Hoppa till huvudinnehållet

Från sjukdomar till VM-debut – garanterad minst ett lopp: ”Det är stort”

Publicerad:
Emil Nykvist från Sunne och tävlande för Bore debuterar i VM och är garanterad att få åka minst ett lopp, sprinten.
Emil Nykvist från Sunne och tävlande för Bore debuterar i VM och är garanterad att få åka minst ett lopp, sprinten. Foto: KALLE PARKKINEN

Bältros, näsblod och covid har inte stoppat Emil Nykvist.

Nu får han för första gången åka VM i skidskytte.

– Det är stort, säger han.

Ingenting får äventyra VM-debuten om drygt två veckor.

– Jag står här med munskydd på nu, säger Emil Nykvist när NWT får kontakt med honom på flygplatsen på väg hem från världscuptävlingarna i italienska Antholz.

Att undvika virus och bakterier är alltid viktigt för elitidrottare på toppnivå.

– Det är inget nytt egentligen, vi lever som vi gör.

Svenska truppen till VM i tyska Oberhof den 8–19 februari presenterades på söndagen och innehöll tre värmlänningar: Linn Persson, Mona Brorsson och Emil Nykvist.

25-åringen från Sunne och tävlande för Bore är uttagen som femte och siste man i herrlaget. Hårdaste konkurrenten lär ha varit Malte Stefansson, Oxberg, men även Värmlandskollegan Oskar Brandt, som istället ingår i EM-truppen.

Femte platsen är egentligen en reservplats. Stina Nilsson kom in som femma på damsidan i OS och fick inte åka ett enda lopp.

Tack vare Ponsiluoma

Men Nykvist har tur. Eftersom Martin Ponsiluoma är regerande världsmästare i sprint har Sverige fem platser där.

– Det är en garanterad start på sprinten i alla fall och förhoppningsvis jaktstarten. De loppen går först så det finns alla möjligheter, säger Emil Nykvist, som hoppas övertyga tillräckligt för att även få åka distanslopp och stafett.

Bara att få komma till VM är en milstolpe i karriären.

– Det är jättekul, det största jag har fått göra.

Han hade bara ett världscupframträdande inför den här vintern, en sprint i Hochfilzen förra säsongen, inkastad i sista stund som reserv. Två gånger fick han chansen ”på riktigt” och båda tillfällena förstördes av corona. Första gången på grund av en smittad ledare och andra var han själv sjuk.

Bekymren fortsatte inför den här säsongen. Emil Nykvist, som tävlar för Bore, drabbades av både bältros och corona. Dessutom har han en längre tid haft problem med näsblod och att få i sig tillräckligt med näring. Allt har dock varit under kontroll hittills den här vintern.

Nykvist laddar för VM med sin egendesignade bössa.
Nykvist laddar för VM med sin egendesignade bössa. Foto: CHRISTIAN MANZONI

Nykvist är tillbaka i landslaget (utvecklingslaget) efter att ha varit petad i fjol.

Han har åkt elva världscuplopp och personrekordet är 27:e-plats i en sprint i Pokljuka den 6 januari.

– Det har varit några riktigt bra lopp och några som varit medel, men egentligen inga rejäla bottennapp. Det är riktigt kul.

Som grädde på moset blir det alltså VM.

Måste vara skönt efter motgångarna?

– Ja, det är ett kvitto på att det jag gjort gett resultat.

Att det skulle bära ända till ett världsmästerskap kunde han knappt drömma om.

– I somras trodde jag inte det, men nu efter jul och nyår har jag sett att det finns möjlighet.

Vilka förväntningar har du på VM??

– Jag hoppas att jag kan göra samma lopp som på världscupen, vore skitkul att vara topp 30. Jag har ju en 27:e plats på världscupen. Kan jag göra det på ett VM är jag skitnöjd.

Om allt klaffar kan det bli ännu bättre.

– Tar man sig till en distans och skjuter fyra nollor kan det räcka jättelångt. Som jag åkte i Pokljuka är topp 20 i sprinten inte alls omöjligt med två nollor.

Nu senast i Antholz gick det lite tyngre, framför allt i spåret. Nykvist var 59:a i sprint och näst sist till jaktstarten, där det blev fyra bom och en plats långt ner i listan.

Men han var en bra bit från toppformen.

– Det finns mer att hämta. Vi flyger hem till Östersund och ska ha träningsläger där i två veckor innan vi flyger ner. Jag följer träningsplanen de ger mig och hoppas att de har koll på vad som ska göras, säger Emil Nykvist.

Sjukdomsförföljd skidskytt fick bältros: ”Gjorde jävligt ont”Skidskyttets uppfinnarjocke har byggt världsunik bössa: ”Är revolutionerande”Slut på näsblod och ätproblem – Emil besviken om han inte får åka världscupTre värmländska VM-åkare – här är svenska truppenNykvist tog poäng igen bakom suveräne Bø

Artikeltaggar

Emil NykvistLinn PerssonMona BrorssonPiteåPokljukaSK BoreSkidskytteSkidskytte-VMSportSprintStafettSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.