Hoppa till huvudinnehållet

Maffig utställning om stark konstpionjär på Värmlands museum: "Största sen 1947”

Publicerad:
En ny utställning byggs upp på Värmlands museum. I februari kan Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum, hälsa välkommen till en stor utställning om modernisten Axel Törneman.
En ny utställning byggs upp på Värmlands museum. I februari kan Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum, hälsa välkommen till en stor utställning om modernisten Axel Törneman. Foto: Lena Richardson

En storslagen modernist inleder Värmlands museums nysatsningar under utställningsåret 2023.

– Det blir den största Törneman-utställningen här sen 1947, säger Karin Åberg Waern.

Senare i år väntar både festande iglar och fotografi.

Det är full aktivitet i stora utställningshallen, men ingen konst syns till där, när NWT träffar länsmuseets utställningschef Karin Åberg Waern. Nu byggs väggarna som ska husera museets första nysatsning för året och en hel del väggytor krävs, för det är en gedigen utställning om Axel Törneman (1880-1925) som väntar.

– Det blir 89 verk som visas här samtidigt. Det blir den största Törneman-utställningen här sen 1947, säger Karin Åberg Waern.

Det är i grunden samma utställning som visades på Thielska galleriet i Stockholm som nu kommer till Karlstad. Det innebär en storstilad återkomst för en värmländsk konstnär. Törneman växte upp i Persberg utanför Filipstad, men drog snart iväg för att studera både i Tyskland och Frankrike, innan han landade i Stockholm.

På Värmlands museum finns sedan i höstas ett monumentalverk av Axel Törneman. Det  är ett verk som museet fått i gåva.
På Värmlands museum finns sedan i höstas ett monumentalverk av Axel Törneman. Det är ett verk som museet fått i gåva. Foto: Lena Richardson

Det är snart hundra år sedan han dog, men hans konst är fortfarande högst sevärd.

– Han är bara 45 när han dör så han fick aldrig mogna i sitt konstnärskap, men det är ett färgstarkt, expressivt och spännande konstnärskap. Han är värd att lyfta fram, för han har kommit en smula i skymundan, säger Karin Åberg Waern och gissar att det till viss del beror just på att han dog så pass ung.

Tongivande på flera sätt

I sin livstid var han dock rejält uppburen och han räknas som en föregångare inom modernismen i Sverige under tidigt 1900-tal:

– Axel Törneman är en av våra främsta modernister över huvud taget. Han är tongivande både med måleriet och de stora uppdrag han får, till exempel i Stockholms stadshus.

I Anita Theorells bok om Axel Törneman finns bland annat det här självporträttet i ett brev som konstnären skrev till sin fru.
I Anita Theorells bok om Axel Törneman finns bland annat det här självporträttet i ett brev som konstnären skrev till sin fru. Foto: Lena Richardson

Karin Åberg Waern drar paralleller till en annan modernist:

– Vi var i Oslo strax före jul och såg Munchmuseet och det är intressant att se att det mellan Munch och Törneman finns många paralleller: hur de arbetade med högt uppdrivna färger och stora porträtt men också att de gjorde monumentala bilder ungefär samtidigt.

Utställningen ”Axel Törneman - bohemliv och modernitet” öppnar den 4 februari och pågår till den 20 augusti.

Fotokonst och krigsbilder

Bland övrigt som sker på museet under 2023 finns två fotoutställningar.

I slutet av april öppnar utställningen ”Need” med fotografier av Anna Clarén. Hon är fotokonstnär och även lärare på Nordens fotoskola Biskops-Arnö. Hon är född 1972 i Lund och gör bilder som utforskar familjeliv, behov och sammanhang.

Mera foto blir det i en utställning i Cyrillushuset, där ”Our world at war” visas i ett samarbete med Röda korset och Röda korsets museum i Geneve.

– Det är en utställning med bilder av flera världskända fotografer, berättar Karin Åberg Waern.

Till länsmuseet kommer även vandringsutställningen ”Det rinner oss ur händerna”, en utställning om vattendirektivet.

