Hoppa till huvudinnehållet

Tappade tre tänder på demensboendet – personalen gjorde inte tillräckligt

Publicerad:
Händelsen har anmälts enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg. Genrebild.
Händelsen har anmälts enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg. Genrebild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En person på demensboende hade fått så dålig munhälsa att hen hade tappat tre tänder. Men ingen ur personalen uppmärksammade detta.

Nu har en lex Sarah-anmälan gjorts av kommunen som konstaterar att personen har försummats.

En anhörig tog kontakt med kommunen i september, om att en äldre person på demensboende i Karlstads kommun hade fått försämrad tandstatus.

Hen hade tappat tre tänder utan att boendepersonalen märkt något. En fjärde tand var vid tidpunkten på väg att lossna.

Den äldre personen uppges ha ett stort vårdbehov. Hen har stora svårigheter att kommunicera och kan inte påkalla hjälp självständigt, framgår av den utredning som kommunen gjort i samband med lex Sarah-anmälan.

Svårt att få hjälpa

Personalen har inte vidtagit åtgärder då det varit svårt att få hjälpa den äldre personen med munhygien.

”Omvårdnadspersonal har inte lyft frågan vidare till enhetschef då dom känt att dom inte kan tvinga kund till att utöva munvård”, står i utredningen som kommunen gjort.

I journalen finns inga anteckningar om att personen inte velat ta emot stöd kring munvård. Svårigheterna kring munvård har inte heller noterats i genomförandeplanen.

Kommunikationen har brustit

Nu har arbetet påbörjats med att uppdatera genomförandeplanen. Anhöriga ska få möjlighet läsa igenom planen innan den upprättas, enligt kommunen.

”Omvårdnadspersonalens kommunikation med anhöriga har brustit och pandemin nämns som en orsak som försvårat kontakten.”

Kommunen konstaterar att personen på deras boende har försummats. De har gjort en anmälan enligt lex Sarah om allvarligt missförhållande.

Den boendes nedsatta förmåga att kommunicera kring sina behov gör att hen befinner sig i en utsatt situation och i beroendeställning till vårdpersonal, enligt kommunen.

En rad åtgärder har vidtagits för att förhindra att något liknande ska hända igen. Till exempel har personalen bokat tid för årliga bedömningar hos tandvården.

Personen på demensboendet har enligt personalen varit svår att få hjälpa med munvård. Genrebild.
Personen på demensboendet har enligt personalen varit svår att få hjälpa med munvård. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Artikeltaggar

Karlstads kommunLex SarahVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.