Hoppa till huvudinnehållet

Prisade virvelvinden Linn ska ladda om kraftstationen: ”Behöver lite medvind nu”

Publicerad:
Linn Sönstebö Mossberg fick under lördagen ta emot utmärkelsen Lagerlövet, en hedersbetygelse från Värmländska akademien.
Linn Sönstebö Mossberg fick under lördagen ta emot utmärkelsen Lagerlövet, en hedersbetygelse från Värmländska akademien. Foto: Lisbeth Olausson

Nu är det klart – det blir en konstsäsong på Gamla kraftstationen i Deje också 2023. Datum för nyöppning är dock inte satt och en takrenovering väntar innan besökarna hälsas välkomna åter.

– Vi behöver lite medvind nu för att ladda om på riktigt, säger Linn Sönstebö Mossberg.

En första, varm vindpust i rätt riktning kom i lördags, när hon fick ta emot ett fint, värmländskt kulturpris.

2022 var ett riktigt motigt år för Gamla kraftstationen i Deje. Det började med att Fortum sa upp hyresavtalet med Forshaga kommun i januari och fortsatte med ett år fyllt av möten, förhandlingar, debattinlägg och stor ovisshet om framtiden.

Först i slutet av november kunde nya avtal skrivas på mellan först Fortum och kommunen och sedan mellan kommunen och Gamla kraftstationen.

Jobb på två spår

Därefter har det varit ganska tyst, men det jobbas i kulisserna med det som ska bli 2023 års utställning i den pampiga kraftverkslokalen.

– Vi jobbar på två spår samtidigt, berättar verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg.

Gamla kraftstationen i Deje ska laddas om inför en ny säsong.
Gamla kraftstationen i Deje ska laddas om inför en ny säsong. Foto: Lena Richardson

Det ena är den satsning man skulle gjort under fjolårets sommar, om inte uppsägningen av avtalet kommit, det andra är ett annat spår. Värdefull tid i förberedelsearbetet tappades på grund av höstens turbulens, när ingen kunde säga om det ens skulle bli någon återöppning.

Nu är läget ljusare.

– Vi har inte satt något öppningsdatum, men det kommer, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Takrenovering klar i vår

I förra veckan kom välkomna besked om en förestående takrenovering, som bland annat ska åtgärda läckage kring takfönster.

– Vi har fått reda på att takrenoveringen är klar någon gång i april. Vi kommer inte att bli portade från byggnaden under tiden, utan vi kommer att vara där och jobba, även om vissa områden är tillfälligt avstängda, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Apropå portade: det uppmärksammade låsbytet som Fortum lät göra under den avtalslösa tiden är återställt.

I början av december byttes låsen tillbaka på Gamla kraftstationen i Deje, så att de som arbetar med konsthallen åter kommer in på sin arbetsplats. Innan besökarna kommer ska också en takrenovering genomföras.
I början av december byttes låsen tillbaka på Gamla kraftstationen i Deje, så att de som arbetar med konsthallen åter kommer in på sin arbetsplats. Innan besökarna kommer ska också en takrenovering genomföras. Foto: Lena Richardson

Samtidigt är det tydligt att det kommer att krävas energi för att återstarta det populära besöksmålet. Det ovissa året har tagit på krafterna både hos Linn och andra som arbetar med kraftstationen.

Virvelvind ber om medvind

– Vi behöver lite medvind nu för att ladda om på riktigt, säger hon.

I helgen kom en första, värmande vindpust i rätt riktning: då fick hon ta emot Lagerlövet, Värmländska akademiens stora kulturpris.

I motiveringen beskrivs Linn Sönstebö Mossberg som ”en värmländsk virvelvind som ser till att allt blir ett nytt, kreativt landskap där hon drar fram”.

Hon är glad över hedersbetygelsen, som överräcktes av akademiens vice preses Bengt Sahlström vid akademiens högtidsmöte på Värmlands Museum i lördags.

Bengt Sahlström överlämnade det vackra diplomet, designat av Anita Stjernlöf-Lund, till pristagaren Linn Sönstebö Mossberg.
Bengt Sahlström överlämnade det vackra diplomet, designat av Anita Stjernlöf-Lund, till pristagaren Linn Sönstebö Mossberg. Foto: Lisbeth Olausson

Hon är också glad över det stöd hon känner från Kraftstationens många vänner, inte minst från alla dem som är redo att rent praktiskt hjälpa till.

– Kraftstationsfamiljen är vår stöttepelare. Det är människor som betyder mycket för vår gamla kraftstation. Det är inte bara besökare som vill att vi ska komma igång igen. Det finns en stab därute som är beredda att hugga i, säger hon.

Därför vågar hon, trots allt som varit, tro på framtiden.

– Vi ska så klart öppna! Vi ska öppna, betonar hon.

Fakta

Linn Sönstebö Mossberg får Lagerlövet

Värmländska Akademiens motivering:

Linn Sönstebö Mossberg är en värmländsk virvelvind som ser till att allt blir ett nytt, kreativt landskap där hon drar fram. Teatern och konsten är hennes hemmaarenor och det är vid Gamla Kraftstationen i Deje som det händer! Linn är årets mottagare av hedersbetygelsen Lagerlövet : Värmländska Akademiens förnämsta pris till en värdig person som gjort framstående insatser för den värmländska kulturen.

Oviss framtid för Gamla kraftstationen – Fortum har sagt upp hyresavtaletGamla Kraftstationen: ”Fortum har bytt lås, vi kommer inte in på vår arbetsplats”Rackstadmuseet siktar högt för 2023: "Jag är på jättegott humör”Maffig utställning om stark konstpionjär på Värmlands museum: "Största sen 1947”

Artikeltaggar

AkademiBesöksnäringDejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKarlstadKonstLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturTurismUtmärkelserUtställningarVärmlands länVärmländska Akademien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.