Hoppa till huvudinnehållet

Ja till fred, men på Ukrainas och inte på Putins villkor

Publicerad:
Att sluta stödja Ukraina, det vill säga ”dra i nödbromsen”, stoppar inte mänskligt lidande utan kommer bara placera miljontals människor under Putins förtryck, skriver insändarskribenten. Foto: Ilya Pitalev

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Människor talar hela tiden om fred i Ukraina (ukrainarna själva har kommit med fredsinitiativ som förkastats av Ryssland) och de flesta människor vill nog helst se en värld utan vapen. Detta är dock inte realistiskt i en värld där diktatorer som Vladimir Putin, som startat krig med vapen och hotar med kärnvapen, invaderar fria och alliansfria länder. Därför måste fria och demokratiska länder inse att ”Tillsammans är vi starka”.

Finns det ingen som kämpar för fred och nedrustning längre?

Nato är politisk och militär allians med en uteslutande defensiv agenda. När Ukrainakriget startade blev det övertydligt för andra fria och alliansfria länder, som Sverige och Finland, att det är skillnad på vänskap och medlemskap. Ukraina är, precis som Sverige och Finland, en partner till Nato och stöttas därför av Nato, men Ukraina och dess folk står ensamma på slagfältet mot Putins krigsmaskin och dess brott mot mänskliga rättigheter. Tack och lov har Finland och Sverige tänkt om angående medlemskap i Nato på grund av det hemska vi ser hända i Ukraina.

Påståendet att ”svenska politiker har satt sig över demokratin” stämmer inte. Sex av åtta riksdagspartier, som representerar mer än 85 procent av platserna i riksdagen och därmed samma procent av väljarna i valet, och två regeringar har ställt sig bakom Sveriges ansökan till Nato. Vi hade ett val och ett regeringsskifte och siffrorna såg inte annorlunda ut efter valet. Enligt Statistiska centralbyrån är cirka 70 procent av väljarna ganska eller mycket positivt inställda till Nato. Vad är det då som är odemokratiskt med Sveriges ansökan om medlemskap i Nato?

Det är ett konstig påstående att det är att leka med elden att Putin är trängd. Hade inte Putin startat kriget i Ukraina hade det inte blivit något krig. Hela skulden vilar på honom. Enda sättet att stoppa mänskligt lidande, både nu och på sikt, är att Ryssland lämnar Ukraina. Att sluta stödja Ukraina, det vill säga ”dra i nödbromsen”, stoppar inte mänskligt lidande utan kommer bara placera miljontals människor under Putins förtryck. Kretsen runt Putin har öppet förespråkat Ukrainas ”förintelse” och ”folkmord” på ukrainska folket. Dessutom, om vi går en diktator till mötes bara för att han hotar och krigar skickar vi en fruktansvärd signal och vi vet inte ens om det fungerar. Det innebär för det första ett frikort för diktatorer att göra som de vill, om de bara är tillräckligt våldsamma och skrämmer oss tillräckligt mycket med sina kärnvapen. För det andra finns risken att Putin, även om Ukraina skulle gå honom till mötes, inte blir nöjd. Detta är en man som ljuger konstant och brutit varje avtal och löfte. Varför skulle han nöja sig med och respektera ett fredsavtal? Blev det ”Fred i vår tid” efter att stormakterna ”blidkat” Adolf Hitler i och med Münchenöverenskommelsen 1938?

Avslutningsvis kämpar Ukrainas folk för sina liv och för sin frihet. Ryssland begår brott mot mänskliga rättigheter, inklusive dödande, mot både stridande och civila. Om ukrainarna slutar kämpa försvinner inte lidandet och förtrycket, snarare tvärtom. Både EU vs desinformation och Debunk.org har skrivit artiklar om att vi måste förhålla oss kritiskt till det bedrägliga Kreml-vänliga narrativet att ”freden måste komma först”, där Ukraina och dess folk mer eller mindre får dela skulden för kriget med Ryssland samt uppmanas gå med på Rysslands villkor för fred. Putin startade kriget, han bär hela ansvaret och han är den person som kan avsluta det genom att lämna Ukraina. Annars måste fred ske på Ukrainas och på det ukrainska folkets villkor och inte på Putins villkor. Om Ryssland slutar kriga slutar kriget. Om Ukraina slutar att försvara sig slutar Ukraina att existera. Ryssland ut ur Ukraina!

Anton Sjöstedt (L)

ordförande och gruppledare Liberalerna i Arvika

Artikeltaggar

EUFinlandFörsvarspolitikInsändareKärnvapenKrigLiberalernaMänskliga rättigheterNatoRysslandUkrainaVapenVladimir Putin