Hoppa till huvudinnehållet

Trafikåklagaren: Olagligt att köra med trasig mätare

Publicerad:
Hastighetsmätaren får inte visa en hastighet som är lägre än den verkliga. Bilden är en genrebild och tagen i ett annat sammanhang.
Hastighetsmätaren får inte visa en hastighet som är lägre än den verkliga. Bilden är en genrebild och tagen i ett annat sammanhang. Foto: Pontus Lundahl/TT

Att det skulle vara fel på hastighetsmätaren är en förklaring som använts mer en gång av fortkörare.

En kvinna i Karlskoga friades först – men fälldes i hovrätten.

Att köra med en trasig hastighetsmätare är i sig olagligt.

– Bilen måste ha en tillförlitlig hastighetsmätare. Annars begår man ett brott om man känner till det, säger Anders Carling, åklagare vid trafikkammaren i Östersund.

De har hand om trafikmål som rör Värmland.

Bengt, 77, åkte fast för fortkörning tre gånger på tre veckor: ”Lite knepigt”

Som NWT berättat har Bengt Magnusson, 77, åkt fast för fortkörning tre gånger på tre veckor – både han och verkstaden säger att mätaren på bilen är trasig.

Hur vanligt det är att en bilförare ger just denna förklaring kan inte Anders Carling svara på, men:

– Det förekommer, säger han.

Om mätaren visar fel så att föraren kör långsammare än hen tror sig köra, är det okej inom vissa marginaler. Men åt andra hållet – att föraren kör snabbare än vad mätaren visar – är det inte lagligt.

Även om föraren ”räknar bort” de kilometer i timmen som mätaren visar fel, och i praktiken håller rätt hastighet, begår hen ett brott.

Om man kör med en trasig hastighetsmätare utan att vara medveten om det kan man ändå dömas.

– Domstolen får bedöma uppsåtet, om man borde ha förstått att den var trasig eller om det var rimligt att tro att den fungerade, säger Anders Carling.

Friad – sedan fälld

Ett rättsfall från Karlskoga 2015 visar på hur tingsrätt och hovrätt har gjort olika bedömningar: Den då 32-åriga kvinnan hade kört 62 kilometer i timmen på en 50-väg.

Verkstaden konstaterade att hastighetsmätaren var trasig, och det faktum att kvinnan själv sökt upp verkstaden efter att ha stoppats av polisen tyder på att hon trott sig ha kört i rätt hastighet. Så resonerade Örebro tingsrätt.

Men domstolen var oenig. Åklagaren i det målet gick vidare till Göta hovrätt som fällde kvinnan.

Ingår i ansvaret

Bilen som kvinnan körde var av äldre modell och hade enligt henne funnits i familjen i flera år. Mot den bakgrunden kan hon inte undgå ansvar, skriver rätten.

Kvinnan dömdes till att betala 2 400 kronor i böter.

Att se till bilens funktioner innan man kör iväg, som man fått lära sig på trafikskolan, är något som ingår i ansvaret man har som bilförare.

– Det ingår i att man kontrollerar ljus och så, säger Anders Carling.

Bengt, 77, åkte fast för fortkörning tre gånger på tre veckor: ”Lite knepigt”

Artikeltaggar

ÅklagareBrottBrott, lag och rättFortkörningGöta hovrättKarlskogaÖrebro tingsrättÖstersundVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.