Återbruk - Karin Åberg Waern tar bort en nummerlapp från en tidigare utställning. Nu ska nya verk och nya skyltar upp.
Återbruk - Karin Åberg Waern tar bort en nummerlapp från en tidigare utställning. Nu ska nya verk och nya skyltar upp. Foto: Lena Richardson

Till hösten blir det en stor utställning med Amanda Karlsson. Hon är en Värmlandsfödd konstnär, som både målar olja på duk och skapar figursågade bilder på träskivor. De figursågade bilderna blir till installationer som besökarna ibland kan gå nära.

– Betraktaren blir något slags aktör, en del av rollbesättningen, säger hon.

Karlstadsfödda konstnären Amanda Karlsson ställer ut på Värmlands museum i höst. Redan i vår kan konst av hennes ses på Kristinehamns konstmuseum och i sommar ställer hon ut på konsthallen Vattentornet i Säffle.
Karlstadsfödda konstnären Amanda Karlsson ställer ut på Värmlands museum i höst. Redan i vår kan konst av hennes ses på Kristinehamns konstmuseum och i sommar ställer hon ut på konsthallen Vattentornet i Säffle. Foto: Lena Richardson

Måleriet är realistiskt men innehållet anspelar på sagor och rollspel. Bland tidigare verk finns titlar som Vargfabriken, Den försvunna diamanten och Den farligaste.

I september öppnas ”The Leech-party”, Igelpartyt, på Värmlands museum.

”Håller lite till”

I väntan på de nya utställningarna pågår fortfarande två utställningar som öppnades i fjol. Konstnären Jonas Liveröds möte med de arkeologiska samlingarna visas till den 10 april. Museet har också valt att förlänga Grosvalds-utställningen, som egentligen skulle avslutats i början av januari men nu blir kvar till den 14 maj. Kostnadsläget och en försiktighet ligger bakom den förlängningen, men också:

– Att det är en bra utställning som håller att visas lite till, säger Karin Åberg Waern.

Språk i Finnskogen

Värmlands museums verksamhet handlar heller inte bara om Karlstad.

Torsby finnskogscentrum ligger i Lekvattnet.
Torsby finnskogscentrum ligger i Lekvattnet. Foto: Lena Richardson

På Finnskogscentrum i Lekvattnet, Torsby, visas i sommar utställningen ”Falnande språk”, där fem konstnärer var och en på sitt vis uttolkat temat under residens i Finnskogen i Gävleborg och Dalarna. Den öppnar den 1 juni.

– De har tolkat det på många olika sätt, både med tanke på migration och på att förlora sitt språk.

På von Echstedtska gården i Säffle kommun ska 300-årsminnet av Bengt von Echstedts födelse uppmärksammas i någon form och i övrigt läggs fokus på dräkter.

– VI har fått stöd till att bygga upp en dräktkammare, säger Karin Åberg Waern.

Programmet för Långbans gruvby återstår ännu att spika, men också där finns planer för utställning i sommar.

Premiären av Ljuva 1700-tal på von Echstedtska gården blev en succé. Även i år finns planer på dräkter och 1700-talsliv på den anrika gården.
Premiären av Ljuva 1700-tal på von Echstedtska gården blev en succé. Även i år finns planer på dräkter och 1700-talsliv på den anrika gården. Foto: Marina Johansson
Fakta

Axel Törneman

Axel Törneman, föddes den 28 oktober 1880 i Persberg utanför Filipstad. Han dog den 26 december 1925 i Stockholm.

Han var målare, tecknare och grafiker och var en pionjär inom modernismen i Sverige.

Tre utställningar och ett stipendium – hon är hetast på Värmlands konstscen i årHär är den mäktiga konstgåvan till Värmlands museum: ”Största tavlan vi har””Tiden är mogen för Törneman” – Anita skrev praktverk om värmländsk konstnärVärmländske konstpionjären Törneman lyfts ut från skuggornaSamlaren och skulptören Nils brinner för konsten – drömmen är ett eget museumEfter kungen väntade grävmaskinisten – unik fotokonst klubbas i Karlstad

Artikeltaggar

Axel TörnemanBesöksnäringKarin Åberg WaernKonstMunchmuseetMuseumNöje/KulturPersbergRöda korsetThielska gallerietTurismUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.