Hoppa till huvudinnehållet

Kanonspår väntas i Mattila ski marathon – med dubbla vinnaren Oscar till start

Publicerad:
Oscar Persson, SK Bore, i 15 km fristil på skidor i Gällivare 2019. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Mattila ski marathon firade sitt 40-års-jubileum 2022 skedde det med deltagande av skidlegendaren Thomas Wassberg. Den 5 februari kommer dubbla Mattila-vinnaren Oscar Persson till start.

Det är dags för den 41:a upplagan av Mattila ski marathon och när starten går söndagen 5 februari är förhoppningen fortsatt fina snöförhållanden.

– Det är ett 50-tal anmälda till start. Det är faktiskt fler än vid samma tid ifjol. Vi hoppas på 200 deltagare, säger Lars-Erik Nilsson i arrangörsstaben.

Från kanonsnö i Valberget i Torsby till kanonspår i Mattila ski marathon; så resonerar tävlingsledaren Lars-Erik Nilsson.
Från kanonsnö i Valberget i Torsby till kanonspår i Mattila ski marathon; så resonerar tävlingsledaren Lars-Erik Nilsson. Foto: Morgan Bäckvall

35 - 40 funktionärer ska se till att allt klaffar under tävlingens gång. Lars-Erik Nilsson är tillsammans med Christer Skoog tävlingsledare i Mattila ski marathon med Kurt Eide som banchef.

– Det är en meter natursnö i Mattila. Det är som att komma till en annan värld. Det är det fantastiska med Mattila, säger Lars-Erik Nilsson.

Att det skulle bli snöbrist innan nästkommande helg ser han inte komma.

– Det finns inte på kartan. Inte ens om det blir 30 plusgrader, säger han.

Maratonhelg i Mattila: fatbike och skidor i två dagarThomas Wassberg tävlar i Mattila ski marathon – för första gången

Det är inte för längdskidåkning som Lars-Erik Nilsson är mest känd. Han har en lång karriär bakom sig som långdistanslöpare och tog bland många andra medaljer SM-guld på 10 000 meter 1988.

Steffen Saeterhaugen Paulsen vid seger 2011.
Steffen Saeterhaugen Paulsen vid seger 2011. Foto: Aron Eriksson

– Jag har själv åkt skidor och vill gärna hjälpa till. För det är mycket jobb och det är roligt att kunna hjälpa Kurt Eide med tävlingen, säger han.

I skrivande stund är ett 50-tal åkare anmälda och klasserna består av halvmaraton 21 kilometer, maraton 42 kilometer och öppet spår, för de som inte vill köra med tidtagning.

– Oscar Persson har nu meddelat att han anmält sig och kommer köra 42 kilometer, tillägger Lars-Erik Nilsson.

Oscar Persson vann Mattila ski marathon 2014 och 2015.

Mattila ski marathon är seedningslopp till Vasaloppet.

Artikeltaggar

Kurt EideLängdskidåkningLars-Erik NilssonMaratonMattilaOscar PerssonSK BoreSportValberget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.