Hoppa till huvudinnehållet

”En slakt av äldrevården”- Sörensen tar strid mot föreslagna nedskärningar

Publicerad:
”Det är ett haveri, och när ett sådant händer måste det rättas till, säger Peter Sörensen om vårdplatserna som föreslås läggas ner i Karlstad.
”Det är ett haveri, och när ett sådant händer måste det rättas till, säger Peter Sörensen om vårdplatserna som föreslås läggas ner i Karlstad. Foto: HP Skoglund

– Det är pinsamt. Ett haveri!

Peter Sörensen, Karlstadpartiet, rasar mot de föreslagna neddragningarna på Resurscentrum Rosenbad. Det enda rimliga är, menar han, att budgetprocessen görs om.

Vårdplatser i kommunen kan läggas ner: ”Det här kommer vi att lösa”

Nu snart, på onsdagseftermiddagen, samlas vård- och omsorgsnämnden i Karlstad för att ta beslut om 2023 års budget.

På bordet ligger förslaget som rört upp känslorna ordentligt, bland personalen men också politiskt i såväl kommunen som hos regionen:

31 av 53 korttidsplatser på Resurscentrum i Viken kan försvinna.

Enligt förvaltningen fattas det nämligen 30 miljoner kronor, ett hål som ska täppas igen genom minskade kostnader.

– Jag blir väldigt ledsen, nedstämd och orolig, sa en undersköterska på boendet till NWT när förslaget blev offentligt.

”Jättestress”

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert har suttit i möte med kommunens företrädare för att försöka hitta en lösning. Så sent som i mellandagarna larmade regionen om vårdplatskris, och svårigheten att få kommunerna att ta emot patienter som var färdigbehandlats på sjukhuset.

– Jag tänker att det här kommer vi att lösa tillsammans, men givetvis är det en jättestress för våra medarbetare, sa Gjevert till NWT tidigare i dag.

”Pinsamt”

Det mullrar bland de folkvalda i kommunen. Karlstadpartiet livskvalitet med Peter Sörensen i spetsen vill att budgetprocessen, den som handlar om varenda krona som ska betalas ut av kommunen under 2023, görs om, och att ansvar utkrävs för här, menar han, har det gått riktigt på tok någonstans.

– Det är pinsamt! Ett haveri, säger han. Varför kom det här nu? Varför har vi, folkvalda politiker, inte fått signaler om att vi ska börja 2023 med att slakta äldrevården?

– Vi strukturerar om. Förslaget är att vi ska plocka bort korttidsplatserna så att patienter inte ska behöva mellanlanda mellan sjukhuset och egna hemmet alternativt vårdboendet, har Stefan Jonsson (S), ordförande i nämnden, tidigare sagt till NWT.

– Vi får inte ihop budgeten, och det är bland annat omvärldsläget, kriget och inflationen som ligger bakom det, sa han också.

– En dåres försvarstal, säger Sörensen. Det där är inget hastigt påkommet, det ombads man ta höjd för redan när budgetarbetet inleddes i maj 2022. Alla som sitter på den minska kunskap om budgetprocessen i en kommun förstår att här har något gått väldigt fel, allvarliga misstag har begåtts och det får ödesdigra konsekvenser för kärnverksamheten.

Tilläggsbudget

Han pekar också på att partierna, hans eget inberäknat, efter valet, i budgetarbetets slutskede, regisserat av den nya majoriteten, fick en post på just precis 30 miljoner kronor att fördela i den kommunala verksamheten.

– Där satt partierna med en tomtesäck, och kunde slänga 5 miljoner hit och 5 miljoner dit till förvaltningar utöver den budget som de redan hade. Karlstadspartiet föreslog att vi kulle lägga 18 miljoner på vård- och omsorg, det var vi ensamma om.

– Det jag vänder mig emot är budgetprocessen. Så sent som den 8 december satt fördelades 30 miljoner, sedan gick man på julledighet. När man kommer tillbaka, snudd på innan glöggsmaken hunnit lämna tungan, får vi veta att det fattas så mycket inom vård och omsorg. Hur är detta möjligt?

Peter Sörensen föreslår alltså ett sällan skådat grepp, han vill backa bandet, tillbaka över årsskiftet, och låta politikerna göra om budgetprocessen för hela kommunens verksamhet.

– Det är ett haveri, och när ett sådant händer måste det rättas till.

Vårdplatser i kommunen kan läggas ner: ”Det här kommer vi att lösa”Kritiserar besparingarna – men kan stödja förslaget ändå: ”Mycket märkligt”Avveckling av korttidsboende – men två nya vårdboenden planeras i KarlstadUndersköterska rasar mot nya nedskärningarna: ”Tagen på sängen”

Artikeltaggar

BudgetarKarlstadNämnderOmsorgPeter SörensenVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.