Hoppa till huvudinnehållet

Mindre bastu – fler led-lampor: Så sparar din kommun på energin

Publicerad:
De värmländska kommunerna och regionen minskar energianvändningen på olika sätt. Bland annat uppmanas personalen att använda mindre energi och belysning byts ut till snålare varianter.
De värmländska kommunerna och regionen minskar energianvändningen på olika sätt. Bland annat uppmanas personalen att använda mindre energi och belysning byts ut till snålare varianter.

Led-lampor. Lägre temperatur och mindre belysning. Mindre bastande.

De värmländska kommunerna fortsätter spara energi i elkrisens spår.

Det visar en ny enkät som NWT gjort.

Led-belysning, kortare ventilationstider och spartips till personalen. Det är exempel på populära åtgärder när kommunerna och regionen har försökt dra ner på energianvändningen när priserna rakat i höjden på sistone.

Sedan NWT:s senaste enkät om energieffektivisering i höstas finns fler åtgärder på plats.

Så här har din kommun agerat för att spara på energin:

Arvika. Kommunen fortsätter byta till led-lampor och drog ner på julbelysningen. Temperaturen har sänkts i eluppvärmda lokaler som garage och teknikutrymmen. Man har uppmanat medarbetarna att använda el rätt.

Åtgärderna ger en besparing på ungefär en procent eller 0,3 gigawattimmar.

Kommunen planerar bland annat att köpa nya ventilationsfläktar och effektivare pumpar samt värma fler lokaler och lägenheter med fjärrvärme. Till det vill man satsa på solceller på tak och en solkraftspark. När de åtgärderna är genomförda om ett par år beräknas kommunkoncernen ha sparat eller ersatt el motsvarande 20 procent av dagens användning.

Eda. Kommunen informerar på sin sajt om risken för planerade elavbrott och uppmanar invånarna att spara på elen. Kommunen skriver att man bland annat byter energisystem i vissa fastigheter, isolerar och byter fönster vid behov och sänker temperaturen i vissa fastigheter. Man har dock beslutat att ha Valfjället och Gränshallen öppna ”då kommunen vill undvika att prioritera bort folkhälsan”.

Hur mycket energi kommunen sparar på sina åtgärder är fortfarande oklart.

I Grums och Karlstad har man dragit ner på bastutiderna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
I Grums och Karlstad har man dragit ner på bastutiderna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Anders Wiklund/TT

Filipstad. Kommunen har tagit kontakt med föreningar för att se hur man gemensamt kan använda mindre energi, användningen av motorvärmare har setts över och personalen har uppmanats att spara energi. Belysning och ventilation har optimerats och man har försökt jämna ut förbrukningen genom att exempelvis göra snö när priserna är låga.

Kommunen bedömer att energianvändningen minskat med ungefär 5 procent.

Forshaga. Alla anställda har uppmanats att spara på el. Ventilationstiderna har kortats med en timme både morgon och kväll. Inomhusbelysning har bytts till led-lampor och arbetet med att byta återstående gatubelysning fortsätter. Elljusspåren släcks en timme tidigare på kvällarna och är släckta på morgnarna.

Kommunen räknar med att man förbrukade 9 procent mindre el i fjol än 2021.

Grums. Personalen har uppmanats att spara på energin. Inomhus- och gatubelysning byts till led-lampor, vissa lokaler som värms med direktverkande el har fått nya värmesystem. Julbelysningen har minskats, liksom öppettiden för bastun i badhuset. Ett byte till en 30 procent effektivare kylanläggning i ishallen är på gång.

Hur mycket energi åtgärderna sparar är oklart.

Karlstad. Den största besparingen har bostadsbolaget KBAB gjort genom att ersätta värmepumpar med fjärrvärme. Det handlar om 3,6 miljoner kilowattimmar på årsbasis. Man har också sparat genom att bland annat byta ut belysning och torkskåp samt minska öppettiderna i bastur på badhusen och inte ha några isbanor på Stora torget och i Mariebergsskogen.

Exakt hur mycket energi som sparas med åtgärderna är oklart, enligt kommunen.

Led-lampor är en populär åtgärd när kommunerna ska spara energi.
Led-lampor är en populär åtgärd när kommunerna ska spara energi. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kil. 800 gatlampor har fått led-belysning och övriga gatlampor har släckts till 30 procent, men inte vid övergångsställen och korsningar. Julbelysningen har varit uppe kortare tid. Temperaturen har sänkts i lokalerna, ventilation i större fastigheter har justerats och optimerats och åtgärder har vidtagits i reningsverket.

Förutom att åtgärderna sparar energi minskar kostnaderna med drygt en miljon kronor, enligt Kils kommun.

Kristinehamn. Kommunen har sänkt värmen i vissa lokaler, släckt cirka tio procent av gatubelysningen och förskjutit tänd- och släcktider samt sett över driftstid på ventilationsanläggningar. Bastu för vinterbadare slopas den här säsongen.

Under fjolårets sista tre månader beräknas man spara mellan 7 och 22 procent av energianvändningen.

Munkfors. Kommunen har sedan länge energisnål gatubelysning. Inga åtgärder i övrigt är beslutade, men personalen har uppmanats att spara energi.

Region Värmland. Energi- och särskilt elanvändningen har gått ner även i lokaler där Regionfastigheter inte vidtagit några åtgärder, troligen för att personalen släckt och stängt av apparater. Som NWT tidigare berättat har regionen gått över från värmepumpar till fjärrvärme i tre större fastigheter. Ventilationen har optimerats.

Regionen köpte 36,7 miljoner kilowattimmar el i fjol, vilket är två miljoner mindre än 2021. Den största delen av besparingen gjordes under oktober–december. Räknar man in även fjärrvärmen minskade energibehovet med 1,5 procent 2022 jämfört med 2021.

Sunne. Inomhustemperaturen har sänkts med mellan en och två grader. Ventilationstiden har kortats där det har gått och belysning har bytts ut.

Kommunen beräknar att man minskat elanvändningen med runt 10 procent.

Torsby. Inomhustemperaturen har sänkts och ventilationstiderna setts över. Effekten av åtgärderna följs upp längre fram.

Som NWT berättat tidigare har kommunen också dragit ner på gatubelysningen, vilket under hösten 2022 och hela 2023 beräknas ge en besparing på 150 000 kilowattimmar.

Årjäng. Kommunen drog ner på julbelysningen och hade den tänd samma tider som gatubelysningen i stället för dygnet runt. Under året planerar man att byta till led-lampor i den del av gatubelysningen som inte redan har det. Det beräknas spara 440 000 kilowattimmar per år.

Fotnot: De kommuner som inte ingår i sammanställningen har inte svarat på enkäten.

Artikeltaggar

Årjängs kommunArvikaArvika kommunEdaEda kommunElElkrisenEnergiFastigheterFilipstads kommunForshaga kommunGrums kommunKarlstads kommunKBABKils kommunKristinehamns kommunMiljöMunkfors kommunRegion VärmlandSunne kommunTeknik och vetenskapTorsby kommunValfjället

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.