Hoppa till huvudinnehållet

Blev sydd efter smärtsam seger i thailändsk proffsgala: ”Är öm som fan”

Publicerad:
Dalian Dawody från Karlstad har tagit sin andra raka seger i en proffsthaiboxningsgala i Thailand.
Dalian Dawody från Karlstad har tagit sin andra raka seger i en proffsthaiboxningsgala i Thailand. Foto: Lisa Olaison

Thaiboxaren Dalian Dawody från Karlstad är svensk mästare och gör nu även succé i sportens hemland. På torsdagen tog han sin andra raka seger i en proffsgala i Bangkok.

– Extremt skönt. Det var den största matchen i mitt liv, säger 22-åringen.

Dalian Dawody har befunnit sig i Thailands huvudstad sedan mitten av november, där han tränar på ett av världens mest ansedda thaiboxningsgym, Petchyindee, som också är en tävlingsorganisation.

I december gick han sin första match, i den legendariska arenan Rajadamnern stadium, och besegrade en australiensare.

På torsdagskvällen fick han chansen i en större gala, arrangerad av Petchyindee i samma arena, och ställdes i en huvudmatch mot hemmafavoriten Worrajaklek Kietchatchai, som ståtade med tre raka vinster varav senaste på knockout.

Thailändaren dominerade i början, men Dalian Dawody tog över allt mer och vann till slut klart på poäng.

– Jag var väldigt nära att knocka honom, speciellt vid ett tillfälle i tredje ronden, då fick han vad man kallar chickenlegs, att han började vobbla, men jag fick inte riktigt till avslutet, berättar Dalian Dawody.

Som utomstående är det lätt att tro att domarna ska favorisera sina landsmän, men så är det tydligen oftast inte. Däremot påverkas domarna av spelarna som satsat på en viss fighter.

– De har en egen läktare där de står och skriker. Det gör ingen skillnad att jag är utlänning, de vill bara göra pengar.

Blev spelad på

I den aktuella matchen fanns det uppenbarligen några som tänkte tjäna en hacka på svensken.

– Det kom fram en storspelare inför rond fyra och sa till mig: du måste vinna den här ronden. Då insåg jag att han har spelat pengar på mig.

Triumfen var betydelsefull.

– Att vinna en sån här match öppnar många vägar. Man får många ögon på sig.

Segern var samtidigt smärtsam.

– Det var en väldigt tuff match, man är ju öm som fan. Jag fick ett litet cut (jack) på sidan av ansiktet också, som jag fått sy ihop.

Dalian Dawody med sin motståndare under invägningen.
Dalian Dawody med sin motståndare under invägningen. Foto: Privat

Huvudtränaren i Karlstad Muay Thai, Danny Carlsson, satt hemma och såg matchen via datorn. Han var mycket nöjd och stolt över adepten.

– Jag har varit med sedan tidigt 2000-tal i klubben och det här är det största som varit, att vi lyckas ha en boxare som tävlar på en gala i Thailands största arena och går på huvudkortet på en Petchyindee-gala. Jättekul, säger Carlsson.

Klubben har med hjälp av sponsorer bekostat Dalian Dawodys träningsläger i Thailand.

– När jag tävlade hade vi inte de möjligheterna, så jag är glad att jag kan ge det till honom.

Att få lära sig av de bästa i Thailand är betydelsefullt.

– Jag känner att jag utvecklats jättemycket. Man tränar bokstavligt talat hela dagarna. Det märktes också nu att jag kunde hålla uppe nivån mot en så här duktig motståndare, säger Dalian Dawody.

Han tränar sex timmar varje dag, fördelat på två pass. Han kör hårt hemma också, men har svårt att avsätta lika mycket tid eftersom han också studerar till civilekonom. Den här terminen är dock pausad.

Fler fighter

Insatsen i galan uppskattades även av Petchyindee som erbjudit en ny fight redan i februari.

– Det blir tyvärr tight eftersom jag åker hem till Sverige och har en proffsmatch planerad den 4 mars.

Matchen sker i svenska galan Muaythai for Life i Göteborg mot ärkerivalen Anton Sjöqvist, Tullinge. Det står 1–1 mellan kombattanterna.

– Det blir tredje gången och vinnaren tar allt.

Dalian Dawody hoppas också på en tredje start i amatör-VM, i Bangkok i maj. Det beror dock på om Ryssland tillåts vara med eller inte. Ryssar och belarusier får delta i EM i Turkiet i februari och då bojkottar Sverige.

– Det diskuteras att de inte ska vara med på VM.

De bästa i Thailand är rika och firade stjärnor. Dalian Dawody inser att han har långt kvar dit.

– Många fler såna här matcher kanske man kan börja kalla sig själv lite av en stjärna.

Västerlänningar som vill göra karriär bosätter sig ofta i Thailand för att det är billigare att leva där. Så långt har inte Dalian Dawody tänkt, än i alla fall.

– Jag skulle om möjligheterna finns pendla mellan Thailand och Sverige så mycket som möjligt. Nu har jag varit här nästan tre månader.

Hur bra kan han bli?

– Det beror på hungern. Sett till ålder och talang kan han gå långt. Att han får träna för Petchyindee och de matchar honom är kalas, säger Danny Carlsson.

Artikeltaggar

GalorKampsportKarlstadSportThaiboxningThailand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.