Hoppa till huvudinnehållet

Skoljätten slår tillbaka: ”Hela beloppet går till eleven”

Publicerad:
Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör Academedia.
Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör Academedia. Foto: Rickhard Westman/Academedia

Hela tilläggsbeloppet går till eleven och inget går till vinst.

Det slår Paula Hammerskog – kommunikationsdirektör vid Academedia, som äger NTI-gymnasiet – fast efter NWT:s granskning.

NWT:s granskning av NTI-gymnasiet i Karlstad visar att skolan tar emot miljonbelopp i tillägg för att ge de mest utsatta eleverna extra stöd, men att stödet i flera fall har uteblivit.

Uppgifterna dementeras av både rektorn Victor Drevenstam och Paula Hammerskog.

Den kände skoldebattören Marcus Larsson – som är kritisk till att aktiebolag får driva skolor – har sagt att det är naturligt att de vinstdrivande skolorna vill göra vinst även på tilläggsbeloppen.

Men så fungerar det inte, enligt Paula Hammerskog. På frågan om en del av tilläggsbeloppen går till vinst svarar hon i en skriftlig kommentar:

– Nej. Detta är också något vi redovisar i vår årsredovisning. Hela beloppet vi får har motsvarande kostnad, hela beloppet går alltså till eleven.

I årsredovisningen står det att det handlar om statliga bidrag, men enligt Paula Hammerskog gäller samma princip för de kommunala tilläggsbeloppen.

Men enligt NWT:s uppgiftslämnare har pengarna i flera fall inte tillfallit eleverna. Två elever med tilläggsbelopp var utan stöd under den gångna höstterminen och elevassistenterna utför regelmässigt andra arbetsuppgifter på skolan.

”Kan göra stor nytta vid pingisbordet”

En källa vittnar om att elevassistenterna hoppar in som lärare och att de agerar rastvärdar, bland annat vid pingisbordet. Källan ser det som ett sätt att spara på personalkostnader och öka vinstmarginalen.

Hur ser du på källans kritik?

– Jag har stor respekt för den, samtidigt tror jag det är svårt att bedöma en helhet utifrån enstaka exempel. En elevassistent kan göra stor nytta vid pingisbordet under lunchrasten, liksom i undervisning i ett klassrum.

– Helt grundläggande är att tilläggsbelopp som vi beviljas helt och hållet går till de elever som har beviljats detta extra stöd.

Vilket ekonomiskt resultat NTI-gymnasiet i Karlstad gör vill Paula Hammerskog inte kommentera.

Läs mer:

Friskolan får miljonbelopp för utsatta elever – utan att ge dem stödEfter NWT:s granskning – utbetalningarna kan stoppas: ”Ingen rättighet”

Artikeltaggar

AcademediaGranskningarKarlstadLärareNTI-gymnasietSkola och utbildningSkolorUndervisning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.