Hoppa till huvudinnehållet

Friskolan får miljonbelopp för utsatta elever – utan att ge dem stöd

Publicerad:
Enligt flera källor med god insyn i NTI-gymnasiet i Karlstad har flera elever gått miste om det stöd de har rätt till och som skolar får extra bidra för. Rektorn Victor Drevenstam dementerar uppgifterna.
Enligt flera källor med god insyn i NTI-gymnasiet i Karlstad har flera elever gått miste om det stöd de har rätt till och som skolar får extra bidra för. Rektorn Victor Drevenstam dementerar uppgifterna. Foto: Helena Karlsson

Gymnasieskolan i Karlstad tar emot miljonbelopp för att ge extra stöd till de mest utsatta eleverna.

Men flera av dem har inte fått det, enligt källor med god insyn.

En elev fick ingen hjälp på hela förra terminen – trots att kommunen finansierar en assistent.

En annan ansökan dras tillbaka när NWT granskar NTI-gymnasiet.

Hissen stannar på fjärde våningen, där NTI-gymnasiets nyrenoverade lokaler finns.

Friskolan, som ligger på Orrholmen i Karlstad, har en högteknologisk inriktning och på våningsplanet inryms bland annat ett e-sportrum, en musikstudio och ett så kallat makerspace – ett kreativt rum med bland annat 3D-skrivare och robotar.

Flera av de ungefär 200 eleverna som går här är i behov av omfattande stöd för att kunna genomföra sin utbildning. Därför har skolan vänt sig till deras hemkommuner och ansökt om så kallade tilläggsbelopp för extraordinärt stöd.

För en av dem, en elev från Karlstad, tar NTI-gymnasiet emot 115 000 kronor per termin för en elevassistent på halvtid.

Men flera källor med god insyn i verksamheten uppger för NWT att eleven var helt utan stöd under hela höstterminen.

– De har begärt pengar för hela hösten, men hen har inte fått en enda timme av det, säger en av elevens föräldrar, som har konfronterat rektorn:

– Nu skäms de och har bett om ursäkt.

NTI-gymnasiet är en av flera fristående gymnasieskolor i Karlstad. Skolan finns i före detta Tullholmsgymnasets gamla lokaler på Orrholmen.
NTI-gymnasiet är en av flera fristående gymnasieskolor i Karlstad. Skolan finns i före detta Tullholmsgymnasets gamla lokaler på Orrholmen. Foto: Helena Karlsson

I Karlstads kommuns beslut om att bevilja tilläggsbelopp står det att pengarna bland annat ska gå till att ”stödja och utveckla elevens motivation och uthållighet att nå målet med sina gymnasiestudier”.

Men enligt föräldern har skolan inte ens försökt nå eleven när hen inte varit på plats.

– De kommer med undanflykter, som att de inte fått tag på hen. Men de har inte ringt en enda gång och varken vårt barn eller vi har vetat att pengarna funnits avsatta.

”Har verklige förstört”

Efter mötet med rektorn hoppas föräldrarna att situationen ska ändras. Men viktig tid har redan hunnit gå förlorad.

– Stödet hade kunnat hjälpa vårt barn. Hen är begåvad, men har diagnoser och svårt med struktur och att komma i gång.

– Det här har verkligen förstört. Hen fick en bra start på hösten, men har sen mest korridorvandrat.

Ytterligare en elev från Karlstad ska få stöd av en assistent på halvtid. Men även i det fallet har stödet uteblivit, enligt flera uppgiftslämnare.

– Det är helt sjukt, för man tar fortfarande emot pengar av kommunen, säger en källa.

I höstas upprättade skolan ett åtgärdsprogram för eleven, men i det nämns ingen assistent. I stället står det att lärare har ansvar för att ge handledning och att en specialpedagog ska hjälpa till att göra undervisningen tillgänglig.

Tilläggsbelopp

Alla skolor har rätt till skolpeng för varje elev. Utöver det kan skolan ansöka om tilläggsbelopp, som kan ges för elever som får modersmålsundervisning eller elever med omfattande behov av särskilt stöd – så kallat extraordinärt stöd.

Extraordinärt stöd är åtgärder som väsentligt avviker från det som ska erbjudas inom den ordinarie skolpengen. Till exempel kan det handla om en elevassistent på hel- eller deltid.

Extraordinärt stöd är den högsta nivån av stöd i skolan och den enda nivån som berättigar tilläggsbelopp. Skolan är alltid skyldig att erbjuda särskilt stöd, som finansieras av den ordinarie skolpengen.

Tilläggsbeloppet bestäms och anpassas individuellt efter den enskilda elevens behov. Det är elevens hemkommun som fattar beslut om och betalar tilläggsbeloppet.

Källor: Skollagen, Skolverket

För en elev från en annan värmländsk kommun beviljades NTI-gymnasiet nyligen tilläggsbelopp. I det fallet handlar det om drygt 28 000 kronor i månaden under hela läsåret, totalt knappt 300 000 kronor. Det motsvarar en assistent på drygt 60 procent.

Därmed beviljades skolan i efterhand pengar även för höstterminen – trots att eleven då inte fick stöd på rasterna, utan endast på lektioner, enligt flera uppgiftslämnare.

NTI-gymnasiet tar emot tilläggsbelopp för ytterligare två elever. Totalt får skolan ungefär 1,1 miljoner kronor i tilläggsbelopp för det pågående läsåret.

NTI-gymnasiet

NTI-gymnasiet är en friskola på Orrholmen i Karlstad. Skolan har högteknologisk profil och beskriver sig som ”Sveriges ledande gymnasieskola inom tech, science och it”.

Skolan har drygt 200 elever fördelade på tre program:

• It och nätverk.

• Design och media.

• Musik.

