Hoppa till huvudinnehållet

Intervju Jan Blomgren: Så förstörde vi elsystemet

Publicerad:
Om vi tar hela världens årsproduktion av batterier och kopplar in mot det svenska elnätet kan vi lagra två dygns förbrukning. Till en kostnad av tio tusen miljarder kronor, säger Jan Blomgren.
Om vi tar hela världens årsproduktion av batterier och kopplar in mot det svenska elnätet kan vi lagra två dygns förbrukning. Till en kostnad av tio tusen miljarder kronor, säger Jan Blomgren. Foto: Tobias Samuelsson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Vi har lagt ner hälften av den svenska kärnkraftsflottan på grund av politiska överenskommelser med småpartier som till varje pris vill stänga ner kärnkraft, säger Jan Blomgren.

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet men gick över till Vattenfall för att jobba med den planerade utbyggnaden av svensk kärnkraft. Han insåg dock att regeringsskiftet 2014 skulle innebära att planerna skrotades, och lämnade.

– Hade inte projektet avbrutits av den nya regeringen 2014, hade vi inte haft någon elkris i Sverige i dag.

Du har till och med skrivit en bok om det här.

– Ja, jag insåg redan innan valet 2014 att det inte skulle bli någon kärnkraft byggd, så jag blev egen företagare istället. Jag reste jorden runt, sålde goda råd, höll utbildningar och hade en trevlig tillvaro. Sedan kom Covid, och när gränserna stängdes skrev jag en bok om hur vi ägnat 40 års politik åt att förstöra elförsörjningen. Den kom ut juni 2021, ett par veckor innan elpriserna började sticka iväg.

Kan du berätta hur vi förstörde elsystemet?

– Det finns dels den politiska förklaringen, dels den tekniska. Jag kan ge båda.

Gärna.

– El är ganska komplicerat. Någon ska producera den, någon använda den och någon transportera den. Och det där måste stämma varje tusendels sekund, men i den politiska debatten har man diskuterat som om det är tre oberoende delar. Det är det inte. Varje tusendels sekund måste produktionen matcha användningen. Och det är inte bara den totala mängden energi som måste stämma, utan även svängningar per sekund, reaktiv effekt, svängmassa och så vidare.

Det låter rimligt.

– Jag tror att man helt enkelt haft fel mental bild och missat att olika sätt att göra el fungerar på olika sätt. Det går inte att byta ut det ena mot det andra. Att vindsnurror ger el bara när det blåser och att vatten- och kärnkraftverk går dygnet runt vet nog alla. Men det är inte allt. Elsystemet är baserat på stor och tung produktion i botten. Generatorerna i tunga anläggningar är byggda annorlunda än de i lätta anläggningar.

Förklara.

– Den största generatorn i Sverige, reaktor tre i Oskarshamn, är 1 200 ton järn och annat i turbinen och generatorn som snurrar 25 varv i sekunden. Turbinbladen når nästan ljudets hastighet. Det är en enorm mängd upplagrad energi. Det här innebär att om ett mindre, låt säga, vattenkraftverk börjar snurra för fort måste det dra med sig Oskarshamnstrean, och det orkar det inte. Det är så systemet stabiliseras till de exakt femtio svängningar i sekunden elnätet är byggt för. Och det är viktigt. Avviker svängningarna en enhet av 500 sätts nödåtgärder in. Avviker det en enhet av hundra så släcker man ner landet.

Hur skiljer de lätta ut sig då?

– Lätta anläggningar, små vattenkraftverk och vindkraftverk, åker bara med. De stabiliserar inte. Och när vi ersatt tung, stabil produktion vi kan kontrollera med tusentals små anläggningar som bara följer efter blir elnätet instabilt.

Det låter inte bra?

– Nej, och det innebär också att elnätet inte orkar flytta lika mycket el som förut. Med färre stora generatorer i södra Sverige som kan justera törs Svenska Kraftnät inte köra på maximal överföringskapacitet. Och här har du skillnaden i pris mellan norra och södra Sverige.

Det låter ju inte så värst bra.

– Nej, vill du ha grädde på moset?

Tveksamt, men okej.

– För att få stöd av Centerpartiet lade Göran Persson (S) ner kärnkraftverket i Barsebäck. Beslutet togs 1997. Då insåg man att det ju kan bli för lite el i södra Sverige. Då började man bygga överföring från Hallsberg ner till Skåne. Alltså en fortsättning på den som byggdes från Harsprånget ner till Hallsberg på 1950-talet. Efter 24 års byggtid är den nu invigd, men den har aldrig gått på full kapacitet, utan går på hälften till två tredjedelar av kapaciteten.

Varför då?

– För att under tiden från byggstart till invigning fick nästa regering för sig att lägga ner fyra kärnkraftsblock i södra Sverige. Då minskade justermöjligheterna, och då vågar Svenska Kraftnät inte utnyttja kabeln fullt ut. Och där har du prisskillnaden mellan SE3 och SE4.

Om det nu var den tekniska förklaringen, hur låter den politiska?

– Socialdemokratiska regeringar har i olika konstellationer försökt hålla sig väl med antikärnkraftpartier. Stora partier har varit ljummet för kärnkraft och små partier som varit fanatiskt emot, oavsett konsekvenserna. Vi har lagt ner hälften av den svenska kärnkraftsflottan på grund av politiska överenskommelser med småpartier som till varje pris vill stänga ner kärnkraft.

Det finns ju de som menar att det här går att lösa genom att genom att slopa elprisområdena.

– Ja, och det är skitsnack. Huvudproblemet är mindre och sämre el än förut. Det problemet löser du inte genom att ändra elprisområdena. Du förändrar ju bara vem som får betala hur mycket. Du får inte mer el av att slopa elprisområdena.

Det finns ju också de som pratar om batterier som lösning.

– Batterier ger inte el och löser inte problemet med att vi har för lite el. Det enda de gör är att flytta elen lite i tid. Det kan vara användbart av andra skäl, men det löser som sagt inte grundproblemet med att vi har för lite. Och om vi tar hela världens årsproduktion av batterier och kopplar in mot det svenska elnätet kan vi lagra två dygns förbrukning. Till en kostnad av tio tusen miljarder kronor.

Vätgas då?

– Vätgas är ett mycket effektivt sätt att förstöra el. Du använder elen till att dela upp vatten och syre, och sedan eldar du vätet i en gasturbin så att du får el. Det förstör 2/3 av elen på vägen.

Det är modern alkemi med andra ord?

– Ja, och det här är ju de teoretiska värdena. I praktiken blir det sämre än så. I verkligheten förstör du nog 4/5 eller mer.

Men om vi tittar framåt då. Vad kan vi göra?

– Det är nu det blir riktigt jobbigt. Det behövs tung, stabil och planerbar produktion i södra Sverige. Det säger Svenska Kraftnät också. Planerbar el är fem saker. Kol, gas, olja, vattenkraft och kärnkraft. Det måste ligga i södra Sverige. Värnamo och söderut. Helst i Barsebäck. Kol, gas och olja är alla partier emot. I Skåne finns inga älvar att bygga vattenkraftverk i. Och kärnkraft har sina motståndare. Vi måste lösa det, men det finns ingen lösning som kan få bred acceptans. (SNB)

Per-Ola Olsson

Artikeltaggar

BarsebäckCenterpartietElEnergiEnergiförsörjningGöran PerssonHallsbergKärnkraftOskarshamns kärnkraftverkSigneratSocialdemokraternaSvenska kraftnätSveriges regeringUppsala universitetVattenfallVattenkraftVindkraft