Hoppa till huvudinnehållet

Runar Filper om sina 21 år som distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Värmland

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Men nu är bästa tidpunkten att lämna för att hinna introducera ett nytt ledarskap, lagom till nästa val, skriver Runar Filper.
Men nu är bästa tidpunkten att lämna för att hinna introducera ett nytt ledarskap, lagom till nästa val, skriver Runar Filper. Foto: Tommy Pedersen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hela partiets existens byggde på ideellt arbete och bidrag från medlemmar och privatpersoner. Att boka möteslokal i partiets namn var omöjligt och politiska möten bemöttes med hot, hat och våld, skriver Runar Filper.

Efter ett kvarts sekel som länets främsta företrädare för Sverigedemokraterna tackar jag för mig vad gäller posten som distriktsordförande.

Året som jag gick med i partiet tog jag min sista droppe alkohol. Min dotter var ett år och jag själv var allvarligt märkt av hepatit, sviter från mina ungdomsår. En tuff och hektisk tid i mitt liv tog sitt slut och en ny tid öppnade sig med barn och politik. Värmland var då en vit fläck på SD-kartan, utan föreningar och distrikt.

Det nya livet blev allt annat än lugnt. Man blev lovligt villebråd i den häxprocess som partiet utsattes för. Socialt offrades både släkt, vänner och bekanta. Man framställdes som en ond människa. Man blev ifrågasatt på arbetsmarknaden.

Hela partiets existens byggde på ideellt arbete och bidrag från medlemmar och privatpersoner. Att boka möteslokal i partiets namn var omöjligt och politiska möten bemöttes med hot, hat och våld.

Så skriver du en debattartikel

Uppe i Norrbotten, där jag ansvarade för en EU-valturné, fick jag och partisekreteraren eskorteras av polis från mötesplatserna där kravallutrustad polis fick sättas in för att skydda två sverigedemokrater mot de flera hundra demonstranterna när vi attackerades med våld, tillhyggen, ägg, föremål och brandfacklor.

Mötet i Piteå beskrevs i Norrländska Socialdemokraten (NSD) som den mest högljudda manifestationen i Piteås historia. Det kan tilläggas att i Luleå såg polisen en omedelbar fara för våra liv. När vi under denna veckolånga norrlandsturné besökte polisstationen i Jokkmokk för tillståndsansökan, sade polischefen där följdriktigt efter de dagliga tidningsartiklarna och inslagen radio och tv: ”Lever ni än?”

Sånt var livet som politiker i Sveriges största nationalistiska parti, åren innan sovsalar, gymnastikhallar, bygdegårdar och sovsäckar byttes ut mot konferensanläggningar och hotellrum.

Jag var av riksorganisationen bland de först anställda i partiet, först anställd som valorganisatör och senare riksombudsman, där jag hade övergripande organisatoriskt ansvar för fem län. Jag kan utan omsvep tillstå att man bidragit till sverigedemokraternas framgångssaga. Detta och mycket mer belyses också i mitt egenhändigt skrivna kapitel i partiets jubileumsbok ”20 röster om 20 år”.

Händelser i ens privatliv har också sitt pris. Vid juletid 2013 var jag nära att brinna inne tillsammans med min dotter då vi fick hoppa från andra våningen mitt i natten och min ena ryggkota fick en fraktur. Hela hemmet med alla samlade minnen gick upp i rök och det var därefter en hård och känslosam tid. Inte minst under valåret 2014 då jag kom in i riksdagen när livet var som allra mörkast. 2021 drabbades jag av en kraftig hjärtinfarkt, men den händelsen har fram till nu varit okänd inom partiet.

Jag är nu invald på min tredje mandatperiod i riksdagen, med åtta år i miljö- och jordbruksutskottet och nu i kulturutskottet. Jag har en treårig son som behöver mig och genom dottern två små barnbarn. De är viktigare än allt annat här i livet och jag vill kunna ägna all värdefull tid utanför riksdagen åt dem.

De återkommande valkampanjerna har hållit lågan brinnande, med de allmänna valen 2018, EU-valet 2019, kyrkovalet 2021 och valet 2022. I Värmland har SD ökat som allra mest i landet dessa val.

Men nu är bästa tidpunkten att lämna för att hinna introducera ett nytt ledarskap, lagom till nästa val. Förutom fortsatt riksdagsarbete har jag andra projekt på gång vilket jag återkommer till.

Tack alla värmlänninger!

Runar Filper

Distriktsordförande och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna Värmlands län

Artikeltaggar

AlkoholDebattEUNorrbottenNorrländska SocialdemokratenPiteåPolitiska system och ideologierRunar FilperSverigedemokraternaValVärmlands län