Hoppa till huvudinnehållet

Misstänks ha försökt smuggla 78 kilo cannabis till Norge – ny person anhållen

Publicerad:
Polisenhittade 78 kilo cannabis i terrängen vid Lekvattnet.
Polisenhittade 78 kilo cannabis i terrängen vid Lekvattnet.

De misstänks ha försökt 78 kilo cannabis till Norge.

Men polisen hittade drogerna i skogen innan de två männen hunnit hämta dem.

Nu har ytterligare en person gripits misstänkt för inblandning i narkotikahärvan.

Det var en fredagseftermiddag i slutet av augusti förra året som de två unga männen, 21 och 24 år gamla, stoppades av polis i närheten av Lekvattnet utanför Torsby när de kom körande i var sin bil.

De greps och häktades senare misstänkta för försök till grov narkotikasmuggling, vilket NWT har rapporterat om.

Men nu kan NWT avslöja flera nya detaljer i den stora narkotikahärvan.

DNA och fingeravtryck

Åklagare Marcus Nyman berättar att det handlar om ett 78 kilo stort parti cannabis som polisen hittat – förpackat och placerat i terrängen i närheten av Lekvattnet – innan de två männen greps.

– Jag menar att det går att knyta narkotikan till de här två männen och att de skulle transportera den till Norge, säger Marcus Nyman.

Och fortsätter:

– En av männen körde enligt mig en så kallad förbil som skulle passera gränsen först, innan bilen med narkotikan kom.

Analyser av emballaget runt drogerna har dock lett till att ytterligare en man nyligen greps misstänkt för försök till grov narkotikasmuggling. Den 32-årige mannen är nu begärd häktad för brottet.

– Vi har hittat hans DNA och fingeravtryck på emballaget. Jag menar att han haft en mindre roll i hanteringen av drogerna, säger Marcus Nyman.

”Blev inlurad”

Ingen av de tre männen är känd för allvarlig brottslighet sedan tidigare.

Den 20-årige mannens enda kontakt med polis innan narkotikasmugglingen gällde att han spelat hög musik och kört för fort vid ett tillfälle på bostadsorten Gävle. Han hävdar i förhör att han ”blev halvt inlurad” efter att ha blivit erbjuden pengar.

”Om han hade vetat att han hjälpte personerna att smuggla narkotika hade han aldrig ställt upp på det”, uppger han i samtal med frivården.

Den 24-årige mannen som också kommer från Gävletrakten är inte heller tungt kriminellt belastad och kämpade fram till i augusti med att få sitt nystartade företag på fötter.

”Han ser konsekvenser av hans agerande och uttrycker stor ånger kring den situation han nu befinner sig i, han påtalar att han inte lever ett kriminellt liv” skriver frivården.

Okänd huvudman

Den 32-årige mannen från Stockholm som nyligen greps är dömd vid ett stort antal tillfällen men enbart för mindre brott som ringa stöld, olovlig körning och narkotikabrott.

Det är i nuläget oklart på vems uppdrag de tre männen misstänks ha försökt smuggla narkotikan.

– Jag har inga kommentarer på det, säger Marcus Nyman.

En fjärde person är misstänkt i härvan men inte begärd häktad. Åtal väntas komma inom den närmaste månaden. Samtliga misstänkta nekar till brott.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättCannabisGävleLekvattnetMarcus NymanNarkotikabrottNorgeSmugglingTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.