget fastställt belopp.

– Tittar man på budgetposten är den inte så stor men tanken är inte att det ska vara för höga taxor.

Ett urval av besparingsåtgärderna (nettobesparing inom parentes)

• Drömsommarjobbet (250 000 kr)

• Fika på utbudsdagar (70 000 kr)

• Stängning eller entreprenaddrift av Bryngfjordsbacken (400 000 kr)

• Ansvara för drift av konstsnöspår i Tuggelite och införa en avgift (100 000 kr)

• Avvakta med fritidsbanken i västra Karlstad ( 1 000 000 kr)

• Drop-in-idrott avvecklas (175 000 kr)

Bantat nationaldagsfirande

Dessutom slopas nyårsfirandet helt och nationaldagsfirandet får sin budget kapad med 350 000 kronor. En gratiskonsert, likt tidigare år, ser det med andra ord inte ut att bli.

– Det sker flera konserter runt nationaldagen. Om vi minskar kostnaderna för den här typen av arrangemang så behöver vi inte spara så mycket på den huvudsakliga verksamheten, säger Robert Halvarsson.

Drop-in-idrotten, där barn och unga spontant kan leka och idrotta i skolor, kommer läggas ner helt. Men Robert Halvarsson tror inte att det kommer märkas så mycket.

– Det finns flera delar av kommunen med liknande verksamheter, så vi kör in det i den ordinarie fritidsverksamheten för barn och unga i stället för att det ska vara eget spår.

– Vi försöker hitta sätt att spara in och det är många bäckar små.

Den nya fritidsbanken på Våxnäs som var tänkt att invigas i år skjuts upp till tidigast 2024 vilket innebär en besparing på en miljon kronor.

Hur tror du att det här stålbadet kommer tas emot av Karlstadsborna?

– Jag tror att det kan finnas känslor, vilket jag har stor respekt för. Varje gång man sparar på saker så är det jobbigt, det är alltid någon som påverkas. Men vi har minskade statsbidrag och hög inflation så vi har försökt att göra så gott vi kan och spara så smart vi kan på saker som jag hoppas kan förstås av våra medborgare.

Artikeltaggar

BeslutBryngfjordsbackenBudgetarEkonomiKulturNämnderPolitikRobert HalvarssonTuggeliteVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.