Hoppa till huvudinnehållet

Två nyanser av Grums: Hanna Hellquist och Jenny Küttim tävlar i Storytel Awards

Publicerad:
Hanna Hellquist på en bild från 2019, då hon tog hem kategorin Årets Röst vid Stora Journalistprisets gala. Ska det bli ett ljudbokspris också?
Hanna Hellquist på en bild från 2019, då hon tog hem kategorin Årets Röst vid Stora Journalistprisets gala. Ska det bli ett ljudbokspris också? Foto: Henrik Montgomery/TT

Två vitt skilda bilder av Grums möts när Hanna Hellquist och Jenny Küttim ställs mot varandra i Storytel Awards. De är två av författarna som tävlar om ljudbokspriser.

Storytel Awards uppmärksammar svenska ljudböcker och det tävlas i sex kategorier: barn, ungdom, roman, spänning, feelgood och fakta.

Nu är nomineringarna klara och omröstningen har dragit igång på Storytels hemsida.

Och de nominerade är... bland andra värmlänningarna Hanna Hellquist, Frida Gråsjö och Per Gustavsson.

I fackbokskategorin tävlar 33 böcker, varav två berör Grums.

Jehovas och djuren

”Sanningsbärarna” är Jenny Küttims skildring av sin uppväxt i en Jehovas vittnen-familj i Grums. Den ställs bland annat mot Hanna Hellquists ”Karlstad Zoologiska”, som kom ut i pappersformat 2009 och gavs ut som ljudbok under 2022, inläst av henne själv. Hon berättar om pappan, djuren och livet i lägenheten på Herrhagsgatan och somrarna i Grums.

Jenny Küttim har skrivit Sanningsbärarna, en bok där hon berättar om hur det var att växa upp i en familj som hörde till Jehovas vittnen.
Jenny Küttim har skrivit Sanningsbärarna, en bok där hon berättar om hur det var att växa upp i en familj som hörde till Jehovas vittnen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bland feelgood-titlarna tävlar Karlstadsbon Frida Gråsjö med sin Bed & Breakfast för lata brudpar och i romankategorin finns Alex Schulmans senaste roman Malma station.

Frida Gråsjö tävlar om ljudbokspris i feelgoodkategorin.
Frida Gråsjö tävlar om ljudbokspris i feelgoodkategorin. Foto: Helena Christersdotter

Bland de 29 nominerade barnböckerna ligger Karlskogabördiga duon Sören Olsson och Anders Jacobsson bakom tre. De är nominerade med senaste böckerna om både Bert och Sune: Håkan Bråkan: Sune - tågsemestern, Bert och den förbjudna kärleken del 3 och Super-Bråkan - Den stora godiskuppen.

Också ”Kan du lyfta en fröken?” av Jonas Lindén och Arvikabördiga Per Gustavsson, inläst av Karlstadsbon Olof Wretling, har chansen i barnbokskategorin.

Stefan Holm i juryn

Omröstningen pågår fram till den 5 februari kl 23.59. Sedan går folkets tre finalister i varje kategori över till jurygrupper, som utser vinnarna.

Bland jurymedlemmarna finns också en värmlänning: i feelgood-juryn sitter bland andra Stefan Holm.

Stefan Holm ska hitta Sveriges bästa feelgoodJenny växte upp med Jehovas vittnen: ”Har haft ångest av att åka förbi Grums”Hanna Hellquist-klassiker släpps som ljudbok – efter 13 års väntanFrida Gråsjö skriver av lust: ”Man ska kunna fly bort en liten stund”

Artikeltaggar

BöckerFörfattareFrida GråsjöGrumsHåkan BråkanHanna HellquistJenny KüttimKändisarKarlstadLitteraturMalmaNöje/KulturNomineringarOmröstningarPer GustavssonStorytel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.