Hoppa till huvudinnehållet

Välkänd Karlstadsgallerist drar igång kulturfilmssatsning på Arenan

Publicerad:
Mats Bergman, gallerist och kommunpolitiker, gör tillsammans med filmaren Anders Hanser en satsning på att visa konstfilmer i Karlstad.
Mats Bergman, gallerist och kommunpolitiker, gör tillsammans med filmaren Anders Hanser en satsning på att visa konstfilmer i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Från Abba till Vildhjärta – fotografen och filmaren Anders Hanser har en lång och variationsrik produktion.

Nu hyr den välkända Karlstadsgalleristen Mats Bergman Arenan för att visa hans filmer i Karlstad.

Anders Hanser är mest känd som ”Abba-fotografen” – han var gruppens officiella fotograf och följde under flera år med på turnéer, skivinspelningar, tv-framträdanden med mera. Efter Abba-åren jobbade han vidare med Björn och Benny, men han har gjort mycket mer än så.

– Han har gjort mängder av högkvalitativ konstfilm, om alla de stora, säger Mats Bergman, gallerist i Karlstad, som nu är redo att ta flera av Hansers filmer till den värmländska publiken.

Premiär 21 februari

– Vi träffades på en mässa förra året. Han visade filmer där och då kläcktes idén att vi ska börja visa konstfilmer på Arenan. Det första vi ska visa är en Zornfilm och en film om Vildhjärta, berättar Mats Bergman.

Maria Westerberg, känd som Vildhjärta, är huvudpersonen från en av filmerna som visas under premiärkvällen.
Maria Westerberg, känd som Vildhjärta, är huvudpersonen från en av filmerna som visas under premiärkvällen. Foto: Christian Dyresjö

Den 21 februari visas dessa på Arenan och tanken är att det ska komma mera, mycket mera.

– Vi hoppas på att det blir tillräckligt stort intresse för det här och då ska vi fortsätta att minst varannan månad ha en visning. Jag hoppas att det ska berika Karlstads kulturliv, säger Mats Bergman.

Anders Hanser var officiell Abba-fotograf och har bland annat gett ut en bok med sina bilder, tillsammans Carl Magnus Palm.
Anders Hanser var officiell Abba-fotograf och har bland annat gett ut en bok med sina bilder, tillsammans Carl Magnus Palm. Foto: Leif R Jansson/TT

Anders Hanser har en djup källa att ösa nya konstfilmer ur:

– Det finns material för flera år framåt!

Biljetter till visningen den 21 februari kan köpas på plats eller via Galleri Mats Bergmans hemsida.

Konstnären Anders Zorn i sin ateljé 1900.
Konstnären Anders Zorn i sin ateljé 1900. Foto: TT

Artikeltaggar

AbbaAnders HanserArenanBiograferFilmFilmerGalleri Mats BergmanKarlstadKonstMaria WesterbergMats BergmanNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.