Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen bakom trippelt Oscarsnominerade filmen: "En dröm jag inte visste att jag hade"

Publicerad:
Tobias Henriksson från Årjäng har arbetat med Ruben Östlund i filmen ”Triangle of Sadness” som Oscarsnominerats i tre tunga klasser. Foto: Carl Edlom/TT

Tidigare i veckan blev Ruben Östlunds ”Triangle of Sadness” den stora vinnaren på Guldbaggegalan. Framgångarna för filmen fortsätter med tre Oscarsnomineringar – i de tyngsta kategorierna.

Tobias Henriksson från Årjäng har arbetat med succéfilmen.

Tre, tunga Oscarsnomineringar har det blivit för dramakomedin ”Triangle of Sadness” – bästa film, regi och originalmanus. I somras belönades filmen med Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes och på Guldbaggegalan härom dagen blev filmen den stora vinnaren. Filmens regissör och manusförfattare Ruben Östlund har hyllats från alla håll och kanter.

– Jag slogs av förvåning när jag hörde om nomineringarna, säger filmaren Tobias Henriksson som arbetat med "Triangle of Sadness".

– De tyngsta klasserna, det blir inte bättre! För Ruben har Oscars varit ett personligt mål, men för en svensk filmskapare är det oerhört svårt att ta sig så långt. Det är häftigt att han har lyckats.

När NWT når Tobias Henriksson befinner han sig i en industrilokal i Södertälje där han arbetar med serien "Ronja Rövardotter". Han är belysningsmästare, han sätter ljuset i scenerna. "Triangle of Sadness" är hans fjärde samarbete med Ruben Östlund.

– Filmen är mer lättillgänglig än Rubens tidigare filmer. Just för att attrahera en amerikansk publik. Den är inte "svår", tvärtom – väldigt underhållande och lätt att ta till sig.

Den amerikanske skådespelaren Woody Harrelson och filmregissören Ruben Östlund, vimmel på premiären av filmen "Triangle of Sadness" på Rigoletto.
Den amerikanske skådespelaren Woody Harrelson och filmregissören Ruben Östlund, vimmel på premiären av filmen "Triangle of Sadness" på Rigoletto. Foto: Pontus Lundahl / TT

"Filmen skulle bli den bästa”

Tidigare har Tobias Henriksson berättat för NWT:s läsare om den så uppmärksammade kräksscenen som spelades in med bland andra Woody Harrelson. Men fanns det några tankar under inspelningen att filmen skulle bli den stora succé som den blivit?

– Det fanns en tävlingsattityd – vi ville att filmen skulle bli den bästa. Alla kände nog en press att leverera snäppet utöver det vanliga. Det var underförstått att vi siktade högt.

Hur vill du beskriva Ruben Östlund under arbetet, är han en peppande kraft?

– Absolut. Han är en drivande kraft för alla inblandade. Jag längtar efter att få börja jobba med hans nästa film. Han är inspirerande på ett väldigt speciellt sätt. Han lockar fram drivet hos en. Öppnar ögonen för att allt är möjligt – tänk stort!

Ruben Östlund har en Oscarsnominering sedan tidigare. 2018 nominerades filmen ”The Square” i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film. Hans nästa film ska heta ”The entertainment system is down” och utspelar sig på ett flygplan.

– Den kommer att vara väldigt tekniskt avancerad för min del, fortsätter Tobias Henriksson.

– Det blir nog den svåraste utmaningen hittills, mycket ny teknik.

Triangle of sadness

Triangle of sadness är ett uttryck som på svenska kan översättas med bekymmersrynka. Den engelskspråkiga filmen handlar om mode- och skönhetsindustrin och i de ledande rollerna syns bland andra amerikanen Woody Harrelson, Harris Dickinson och Charlbi Dean.

Tobias Henriksson var på plats på röda mattan i Cannes när filmen tilldelades Guldpalmen, men någon Oscarsgala verkar det inte bli för honom.

– Jag är uppbunden med inspelningen av Ronja Rövardotter tyvärr. Det hade varit en dröm såklart, men det får bli nästa gång.

Vad tror du om filmens vinstchanser?

– Jag tror absolut att det finns en chans att den får en Oscar. Kanske att regi-kategorin ligger bäst till. Men svårt att gissa. Att en film som jag har jobbat med skulle gå så här bra, är ju en dröm jag inte visste att jag hade.

Den 95:e Oscarsgalan äger rum i Los Angeles den 12 mars.

Artikeltaggar

ÅrjängCannesFilmFilmerKändisarLos AngelesNöje/KulturOscarsgalanRuben ÖstlundSödertäljeTobias Henriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.