Hoppa till huvudinnehållet

Elite hotels vill bygga om klassiska Munken till exklusiva hotellrum

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Den gamla ölkrogen Munkens lokaler längs Västra Torggatan ett stenkast från Stora torget i Karlstad är mycket speciella och rikt utsmyckade. I över fyra år har de stått tomma, konstaterar Stadshotellets hotelldirektör Anna Björkenstam Wedberg.
Den gamla ölkrogen Munkens lokaler längs Västra Torggatan ett stenkast från Stora torget i Karlstad är mycket speciella och rikt utsmyckade. I över fyra år har de stått tomma, konstaterar Stadshotellets hotelldirektör Anna Björkenstam Wedberg. Foto: Lisa Olaison

I över fyra år har anrika ölkrogen Munkens lokaler stått tomma. Med murade valv från 1653 är detta helt unika källarsalar.

Frågan är vad som ska hända med dem. Ägaren Elite hotels har sina funderingar.

– Vårt huvudförslag är att skapa ett tiotal mycket speciella hotellrum.

Den som säger det är Stadshotellets hotelldirektör Anna Björkenstam Wedberg.

Under mycket lång tid var Munken en mycket populär ölkrog i Karlstad. Läget strax intill Stora torget och de fina lokalerna med många vackra källarvalv, de första skapade redan 1653, gjorde att folk kom och gick i en strid ström.

Redan 1653 byggdes de första valven längst in i Munkens lokaler.
Redan 1653 byggdes de första valven längst in i Munkens lokaler. Foto: Lisa Olaison

Förr var det till och med två krogar här. Den andra hette Hollandia och det var just under det namnet som den senaste krogen verkade här fram till att den gick i konkurs sommaren 2018.

Ingen ny hyresgäst

– Efter det hade vi några intressenter som vill driva främst restaurang, men det blev inget av det och därefter kom ju pandemin och då var det inte längre intressant att få in någon ny hyresgäst.

– Så det har gått några år, konstaterar Anna Björkenstam Wedberg medan vi vandrar runt i de klassiska rummen som bland annat består av fina dekorerade glasrutor.

De unika lokalerna innehåller bland annat vackra glasfönster.
De unika lokalerna innehåller bland annat vackra glasfönster. Foto: Lisa Olaison

Elite hotels äger nästan hela kvarteret runt Stadshotellet och där ingår Munken och dess källarvalv som en del.

– Det som har gjort det svårt att fylla de här ytorna är att lokalerna är så stora, totalt 600 kvadratmeter. Och det är inte lätt att stycka av dem heller, säger Anna Björkenstam Wedberg.

För närvarande används lokalerna som förvaring av Stadshotellet, men det var pandemin som gjorde att det blev så.
För närvarande används lokalerna som förvaring av Stadshotellet, men det var pandemin som gjorde att det blev så. Foto: Lisa Olaison

Just nu används Munkens och Hollandias gamla krogytor till förvaring, men självklart vill Elite hotels utnyttja dem till något bättre.

Nattklubb passar ej

– Det är inte längre aktuellt att hyra ut lokalerna utan vi kommer att disponera dem själva. En nattklubb passar inte här eftersom vi har tre våningar med hotellrum ovanpå.

– Och en restaurang blir det inte heller eftersom vi redan har vår restaurang, vår pub och våra festvåningar i Stadshotellet samt anläggningarna i vårt nya spa, säger Anna Björkenstam.

”Tanken är att skapa ett tiotal mycket speciella hotellrum i Munken där valven ingår som viktiga delar”, säger Anna Björkenstam Wedberg.
”Tanken är att skapa ett tiotal mycket speciella hotellrum i Munken där valven ingår som viktiga delar”, säger Anna Björkenstam Wedberg. Foto: Lisa Olaison

Därför tittar Elite hotels på ett annat sätt för att kunna använda de klassiska källarlokalerna.

– Vårt huvudförslag just nu är att bygga om de här ytorna till hotellrum. Tanken är att skapa ett tiotal mycket speciella hotellrum där valven ingår som viktiga delar.

– Det här kan bli väldigt exklusivt och vi tror att många skulle vilja bo i de rummen.

Men tror du inte att många Karlstadsbor kommer att reagera på att ni förvandlar en så klassisk ölkrog till hotellrum?

– Kanske. Men vi vill som sagt inte driva några fler restauranger eller pubar här i stan. Vi har redan många anläggningar i vårt kvarter.

– Vi tycker i stället att det är bättre att fler kan få nyttja lokalerna än att ingen får det. Och då menar vi att hotellrum är den bästa lösningen.

Är sista ordet sagt kring detta?

– Nej, vi har inte tagit något slutgiltigt beslut, säger Anna Björkenstam Wedberg.

Artikeltaggar

Anna Björkenstam WedbergHandelHotellKarlstadKrogarMat och dryckNattklubbarRestaurangerStora torgetVästra Torggatan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.