Hoppa till huvudinnehållet

Knogjärn släpper nytt album: "Kan bedöva smärta genom att lyssna på musik"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Markus Hurtig, Rasmus Sörbom, Johan Hidén och Kim Eriksson  i Knogjärn släpper albumet ”Mera bedövning” i veckan.
Markus Hurtig, Rasmus Sörbom, Johan Hidén och Kim Eriksson i Knogjärn släpper albumet ”Mera bedövning” i veckan. Foto: Anine Desire

Karlstadsbandet Knogjärn har arbetat sig fram till en position bland de mest tongivande metalbanden i Värmland.

Deras musikaliska nyfikenhet är lika självklar som aggressiviteten och tyngden i deras musik.

De fyra medlemmarna i Knogjärn – Kim Eriksson, Markus Hurtig, Rasmus Sörbom och Johan Hidén – är en sammansvetsad enhet som alla har en stor del i hur bandet låter. Replokalen är ett andra vardagsrum och takhöjden vad gäller musikaliska infall och texternas innehåll är tillåtande och ständigt nyfiken. Ofta lyfter gruppens låtar ämnen som i vardagslivet sopas under mattan eller upplevs snåriga att ta upp. Sångaren Kim Eriksson är många gånger en skrikande ångestladdning för att i nästa sekund sadla om i en allsångsvänlig refräng. Musiken rymmer metal och punk, här hörs ekon av vitt spridda influenser från band som Rage Against the Machine och Slipknot till Kent via Rammstein och Pantera.

Knogjärn räds inte att sticka ut. Första singeln, "Aldrig mer", från det nya albumet "Mera bedövning" är lugn, med tanke på bandets vanliga explosivitet kan den nästan kallas för en ballad. Låten är gjord i samarbete med Niclas Engelin från från In Flames och The Halo Effect. De efterföljande singlarna har varit desto mer energiska.

– Vår musik är som kött och potatis, säger Kim Eriksson.

– Kött och potatis serverat på en väldigt fin tallrik.

"Mera bedövning" blir bandets fjärde album sedan debuten 2015 och Kim Eriksson beskriver bandets utveckling genom åren.

– Första skivan var spretig. Sedan blev vi mer varma i kläderna med att skriva på svenska under arbetet med det andra. Sedan träffade vi Oscar och då fick vi till ljudet bättre än tidigare. Vi kom upp en nivå.

Producenten Oscar Nilsson och Crehate Studio i Göteborg har varit viktig för Knogjärns utveckling och sound.

– Nu har vi en klarare bild av vad Knogjärn är och ska vara. Samtidigt vill vi gärna att musiken spretar, allt ska inte låta lika. Nu tycker jag att man hör att det är vi på ett annat sätt än tidigare. Vi har mognat och hittat det som är vi.

Live är Knogjärn en urladdning.
Live är Knogjärn en urladdning. Foto: Anine Desire

"Skriver om jobbiga saker”

Vi pratar om singeln "Aldrig mer" och kommer in på bandets texter.

– Allt är inte självupplevt. Men både jag och Rasmus, som skriver de flesta texterna, försöker sätta oss in i någons situation eller upplevelse.

Han vill inte gå in i all för stor detalj kring de berättande texterna.

– Nej, jag tycker det kan förstöra upplevelsen för lyssnaren. Den kanske har skapat sig en egen bild av vad det handlar om, man vill inte lägga ord i mun på folk – "låten handlar om det här...". Men i stort så handlar "Aldrig mer" om någon som är utanför, missförstådd. Men som får någon sorts upprättelse.

Känslor och upplevelser kring saker som utanförskap och psykisk ohälsa är som en kärna i bandets musik, ett bränsle.

– Ja, det finns en tyngd. Vi skriver om saker som är jobbiga eller som vi är jävligt förbannade på. Det kan vara saker vi hör andra uppleva. Det vi skriver om i texterna speglas såklart i hur musiken låter.

Han ler och konstaterar:

– Det har väl sagts en miljard gånger, men musik är ett bra sätt att få ur sig saker. Från att skriva om det till att framföra musiken live, det kan vara jävligt gôtt att få utlopp för frustration.

För en lyssnare blir ert utlopp ett sätt att hitta igenkänning och likasinnade?

– Det är många som skriver till oss och berättar att vår musik har hjälp dem mycket. Framförallt texterna. Det är så jäkla mäktigt att något man knåpat ihop kan hjälpa någon på riktigt som mår dåligt. Det är väl den finaste bekräftelse en låtskrivare kan få? Vi blir glada av att känna att vi kan göra skillnad för någon.

Han nämner "Sprickor i fasaden", "Hur sjuka är vi" och "Mer än du ser" som exempel på låtar som lyssnare har hört av sig om.

– Det kan handla om människor som har haft problem med missbruk eller någon som går igenom en jobbig separation. De skriver sällan några längre inlägg, de vill bara berätta att vår musik har hjälp dem att komma igenom någon svårt. De känner igen sig i texterna.

– Singeln "Aldrig mer" är också en sådan låt. Även om folk verkar ha blivit oroliga först – "Fan, har de börjat släppa ballader nu!?". Men de flesta blev positivt överraskade av låten och tyckte den var mäktig. Kul att släppa något oväntat som första singel.

"Mer bedövning” är Knogjärns fjärde album.
"Mer bedövning” är Knogjärns fjärde album. Foto: Anine Desire

"Skänka våra lyssnare mer bedövning”

Dynamiken i musiken har alltid varit viktig för Knogjärn. Redan i första spåret på "Mer bedövning" bryts den snabba versen av en melodistark refräng.

– Refrängerna får gärna vara lite finare. Det är kul och det låter bra. Självklart vill vi att folk ska fastna för musiken, en bra refräng gör att man minns låten bättre. Det skulle vara ointressant om vi körde dödsmôlj rakt igenom.

Han berättar om ett brett musiklyssnande i bandet.

– Vi är inte bara fyra snubbar som lyssnar på metal. Alla lyssnar på allt möjligt, från pop och hiphop till hårdrock och metal. Det finns så jäkla mycket bra musik.

På samma sätt som en pizzabagare inte vill käka pizza när hen kommer hem, vill ni inte bara lyssna på musik som låter som ni gör själva?

– Exakt! Jag kan ju inte bara lyssna på musik som låter som jag vill att vi ska låta. Då blir det ju plagiat. Jag behöver bryta av, få nya intryck. Så funkar jag.

Så här fyra album in – kan du tycka att ni pinkat in ert musikaliska revir nu?

– Jag skulle inte säga att vi är så unika egentligen, det finns fler som gör det vi gör på svenska. Men vi har hittat ett eget sound. Vi blandar tyngd med gung. Snabba och lugna partier, med stor variation i sångrösten.

Berätta om titeln "Mera bedövning", med tanke på vad du berättat om reaktionerna från lyssnarna så anspelar bedövning på ett slags själslig lindring, titeln är en innehållsförteckning?

– Ja. Man kan bedöva sig från smärta genom att lyssna på musik. På samma sätt som alkohol eller droger kan bedöva. Så vår tanke var helt enkelt att skänka våra lyssnare mer bedövning.

"Mera bedövning" släpps digitalt och på vinyl den 27 januari.

Recension: Knogjärn gör tuff och känslosam hårdrock

Artikeltaggar

GöteborgHiphopHårdrockKentKim ErikssonKnogjärnLos AngelesMusikMänskligtNew YorkNöje/KulturPanteraPsykisk ohälsaPunkRage Against the MachineRammsteinRockSlipknotVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.