Hoppa till huvudinnehållet

Åhs säteri hyllas när vardagen återvänder efter storbranden

Publicerad:
Vardagen har återvänt till Åhs säteri efter storbranden. Den här griskultingen är bara några timmar gammal, berättar Ann-Christin Jernstedt.
Vardagen har återvänt till Åhs säteri efter storbranden. Den här griskultingen är bara några timmar gammal, berättar Ann-Christin Jernstedt. Foto: Claes Österman

Vardagen har återvänt och återuppbyggnaden påbörjats efter storbranden på Åhs säteri. Men samtidigt har man anledning att fira på gården. Lantbruksföretaget hyllas nämligen med det exklusiva Gasellpriset.

– Smickrande för hela personalen, säger lantbrukaren Kalle Kullander.

Det var i november som det utbröt en storbrand på Åhs säteri i Ölserud på Värmlandsnäs. Det var en dramatisk och svårsläckt brand som orsakade stora materiella skador. Men varken människor eller någon av gårdens 13 000 grisar kom till skada.

– Tre veckor efter branden blossade det fortfarande upp eldslågor. Det var verkligen svårsläckt, berättar Malin Thörner som är anställd på gården.

Utfodring för hand

Efter branden betonade gårdens ägare Kalle och Sintija Kullander den avgörande insats som personalen gjorde i samband med branden, inte minst hur man efteråt kunde hantera konsekvenserna.och få den dagliga verksamheten att fortsätta fungera.

– Vi fick ju sköta all utfodring åt djuren för hand och det är ingen lätt sak när det är 10-13 ton mat per dygn som ska ut. Det går 220 kilo i en vagn så det handlade om att köra ut ett 50-tal vagnar om dagen. Det hade aldrig gått utan en så lojal och hängiven personal, säger Kalle.

Egentligen är vi barnmorskor åt grisar, skojar Malin Thörner.
Egentligen är vi barnmorskor åt grisar, skojar Malin Thörner. Foto: Claes Österman

När företaget Åhs säteri nu tilldelas Dagens Industris exklusiva utmärkelse Gasellpriset, så hyllar Kalle åter sin personal.

– Det skulle inte vara möjligt att utveckla verksamheten som vi gjort utan den personal som vi har på gården. Det är den enkla förklaringen till att företaget är lönsamt och utvecklas, säger han.

Tre stora gårdar

En stor fördel med ett samspelt team är att verksamheten inte är sårbar.

– Vi har ju ingen vikariepool att kalla på om det krånglar. Men med ett arbetslag där alla kan det mesta så har vi hela tiden kunnat hantera alla problem, inte minst under pandemin men framför allt i samband med branden, säger Kalle.

Det är fläskproduktionen som är företagets grundpelare.

– Vi ägnar mycket tid och energi åt spannmålsodling och maskinarbete men naturligtvis är det grisarna som är basnäringen. Vi har 12000-13000 grisar på gården och är därmed en av de största grisuppfödarna i Värmland, säger Kalle.

Efter den dramatiska branden på Åhs säteri satsar lantbrukare Karl-Johan Kulllander  framåt igen. Här har återuppbyggnaden av de nedbrunna byggnaderna påbörjats.
Efter den dramatiska branden på Åhs säteri satsar lantbrukare Karl-Johan Kulllander framåt igen. Här har återuppbyggnaden av de nedbrunna byggnaderna påbörjats. Foto: Claes Österman

Med gården avser han tre gårdar eftersom även Tageborg och och Ekhammar ingår i Åhs verksamhet. 2018 tog man ett nybyggt, modernt svinstall i bruk på Tageborg. I byggnaden som är på 6000 kvadratmeter, finns 5000-6000 grisar varav 80 suggor som föder 14-16 nya grisar cirka två gånger per år.

Som barnmorskor

Det gör att invånarantalet i stallet varierar från dag till dag. När ST gör en rundtur i stallet får vi inte bara klappa grisar som är en timma gamla utan också bevittna hur en sugga föder en kull med kultingar.

– Så ser vår vardag ut. Vi är väl egentligen barnmorskor, skrattar Ann-Christin Jernstedt som tillsammans med Malin Thörner och Anastasia Shevchuk sköter verksamheten i svinstallet.

  • Anastasia Shevchuk, Ann-Christin Jernstedt och Malin Thörner arbetar i svinstallet.
    Anastasia Shevchuk, Ann-Christin Jernstedt och Malin Thörner arbetar i svinstallet. Foto: Claes Österman
  • Ann-Christin Jernstedt ger ryggmassage åt en sugga som verkligen njuter av behanmdlingen.
    Ann-Christin Jernstedt ger ryggmassage åt en sugga som verkligen njuter av behanmdlingen. Foto: Claes Österman
  • Drygt två veckor gamla är dessa småttingar.
    Drygt två veckor gamla är dessa småttingar. Foto: Claes Österman
  • De här nyfikna griskultingarna är 4,5 veckor gamla.
    De här nyfikna griskultingarna är 4,5 veckor gamla. Foto: Claes Österman
  • Petter Sundfeldt och Claes Pettersson serveras tårta av chefen.
    Petter Sundfeldt och Claes Pettersson serveras tårta av chefen. Foto: Claes Österman
  • Karl-Johan Kulllander serverade tårta åt personalen för att fira framgången med Gazellpriset.
    Karl-Johan Kulllander serverade tårta åt personalen för att fira framgången med Gazellpriset. Foto: Claes Österman
  • Efter den dramatiska branden på Åhs säteri satsar lantbrukare Karl-Johan Kulllander  framåt igen. Här har återuppbyggnaden av de nedbrunna byggnaderna påbörjats.
    Efter den dramatiska branden på Åhs säteri satsar lantbrukare Karl-Johan Kulllander framåt igen. Här har återuppbyggnaden av de nedbrunna byggnaderna påbörjats. Foto: Claes Österman

Anastasia, som flyttade till Sverige från Ukraina för fyra år sedan, kom till gården som veterinärelev på Chalmers och blev efter sin praktiktid kvar på gården.

– Vi trivs väldigt bra tillsammans, vi som jobbar här. Att ha roligt på jobbet betyder väldigt mycket, förklarar hon.

Återuppbyggnad

Totalt är det 10-12 personer som arbetar på Åhs säteri där mycket fokus nu är inriktat på att bygga upp det som förstördes vid den våldsamma branden.

– V har precis kommit igång med spräng- och markarbetet och hoppas att vi snart kan komma igång med kvarnanläggningen så att vi kan mala vårt eget spannmål. Förhoppningsvis kan det ske i mars, säger Kalle.

– Men det är en lång resa innan allt är återställt och då är det skönt att veta att grisuppfödningen funkar så bra, tillägger han.

Gasellpriset

Dagens industri utser årligen de snabbast växande företagen i Sverige till Gasellföretag. Detta har skett sedan år 2000.

Gasellundersökningen rankar Sveriges mest framgångsrika företag i 21 län. Undersökningen bygger på företagets fyra senaste årsredovisningar. Kravet är att företaget ska ha minst tio anställda, en årsomsättning som ökat kontinuerligt och minst fördubblats under de tre senaste åren.

Företaget ska i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom fusioner eller förvärv.

Mindre än 1 procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas Gasellföretag.

Ägaren om ladugårdsbranden: "Vaknade av ett oljud”

Artikeltaggar

ChalmersDagens IndustriEkonomiLantbrukNäringslivÖlserudSäffle kommunVärmlandsnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.