Hoppa till huvudinnehållet

Carolin Dahlman: Minska inte stressen – lär barn hantera den istället

Publicerad:
Självklart kan skolan vara stressig. Man kanske skäms om man misslyckas, missar fester eftersom man måste plugga eller bävar inför prov. Välkommen till livet, skriver Carolin Dahlman.
Självklart kan skolan vara stressig. Man kanske skäms om man misslyckas, missar fester eftersom man måste plugga eller bävar inför prov. Välkommen till livet, skriver Carolin Dahlman. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Fler unga är stressade. Men lägg inte huvudet på sned och sänk kraven i skolan. Säg istället: ”du kan mer än du tror!” Då rustas de för framtiden, skriver Carolin Dahlman.

Att känna mindre krav blir allt viktigare för unga svenskar. 58 procent av 18-29-åringar tycker att det är viktigt, jämfört med 32 procent 1995, enligt omvärldsföretaget Kairos Future (DN 4/1). Samtidigt varnas det för att ungdomar känner sig stressade. Skolstress är vanligt bland unga, enligt Folkhälsomyndigheten.

Många barn och unga berättar för Barns rätt i samhället, Bris, om stress och prestationsångest. Detta oroar många. Bris generalsekreterare har efterlyst en utredning som ser över barns stress. Han menade att ”betyget underkänt borde tas bort i grundskolan”.

Ung Vänster klagar över att unga ”drunknar i läxor och prov” och vill ta bort dem. ”Skolan ska vara en rolig tid i livet där man bär med sig erfarenheter och växa; inte slita sig i håret av stress”, tycker de. Betyg i tidiga årskurser ”ger det upphov till stress och tidig utslagning”, anser moderpartiet.

Men är lösningen att ta bort krav? Nja. Det finns snarare en grymhet i det budskapet. Vi människor utvecklas trots allt genom utmaningar. Minns hur Ingemar Stenmark sa: ”ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”. Den som vill framåt i livet behöver anstränga sig. Om vi ska skyddas mot prövningar och prestationsångest berövas vi en möjlighet att växa, bli våra bästa jag och nå våra drömmar.

Självklart kan skolan vara stressig. Man kanske skäms om man misslyckas, missar fester eftersom man måste plugga eller bävar inför prov. Välkommen till livet, säger jag. Förväntningar, press och krav är en del av att vara människa. Som barn har du det rätt lätt ändå. Vänta tills du växer upp och ska ta körkort, teckna bolån och uppfostra barn. Du ska motivera arbetsgivare att anställa dig och sedan komma i tid och sköta dina arbetsuppgifter. Spara till pension. Sköta hälsan. Stressigt värre. Den som försöker skydda elever från svårigheter gör dem sårbara för vuxenlivets måsten.

Istället för att eliminera stress bör man lära sig hantera den. Vi är inga offer för våra känslor och reaktioner. Den som känner press kan få panik, men det går att ta makten över hur man mår genom att tänka om – välja att triggas av läxan i stället för att fasa. När man aktiverar pannbenet och lägger några timmar till ökas ens kunskaper och test blir mindre skrämmande.

Ett sätt är minska stressen att sköta om kroppen genom att träna eller äta bättre. Forskning om sömn visar tydligt hur viktigt det är att sova nog många timmar. Att låta barn stanna uppe nätterna igenom är alltså att döma dem till psykisk ohälsa. Att skratta och dansa i grupp är ett sätt att kicka igång hormoner som sänker stressnivåerna.

Man kan skapa tydliga rutiner och ”att-göra-listor” som strukturerar arbetet. Den som lär sig fokusera klarar av massor. Bris tipsar om att man ska lära sig säga nej. Det kan ibland vara berättigat, men ambitiösa, driftiga personer vinner ju inte på att få minskade krav och budskapet ”ta det lugnt”. Då når de inte stjärnorna. Inte ens trädtopparna. De behöver höra ”visst är det tufft, men kämpa på!”.

Vissa varnar för sociala medier, att självkänslan går i botten av att titta på snygga influencers med till synes perfekta liv. Detta kan stressa eftersom vi har en tendens att jämföra oss, ofta lägga vårt sämsta bredvid andras bästa och som konsekvens känna oss fula, feta och misslyckade. Det är inte konstigt att våra hjärnor och hjärtan går igång.

Men att andra är både vackrare, smartare och mer framgångsrika än oss är en del av livets faktum. Man kan välja mellan reaktioner. Fräsa bittert och avundsjukt? Gråta av mindervärdeskomplex? Eller se andras skönhet eller succéer som motivation? Vi väljer.

Fler behöver lära sig att tänka ”kan dom så kan jag”. Genom att jobba lite hårdare, öva mer, äta bättre kost eller le oftare kan människor växa, utvecklas och lyckas. Om vi hjälper unga att hantera stress smartare istället för att minska arbetsbördan ger vi dem en gåva. Att ”känna mindre krav” är kanske vad de säger att de vill ha. Men det är inte vad de behöver.

Diamanter formas under press. Hjälp fler att glittra.

Carolin Dahlman

Högerliberal samhällsdebattör

Artikeltaggar

BarnBrisCarolin DahlmanFolkhälsomyndighetenIngemar StenmarkPsykisk ohälsaSigneratSkolorSociala nätverkStressUng vänsterVänsterpartiet