Hoppa till huvudinnehållet

L kan bryta vallöfte om att stoppa industriområde på åkermark i Kil

Publicerad:
Sven Arne Andersson, 74, från Runnevålsgruppen. Foto: Fredrik Samuelson

Efter tio år kan bybornas strid mot ett industriområde på jordbruksmarken i Kil snart avgöras.

Liberalerna – som gick till val på att bevara marken – är på väg att ändra sig.

– De bryter ett vallöfte och sviker oss, säger Sven Arne Andersson, 74, som bor intill slätten.

I tio år har en aktionsgrupp, Runnevålsgruppen, kämpat mot kommunens planer på ett stort industriområde i Kil där det nu är jordbruksmark.

Även L gick till val på att stoppa planerna, som S och C med egen majoritet drivit mot övriga partier.

”Vi i Liberalerna lovar att göra allt i vår makt för att hindra detta. Men för det behöver vi DIN röst. Rösta mot ett industriområde – rösta på Liberalerna”, skrev partiet på Facebook inför valet och påpekade att åkrar, djur- och naturliv skulle förstöras för framtida generationer.

Skärmdump från Liberalerna i Kils Facebooksida innan valet.
Skärmdump från Liberalerna i Kils Facebooksida innan valet. Foto: Skärmdump Facebook

L: ”Det lutar åt det”

Efter valet tappade C röster och det finns nu en politisk majoritet för att stoppa industriområdet – om partierna som tidigare sagt nej inte ändrat sig.

Men nu är L på väg att svänga i frågan. Orsaken är beskedet nyligen om att ett tiotal företag visat intresse av att etablera sig på jordbruksslätten, säger partiets lokalordförande Maria Widarsdotter.

– Det lutar åt det. Det här är egentligen inget vi vill men vi är ett företagarvänligt parti och vi kan inte säga att vi är det om vi inte låter företag komma till kommunen, säger hon och tillägger att partiet ska ha ett möte i nästa vecka.

Men ni gick ju till val på att stoppa industriområdet?

– Förutsättningarna har ändrats i och med företagens intresse. Händer det saker så måste vi anpassa oss efter verkligheten och som det såg ut före valet så var det ett solklart nej.

Kan du förstå att folk är arga?

– Absolut, men vi måste ha företagande i kommunen. Det kommer ta lång tid att ta fram ett annat industriområde, flera år, och då finns risken att vi förlorar företag som vill hit. Tyvärr känner vi oss tvingade att ändra åsikt men vi har inte riktigt landat i ett beslut än internt. Jag ska få med mig övriga i partiet men som det ser ut nu så har vi inget alternativ. Vi känner oss inmålade i ett hörn och ser allvarligt på att S och C inte har tagit fram ett annat alternativ.

Maria Widarsdotter är ordförande för L i Kil.
Maria Widarsdotter är ordförande för L i Kil. Foto: Liberalerna

Kritiken: ”Gör mig väldigt ledsen”

Från Runnevålsgruppen är kritiken enorm.

– Liberalerna bryter ett vallöfte. Det är ett fullständigt svek, säger Sven Arne Andersson, 74, som bor intill slätten.

Mats Börjesson, 69, också från aktionsgruppen, påtalar att L var det parti inför valet som tydligast sa nej till industriområdet. Han har själv nu pratat med Maria Widarsdotter.

– Det man som politiker lovar innan valet ska man också hålla efter valet. Jag röstade på L och att i efterhand få höra att de sviker gör mig väldigt ledsen. Om man från början har sagt att jordbruksmarken ska bevaras så tycker jag inte att det blir någon skillnad om företag blir intresserade. Löften är löften. Jag har svårt att förstå varför man vill bryta ett vallöfte och svika sina väljare, säger han.

I tio år har en aktionsgrupp kämpat mot kommunens planer på ett stort industriområde vid Runnevål i Kil. Här Sven Arne Andersson, 74, från Runnevålsgruppen.
I tio år har en aktionsgrupp kämpat mot kommunens planer på ett stort industriområde vid Runnevål i Kil. Här Sven Arne Andersson, 74, från Runnevålsgruppen. Foto: Fredrik Samuelson

Striden om Runnevål kan avgöras

Det saknas fortfarande en röst i fullmäktige för ett ja till industriområdet. S, C och L samlar 20 röster – för att få majoritet krävs 21.

Frågan kan avgöras innan sommaren i fullmäktige då SD och V lämnat in motioner om att avbryta planerna.

– Skulle övriga partier hålla det de har lovat – och säger nej – så spelar det ingen roll att L har trampat i klaveret, säger Sven Arne Andersson.

På frågan om M fortfarande säger nej till ett industriområde som tidigare sa partiets oppostionsråd Irene Lennemyr Winkler i förra veckan:

– Du får återkomma i ärendet. Jag vill avvakta med att svara på den frågan.

Läs mer:

Här kämpar byborna mot ett industriområde på jordbruksmark – sedan tio år

Artikeltaggar

JordbrukKilLiberalernaMotionerPolitikRunnevålsgruppenVal

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.