Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen: Bygglov krävs för fasadbelysning på Karlstads nya landmärke

Publicerad:
16-våningshuset Södertull beskrivs som Karlstads nya landmärke som på kvällen syns extra tydligt med fasadbelysning. Foto: Privat

16-våningshuset beskrivs som Karlstads nya landmärke som på kvällen lyser upp i blå färg.

Men nu släcks fasadbelysningen – kommunen har kommit fram till att den kräver bygglov.

– Vi ska begära in bygglov, säger Markus Bergström på stadsbyggnadskontoret.

Det 16 våningar höga huset Södertull vid Tullholmsviken marknadsförs som Karlstads nya landmärke. Byggnaden blev inflyttningsklar i december och har sex led-slingor runt fasaden som på kvällen tänds och syns över staden.

Men nu säger kommunen att fasadbelysningen kräver bygglov, vilket stadsbyggnadskontoret diskuterade på ett internt möte den 12 januari.

– Det har pratats en del om belysningen. Vi tog upp frågan på mötet och kom fram till att den kräver bygglov så de får söka det i efterhand. Jag vet tyvärr inte vad som sagts tidigare i ärendet, säger stadsbyggnadsingenjören Markus Bergström och påtalar att lagen kräver bygglov för ljusanordningar som väsentligt påverkar omgivningen.

Går det att säga något om ni kommer ge bygglov i efterhand eller om belysningen kan tas bort?

– Det har vi inte hunnit diskutera så det vet jag inte.

”Släcker ner belysningen”

Det är Löfberg fastigheter som byggt huset, som nu ägs av en bostadsrättsförening. Tomas Rhöse, vd på Löfberg fastigheter, säger att de tidigare haft uppfattningen att belysningen inte krävde bygglov och hänvisar till bolaget Prepart projekt som ansvarat för husets utveckling.

Maria Frykblom, projektutvecklare där, bekräftar det kommunen säger.

– Vi fick kännedom om det i dag från kommunen. Därför släcker vi ner belysningen nu och får lämna in en ansökan om bygglov så att det blir rätt. Tanken var att belysningen skulle bli något nytt och intressant eftersom det är en byggnad i ett strategiskt läge. Det var absolut inte tanken att det skulle bli fel. Det är jättetråkigt, säger hon och påtalar att kommunen inte tagit upp frågan tidigare.

– Det är en gråzon och det beror på hur man tolkar vad det är för slags belysning. Men jag tror att det blir en allt mer aktuell fråga när det med tekniken nu finns större möjligheter att lysa upp byggnader.

Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart projekt.
Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart projekt. Foto: Prepart projekt

”Måste ske kontrollerat”

Karlstadpartiets fullmäktigeledamot Peter Sörensen har länge varit engagerad i byggfrågor och kontaktade stadsbyggnadskontoret efter att NWT skrivit om att bostadsrättsföreningen som fastighetsägare skulle styra över fasadbelysningens färger. Det görs via ett datorprogram där färgvalet programmeras in.

Han är kritisk till att kommunen inte har en tydlig policy kring hur fasadbelysning får se ut på höghus och att de inte tidigare sagt att bygglov behövdes.

– Man kan göra fantastiska saker med belysning i en stad och man bör göra det också för att få en attraktiv stadskärna men det måste ske kontrollerat och på rätt sätt. Annars riskerar vi en slags djungelns lag med ny led-belysning som i värsta fall kan se ut som en cirkusmanege. Jag är förvånad över att kommunen inte reagerat tidigare.

Läs mer:

Nya huset i Tullholmsviken sätter färg på Karlstads skyline – så är körschematNya höghuset på Tullholmen blir stadsdelens landmärkeHär är Karlstads dyraste lägenhet – såldes för 21 miljoner kronor

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovFastigheterKarlstadMaria FrykblomPrepartTomas RhöseTullholmsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.