Hoppa till huvudinnehållet

Klarar sig Värmland utan kontanter?

Publicerad:
Digitaliseringen har gjort det enklare och snabbare att betala för många, men inte för alla. En miljon svenskar är beroende av kontanter i sin vardag och riskerar att hamna i utanförskap, skriver Karin Stålhandske.
Digitaliseringen har gjort det enklare och snabbare att betala för många, men inte för alla. En miljon svenskar är beroende av kontanter i sin vardag och riskerar att hamna i utanförskap, skriver Karin Stålhandske. Foto: Loomis Sverige

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vad händer till exempel om digitala betalningar helt plötsligt inte går att genomföra? Ett samhälle utan kontanter är mycket sårbart, skriver Karin Stålhandske.

Strömavbrott, tillfälliga driftstörningar eller allvarliga cyberattacker. Många värmlänningar har säkert upplevt avbrott i det digitala betalningssystemet. IT-störningar inom systemet kan få stora konsekvenser. Klarar sig Värmland utan kontanter?

Sverige hör till de länder som är mest digitaliserade när det kommer till betalningar. Inget annat land i världen har under så kort tid bytt ut kontanter mot kort och olika digitala betalningar. Med ett alltmer digitaliserat samhälle ökar också risken för cyberangrepp. I PwC:s annual CEO Survey 2022, där företagsledare i 89 länder beskriver utmaningar och möjligheter, anger 55 procent av de tillfrågade ledarna i Sverige cyberrisker som det största hotet. Vad händer till exempel om digitala betalningar helt plötsligt inte går att genomföra? Ett samhälle utan kontanter är mycket sårbart.

Loomis är Sveriges enda distributör av kontanter. Varje dag fraktar vi kontanter i våra värdetransportbilar, från Skåne i söder till Luleå i norr. Från vårt kontor i Karlstad betjänar vi 900 butiker, restauranger och andra verksamheter, som erbjuder sina kunder att betala med kontanter. Vi ser också till att det finns kontanter i regionens 101 bankomater.

Så skriver du en debattartikel

När Ryssland inledde sitt storskaliga krig mot Ukraina märktes det direkt i Loomis verksamhet. Efterfrågan på kontanter fördubblades efter invasionen och vi gick snabbt upp till dubbla skift. Många såg till att ta ut pengar i uttagsautomater, ett direkt bevis på hur viktigt kontanter är för svenska folket.

Digitaliseringen har gjort det enklare och snabbare att betala för många, men inte för alla. En miljon svenskar är beroende av kontanter i sin vardag och riskerar att hamna i utanförskap. För oss på Loomis Sverige är social hållbarhet en del av vårt DNA. Vi anser att det är en grundläggande rättighet att alla människor i som bor i vårt land ska ha möjlighet att betala på det sätt som de önskar. Butiker, restauranger, vårdcentraler och andra serviceinrättningar måste ta emot digitala betalningar, kort och kontanter.

Anna Kinberg Batra, utredare i den pågående statliga betalningsutredningen som ser över statens roll på betalningsmarknaden, redovisar resultatet den 31 mars 2023, men redan nu bedömer Kinberg Batra att Sverige inte är redo att slopa kontanterna. Men trots den insikten finns det i dag ingen sammanhållen och långsiktig politik på området.

Andra länder, bland annat våra nordiska grannar Danmark och Norge, har valt att gå fram med lagstiftning som innebär att de måste ta emot kontanter. Det har motiverats av både beredskaps- och tillgänglighetsskäl.

● Hur många butiker, restauranger, vårdinrättningar, kommunala och regionala verksamheter tar emot kontanter i Värmlandsregionen?

● Hur säkerställer vi att betalsystemen fungerar också vid omfattande kriser i Sverige?

● Vad är svaret till alla värmlänningar för vilka digital betalning inte är ett alternativ?

Betalningar med sedlar och mynt står fortfarande för en betydelsefull andel av antalet betalningar, men om inget görs kommer frågan bli alltmer akut. Om volymerna och tillgängligheten stadigt minskar, så kommer det att öka påfrestningarna på systemet i allmänhet och även på distributionen. Loomis Sverige tar kontantfrågan på allra största allvar. Den nya regeringen måste ta tag i frågan.

Karin Stålhandske

Vd, Loomis Sverige AB

Artikeltaggar

Anna Kinberg BatraButikerDebattDigitaliseringKarlstadPwCRestaurangerRysslandUttagsautomaterValutaVärmlands län