Hoppa till huvudinnehållet

Musikern David Crosby är död

Publicerad:
David Crosby fotograferad vid Grammy-galan i Los Angeles i januari 2020.
David Crosby fotograferad vid Grammy-galan i Los Angeles i januari 2020. Foto: Jordan Strauss

Gitaristen, sångaren och kompositören David Crosby, grundare och medlem i 1960-talsbanden Byrds och senare Crosby, Stills, Nash & Young har avlidit, 81 år gammal. 2018 spelade han i Karlstad.

Hans fru bekräftar dödsfallet för Variety och säger: "Det är med stor sorg efter en lång tids sjukdom som vår älskade David (Croz) Crosby har gått bort. Han var kärleksfullt omgiven av sin fru och själsfrände Jan och sonen Django."

David Crosby föddes i Kalifornien 1941. 1964 anslöt han till folkrockbandet The Byrds, vars första hit var en cover av Bob Dylans "Mr Tambourine man".

Crosbys tid i The Byrds var stormig och det slutade med att han fick sparken från bandet 1967.

Strax därefter bildades supergruppen Crosby, Stills & Nash som hade sin första spelning som en trio på den legendariska Woodstockfestivalen 1969.

Senare anslöt den kanadensiska sångaren Neil Young och trion utökades till kvartetten Crosby, Stills, Nash & Young. Men även det bandet tampades med interna konflikter och upplöstes efter ett par år. Dock har de periodvis återförenats och gjort konserter.

När han inte stod på scen hade David Crosby en del problem med polisen i USA och greps 1982 misstänkt för drog- och vapenbrott.

Beach Boys-sångaren Brian Wilson var bland de första att beklaga David Crosbys bortgång. Han skrev på Twitter att nyheten om kollegans bortgång gjort honom djupt bedrövad och att Crosby hade "en otrolig talang" och var en "underbar person".

I en intervju med NWT inför konserten i Karlstad 2018 beskrev David Crosby sitt förhållande till låtskrivande så här:

”Att skriva låtar är som att ta ett pappersplan och kasta ut det för ett stup. Det går aldrig att säga vart det landar. Eller vad som händer, vilka reaktioner låtarna skapar. Varje lyssnare måste skapa sig en egen uppfattning. Jag försöker aldrig tänka för mycket när jag skriver låtar.”

David Crosby om musiken, politiken och kärleken till havet

David Crosby släppte sitt sista album "For Free" 2021.

Artikeltaggar

David CrosbyDödsfallKalifornienKändisarKarlstadKonserterLåtskrivandeMusikNöje/KulturSångTambourineThe ByrdsTwitterUSAWoodstockfestivalen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.