Hoppa till huvudinnehållet

En av Sveriges största solkrafts- och batteriparker byggs i Filipstad

Publicerad:
Henrik Boman, vd för Sens. Bilden togs i samband med att Filipstads tidning skrev om när Sens tillsammans med UW-tech filmade gruvschaktet och tog vattenprover i Värmlandsbergsgruvan i Nordmark i en pågående förstudie.
Henrik Boman, vd för Sens. Bilden togs i samband med att Filipstads tidning skrev om när Sens tillsammans med UW-tech filmade gruvschaktet och tog vattenprover i Värmlandsbergsgruvan i Nordmark i en pågående förstudie. Foto: Filip Kowalski

Energilagringsföretaget Sens (Sustainable energy solutions Sweden) går vidare med en solkrafts- och batteripark i Filipstad, som enligt företaget är en av Sveriges största.

Företaget och Filipstads kommun har undertecknat ett markarrende om 23 hektar.

– Vi är stolta att leda utvecklingen av energiklustret som börjar formas i Filipstad, säger Henrik Boman, vd för Sens.

Det var i mars 2022 som nyheten kom att Filipstads kommun undertecknat en avsiktsförklaring med Sens och Veidekke entreprenad om att inleda en förstudie kring nedlagda gruvor i kommunen. Syftet var att undersöka möjligheten att skapa en testbädd för energilagring i kommunen.

I november togs ett första steg i förstudien vid Värmlandsbergsgruvan i Nordmark, då representanter från Sens kom till Värmlandsbergsgruvan i Nordmark för att tillsammans med företaget UW-tech filma gruvschaktet och ta vattenprover.

Satsningen fortsätter

Nu står det klart att Sens fortsätter att satsa på energilagring i Filipstad. På fredagen meddelade Sens att företaget har signerat ett arrendeavtal med Filipstads kommun avseende byggnation av en solcellspark med batterilagring utanför Filipstad.

Totalt uppskattas hela projektet uppnå en effekt om 45 MW, närmare bestämt 20 MW solkraft och 25 MW batterilagring. Detta är enligt Sens en av Sveriges största solkrafts- och batteriparker.

Fördjupat samarbete

Sens skriver i ett pressmeddelande att företaget nu fördjupar samarbetet ytterligare med Filipstads kommun.

"Ett nytt energikluster börjar formas allteftersom fler initiativ har initierats under den senaste perioden... Projektet är lokaliserat strax söder om Filipstads industriområde, där även större industriella aktörer ligger."

Aktiv fas

Arrendeavtalet säkerställer enligt företaget att projektet går in i en mer aktiv utvecklingsfas.

"Första stegen tas omgående och byggnationen av solcellsparken bedöms påbörjas inom sex-tolv månader när de slutgiltiga projekträttigheterna för att upprätta och operera solkrafts- och batteriprojekt är på plats."

Unikt projekt

Henrik Boman, vd för Sens, säger i en kommenterar:

– Vårt samarbete med Filipstad fortsätter att intensifieras och vi är mycket stolta över att få förtroendet att utveckla detta unika och omfattande projekt där våra hållbara energilösningar kommer tillföra regionen miljövänlig och förnyelsebar energi.

Sens säger att man kommer att involvera det lokala näringslivet, markägare och den djupa kunskap om regionens gruvor som finns lokalt i Filipstad.

”Oerhört positivt”

Hannes Fellsman, kommundirektör Filipstads kommun, kommenterar:

– Vi tycker att det oerhört positivt att Filipstad nu kommer att bidra till en ökad grön energiproduktion som behövs för det lokala, regionala och nationella behovet. Vi ser fram emot att Sens startar sin produktion även om det såklart är flera steg som måste tas innan deras anläggning är i produktion. Filipstads kommuns del i detta är att vi arrenderar ut lämplig mark.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunHållbarhetHannes FellsmanNäringslivVeidekke

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.