Hoppa till huvudinnehållet

Tjuvar slog till mot operan – kom ut med verktyg och en cymbal

Publicerad:
En cymbal, men också en rad med verktyg, stals från Wermland operas lokaler på Spinneriet på Älvgatan.
En cymbal, men också en rad med verktyg, stals från Wermland operas lokaler på Spinneriet på Älvgatan.

Tjuvarna slog till hos Spinneriet på Wermland opera. De kom ut med en lång rad verktyg – och en cymbal.

Nu har åtminstone delar av stöldgodset hittats och två personer är misstänkta för stölden.

– Någon har brutit sig in och stulit handverktyg och lite maskiner i vår smedja. Man har också tagit en del instrument från slagverksavdelningen, säger Lena Nyberg, operans administrativa chef.

Spärrnyckelsats, vinkelslip, tigersåg, bandsåg, två skruvdragare och en verktygslåda med diverse verktyg hör till det som försvann ur verkstaden. Från orkesteravdelningen kom tjuvarna ut med bland annat en cymbal, en klubba och en windchime (ett instrument med hängande metallrör på rad).

– Vi vet inte så mycket mer, men det är anmält och vi har skickat in en lista till polisen på vad som saknas, säger Lena Nyberg.

Orkestern har kunnat jobba på trots stölden:

– Ja, de har just varit på trettondagsturné, berättar Lena Nyberg.

Även arbetet med att bygga upp scenerierna för operan Aida har flutit på enligt plan.

Stöldgods hittat

Medan operan jobbat inför sin stora premiär har också polis och åklagare jobbat på: stölderna kan vara på väg att klaras upp.

Brottet skedde under natten den 22-23 december och på eftermiddagen den 29 december greps två personer, en kvinna och en man, båda i 35-årsåldern. De anhölls samma kväll, misstänkta för stölderna på operan, men också för en stöld på Skattkärrsskolan den 23 december och ett inbrott i en villa i Skattkärr på julafton.

De begärdes först häktade, men häktningsframställan drogs tillbaka. Åklagaren som handlägger ärendet uppger dock att de fortsatt är misstänkta.

Cymbal hittad

Misstanken mot de två uppstod när föremål som stulits vid inbrotten hittades i en byggnad som de har koppling till. Bland det som återfunnits finns just en cymbal och andra musiksaker av det slag som operan stöldanmält.

Polisutredningen pågår fortfarande.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättInbrottKarlstadNöje/KulturSkattkärrSkattkärrsskolanSpinnerietStölderVärmlandVerktygWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.