Hoppa till huvudinnehållet

Nya huset i Tullholmsviken sätter färg på Karlstads skyline – så är körschemat

Publicerad:
Just nu lyser det blått i Tullholmsviken. Snart kanske det blir en annan färg?
Just nu lyser det blått i Tullholmsviken. Snart kanske det blir en annan färg?

Karlstad har fått en färgglad nyhet i stans skyline.

I olika färger lyser det nybyggda höghuset i Tullholmsviken upp om kvällarna.

Så här ser upplägget ut för fasaden.

– Det finns oändliga möjligheter för det, säger Tomas Rhöse, vd Löfbergs fastigheter.

I rött, gult och nu blått har det nybyggda 16-våningshuset Södertull vid Helmiarondellen lyst upp.

– Det är led-slingor som sitter på huset som det är meningen att föreningen ska få sköta, säger Tomas Rhöse, vd för Löfbergs fastigheter som har projektutvecklat huset.

Under de senaste veckorna har Karlstadsborna fått se olika färger på huset – så hur ser upplägget ut?

Tomas Rhöse berättar att eftersom huset fortfarande är nytt så har föreningen i huset fått hjälp av installatören att styra belysning, men på sikt ska de sköta den själva.

– Föreningen kommer att få välja själva vilken färg de vill ha, det finns oändliga möjligheter som de får styra. Hittills har vi bytt färg när vi har tyckt att det har varit lämpligt, säger Tomas Rhöse och fortsätter:

– Det går att styra färg och ljusstyrka, hela spektrat finns, men det är stort så man får nog hålla sig till basfärgerna.

När tänds huset upp?

– Belysningen går på när solen går ner via ett astrour och släcks sen vid midnatt.

Kommer inspirationen från Empire state building i New York kanske?

– Inspirationen kommer från storstäder där man märker ut såna här typer av landmärken med belysning. Det här är ju ett nytt bostadsområde i Karlstad och vi tyckte att det skulle vara kul att utmärka det lite extra.

Vad har ni fått för respons?

– En som bor i huset nämnde att det var kul att man nu kunde lokalisera var huset finns var man än är i stan, i stort sett, så ser man det där i horisonten, säger Tomas Rhöse och fortsätter:

– Vi har inget liknande i någon boendemiljö i Karlstad så vi tyckte att det här var ett kul inslag som vi hoppas tas emot bra och är en positiv upplevelse för alla.

Lamporna på Empire state building, New York, byter färg kontinuerligt för att uppmärksamma bland annat högtider och världshändelser.
Lamporna på Empire state building, New York, byter färg kontinuerligt för att uppmärksamma bland annat högtider och världshändelser. Foto: Marianne

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterKarlstadLöfbergsTomas RhöseTullholmsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.