Det finns 22 NTI-gymnasium i Sverige. Skolorna ingår i Academedia, Sveriges största skolkoncern.

Källa: NTI-gymnasiet

Två personer är anställda som elevassistenter, men enligt NWT:s källor utför de ofta även andra arbetsuppgifter. De fungerar som rastvärdar och interna mejl visar att de hoppar in som lärare vid till exempel sjukfrånvaro.

– När man kollar på Skolverket står det klart och tydligt att det här beloppet är individuellt och ska gå till berörd elev, men här fifflar man undan pengarna, säger en uppgiftslämnare.

800 miljoner i vinst

NTI-gymnasiet är en friskola som ingår i Academedia, norra Europas största skolkoncern. 2021 gjorde Academedia en vinst på knappt 800 miljoner kronor och delade ut 185 miljoner till aktieägarna.

En källa anser att fusket med tilläggsbeloppen är ett sätt att öka vinstmarginalen.

– Elevassisterna sköter om så att eleverna kan spela pingis och ser till att det finns kaffekoppar. Och de går in som vikarie när lärare är sjuka. Då slipper skolan ta den kostnaden.

Victor Drevenstam, som tog över som NTI-gymnasiets rektor under den gångna höstterminen, dementerar uppgifterna om att eleverna inte fått stöd av sina assistenter.

– Det stämmer absolut inte, säger han.

Victor Drevenstam började arbeta på NTI-gymnasiet under den gångna höstterminen.
Victor Drevenstam började arbeta på NTI-gymnasiet under den gångna höstterminen. Foto: Helena Karlsson

Stämmer det att du bett en elevs föräldrar om ursäkt för uteblivet stöd?

– Jag kommer inte att kommentera ingående vilket stöd vi har gett. Min upplevelse är att de elever som har tilläggsbelopp har fått det stöd de är berättigade till.

Eleven ska få hjälp att ta sig till lektionerna, men enligt föräldern har assistenten inte försökt nå hen.

– På en generell nivå kan det ske kommunikationsmissar mellan elevassistenten och eleven. Min upplevelse är att alla våra elever med tilläggsbelopp får det stöd de är berättigade till, men sen kan jag inte veta vad som hänt i varje enskilt fall.

Du säger ”får stöd”, upplever du att de även har fått det stöd de ska ha under höstterminen?

– Jag upplever att de har fått det stödet tillgängligt.

Men inte nödvändigtvis tagit del av det?

– Det är också en definition. Man måste ta del av det stöd som erbjuds som elev, men man kan inte beskylla eleverna för något. Vi erbjuder ett stöd och huruvida man tar del av det eller inte är en jättesvår fråga.

De elever som har tilläggsbelopp har fått det stöd de är berättigade till.
Victor Drevenstam, rektor

Victor Drevenstam tycker att det är svårt att definiera hur en halvtidsassistent ska användas. De två Karlstadseleverna delar på en assistent som enligt rektorn är på plats på skolan hela dagen och finns tillgänglig för dem hela tiden.

– Sen identifierar vi i vilka situationer behovet finns. Det är också tonåringar vi har att göra med. De vill inte ha en assistent springande efter sig, de vill att den ska finnas som en trygg person.

Varför nämns ingen assistent i den ena elevens åtgärdsprogram?

– Det låter jättekonstigt.

Det är något som normalt bör finnas med i ett åtgärdsprogram?

– Absolut. Det skulle kunna vara ett administrativt fel, för stödet har funnits där.

Drar tillbaka ansökan

Gällande den ansökan om tilläggsbelopp som nyligen beviljades säger Victor Drevenstam att han inte kände till att den gäller hela läsåret.

– Min upplevelse är att vi har sökt för vårterminen.

Efter att NWT börjat granska ärendet har NTI-gymnasiet dragit tillbaka ansökan. I stället ska en ny ansökan, som endast gäller vårterminen, lämnas in.

– Jag tänker inte ta emot pengar för ett stöd som vi inte har gett.

Efter NWT:s intervju med Victor Drevenstam bokade han ett möte med gymnasiechefen i den berörda kommunen för att reda ut frågan om det nyligen beviljade tilläggsbeloppet.
Efter NWT:s intervju med Victor Drevenstam bokade han ett möte med gymnasiechefen i den berörda kommunen för att reda ut frågan om det nyligen beviljade tilläggsbeloppet. Foto: Helena Karlsson

Rektorn medger att elevassistenterna ibland utför arbetsuppgifter som inte är direkt knutna till eleverna som ska ha extraordinärt stöd.

– Alla som jobbar här förutsätter jag gör vanliga arbetsuppgifter som man gör på en skola. Men det finns inga andra beordrade arbetsuppgifter på ett schema, nej.

”Klart det finns en risk”

Mina källor säger att de brukar vikariera som lärare.

– Det är mycket möjligt, om deras arbetsuppgifter tillåter det. Men det är ingenting jag har beordrat.

Ser du någon risk för att de gör andra saker än de ska?

– Det är klart det finns en risk och därför har jag varit jättetydlig med hur delegationen ska se ut vid vikarietillsättning. De ska inte användas som vikarier om det finns andra arbetsuppgifter.

Victor Drevenstam säger att han tycker att det är ”jätteolyckligt” om det uppfattas som att skolan inte ger eleverna rätt stöd.

– Men jag ser inte risken med tanke på att måluppfyllelsen för alla våra elever ser väldigt god ut. Det gäller även dem med tilläggsbelopp.

Läs även:

Ericas son får stanna hemma från skolan – resurspersonen upptagen med träslöjdRektorns skarpa utspel: ”Gynnar inte de mest utsatta”

Artikeltaggar

AcademediaBarnKarlstadLärareNTI-gymnasietOrrholmenSkola och utbildningSkolorUtbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.