Efter beskedet om de beordrade övertidspassen växer en stor oro hos flera sjuksköterskor på Centralsjukhuset i Karlstad.
De vittnar om att de tvingas arbeta med arbetsuppgifter de inte är vana vid – med bristande inskolning.
– Det är inte patientsäkert över huvudet taget, säger en sjuksköterska.
Som NWT kunde berätta tidigare i veckan har ett stort antal sjuksköterskor och undersköterskor beordrats att göra övertidspass i den vårdkris som nu råder.
Regionen: Stor grupp sjuksköterskor och undersköterskor beordras övertidspassDirektivet har väckt starka känslor hos sjuksköterskorna som berörs, där flera kritiserar beslutet.
Sjuksköterskorna anser att patientsäkerheten hotas, bland annat på grund av bristfällig introduktion på de nya avdelningarna.
– Vissa av oss har inte jobbat avdelningar på tjugo år. Vi är inte vana vid de patienterna och kan inte datasystemen, säger en sjuksköterska som till vardags arbetar på en mottagning på medicinkliniken.
– Jag tycker det är olyckligt på alla sätt och vis. Så här ska det inte gå till. Det är jättesvårt att ta hand om en ny grupp patienter när man inte kan rutinerna, säger en annan som jobbar på en mottagning på medicinkliniken.
Sjuksköterskan säger att de blivit erbjudna ett par timmar introduktion för extrapasset, inget mer.
– Det är inte patientsäkert över huvud taget. Du kan inte lära dig det här på ett par timmar. Det är stor skillnad på att vara på en mottagning och en avdelning.
Hon menar att de snarare kommer att bli en belastning än en avlastning.
– Vi kommer vara i vägen där när vi ska fråga hela tiden. De kommer behöva ta hand om oss för vi kan inte deras jobb. På samma sätt som inte de kan vårat jobb.
Något måste göras. För regionen har blivit persona non grata. Jag rekommenderar inte att söka sig hit för jobb.
Just orosmolnen kring patientsäkerheten är ett stort samtalsämne bland vårdpersonalen, vittnar en rad CSK-källor om för NWT. Många överväger, eller har hotat med, uppsägning.
Svaret på krisen som råder just nu stavas lönehöjning, menar de.
– Det är tråkigt att hela tiden behöva säga det. Men skulle lönen på sjuksköterskorna höjas med 5 000 kronor skulle vi plötsligt konkurrera med kommuner och privata vårdcentraler.
– Då kommer kollegor att komma tillbaka, vår arbetsmiljö blir bättre och vi behåller de som annars skulle sluta. Något måste göras. För regionen har blivit persona non grata. Jag rekommenderar inte att söka sig hit för jobb.
Bemöter kritiken
Slutenvårdschefen Maria Berglund bemöter kritiken:
– Jag är ytterst medvetet om att det är totalt olika arbetsplatser, att jobba på avdelning och mottagning.
– Men som sjuksköterska har man mycket med sig. Det finns mycket man kan hjälpa till med på avdelningarna, som man också gör på mottagningarna. Till exempel ta prover och ge läkemedel. Det är skillnad på att hjälpa till och att ansvara för en hel patientgrupp.
Hon menar att direktivet i grund och botten handlar om fler ska dela på den övertid som nu krävs. Patientsäkerheten hotas inte extra av det här, utan tvärtom, säger hon.
– Det handlar om att vara ett par extra händer. Men är det så att man är osäker i sin roll ska man prata med sin chef om vad man kan bidra med och inte riskera patientsäkerheten genom att ta ett större ansvar än man är trygg med. Man kan till exempel bidra utifrån sjuksköterskans huvudämne: Omvårdnad – och det ska alla kunna.
Bristande introduktion, max ett par timmars inskolning – stämmer det?
– Det kan jag inte svara på. Det gör man upp i sin egen verksamhet och i dialog med sin närmaste chef. Och det finns en skillnad: ska man ansvara för att ta hand om en patientgrupp så tar ju det flera veckor att lära sig om man inte gjort det på länge. Men ska man ge sig in och vara ett par extra händer eller assistera sjuksköterskan behöver det inte ta mer än några timmar.
Uppsägningshot har även nått Maria Berglund:
– Ja, det har jag hört. Men det är också så att sjukvårdsledningen har begärt ett extrapass i månaden, inte mer. Vi behöver vara fler som bidrar för att göra vår arbetsmiljö bättre.
– Många av våra avdelningschefer och verksamhetschefer är även ute och jobbar kliniskt av just denna anledning.
Läs också:
Sjuksköterskebristen i regionen kan bli värre: ”Extrapassen blir spiken i kistan”Sjuksköterskornas kritik efter övertidsbeskedet – "Jag är så trött på det"Vårdplatser i kommunen kan läggas ner: ”Det här kommer vi att lösa”