Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska museer har tagit igen pandemitappet

Publicerad:
Besökarna har hittat tillbaka till Värmlands museum under 2022. Konstnären Kristina Jansson ställde ut på Värmlands museum sommaren.
Besökarna har hittat tillbaka till Värmlands museum under 2022. Konstnären Kristina Jansson ställde ut på Värmlands museum sommaren. Foto: Lena Richardson

Värmlands museum fick fler besökare 2022 än året före pandemin, 2019.

– Det är vi jätteglada för. Jag tror många var sugna att komma ut och få nya intryck, säger museets utställningschef Karin Åberg Waern.

Nio av tio museibesökare har hittat tillbaka till museerna efter pandemin, rapporterar riksförbundet Sveriges museer.

För flera av de värmländska museer som ingår i förbundet har det gått bättre än så.

Värmlands museum ökade besöksantalet med närmare sex procent under 2022, jämfört med 2019. Totalt kom 216 831 besökare till länsmuseet under fjolåret.

”Vi är belåtna”

Delar av museet var stängt för renovering under 2019 och sedan kom pandemin 2020 med följd att museet stängde helt periodvis. Att besökarna hittade tillbaka 2022 och till och med blev fler än före pandemin glädjer utställningschefen.

– Vi är belåtna med att vi kommer upp i de här siffrorna igen efter byggperioden som varit och även efter pandemin, säger Karin Åberg Waern.

Hon tror att flera orsaker ligger bakom upphämtningen. En är det uppdämda behovet av kulturupplevelser efter restriktioner och inställda evenemang.

Inte bara Lynch-effekt

– Jag tror många var sugna att komma ut och få nya intryck. Sen har det förstås hjälpt till att gränserna öppnade, så att norska och andra utländska besökare kunde komma till oss igen i somras. Sista restriktionerna togs ju faktiskt inte bort förrän i mars, säger hon.

Utställningschefen Karin Åberg Waern och kuratorn Christian Nørgaard berättade om David Lynch och hans fotografier. Den världsberömde regissören själv kom inte till utställningen, men många besökare drog till Karlstad för att se hans egensinniga bildvärld.
Utställningschefen Karin Åberg Waern och kuratorn Christian Nørgaard berättade om David Lynch och hans fotografier. Den världsberömde regissören själv kom inte till utställningen, men många besökare drog till Karlstad för att se hans egensinniga bildvärld.

En annan orsak är utställningsprogrammet under året, som hon beskriver som starkt. Inte minst sommarens stora David Lynch-utställning lockade många besökare utifrån. Karin Åberg Waern talar om en ”nörd-anhängarskara” som följer honom och gärna reser för att kliva in i hans bildvärld.

– Men också till Kristina Janssons utställning fick vi många besökare utifrån, berättar hon.

Mårbacka är Selma Lagerlöfs minnesgård och fortsätter att locka många besökare.
Mårbacka är Selma Lagerlöfs minnesgård och fortsätter att locka många besökare. Foto: Lena Richardson

15 procent upp på Alster

I övriga Museivärmland noteras också bra comebacker efter pandemiåren.

Gustaf Frödings Alsters herrgård ökade med nära 15 procent till 57 746 besökare, medan Selma Lagerlöfs Mårbacka nådde samma nivå 2022 som 2019: 30 000 besökare.

Alsters herrgård är Gustaf Frödings minnesgård, men har också en vacker park och konst- och hantverksutställningar med mera.
Alsters herrgård är Gustaf Frödings minnesgård, men har också en vacker park och konst- och hantverksutställningar med mera. Foto: Lena Richardson

Kristinehamns konstmuseum fick 57 527 besökare, vilket är nästan 13 procent mer än 2019. Kristinehamns historiska museum däremot har en bit kvar till läget före pandemin. Dit kom 5 985 besökare under 2022 mot 12 812 under 2019.

19:e plats i Sverige

Av rapporten framgår också att Värmlands museum ligger på plats 19 över Sveriges museers lista över de mest besökta museerna 2022.

Bland länsmuseerna är Värmlands museum tvåa, efter Gotlands museum (343 088 besökare 2022).

– Och de är ju svåra att slå med deras turistströmmar, säger Karin Åberg Waern.

Överlägset flest besökare av svenska museer lockade Skansen, 1 353 608 besökare, följt av Vasamuseet med 945 046 och Nordiska museet med 677 544.

Når upp till före pandemin – till 89 procent

Sveriges museer uppger att pandemin halverade besökssiffrorna under 2020 och 2021. 2022 låg snittet på 89 procent av besökssiffrorna 2019.

Alla besökssiffror i artikeln är anläggningsbesök, det vill säga man räknar in alla besökare, även de som exempelvis besökt restaurang och butik, men inte utställningar.

Värmländska museerna
Museum/År20222019
Värmlands museum216 831205 237
Alsters herrgård57 74650 365
Kristinehamns konstmuseum57 52751099
Mårbacka30 00030 000
Kristinehamns historiska5 98512812
Källa: Sveriges museer och Kristinehamns konstmuseum
Publiken har hittat tillbaka – så följer Kristinehamns konstmuseum upp succéåretRackstadmuseet siktar högt för 2023: "Jag är på jättegott humör”

Artikeltaggar

AlsterAlsters HerrgårdBesöksnäringDavid LynchKarin Åberg WaernKarlstadKonstKristinehamnKristinehamns historiska Kristinehamns konstmuseumMårbackaMuseumNöje/KulturSamhälleSelma LagerlöfStatistikSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.