Hoppa till huvudinnehållet

Fjärrvärmeverket invigt - avfallet i pannan blir värme för hela Säffle

Publicerad:
Hans-Erik Weng guidade runt i fjärrvärmeverkets inre.
Hans-Erik Weng guidade runt i fjärrvärmeverkets inre. Foto: Claes Österman

Ett modernt och hållbart värmeverk, en symbol för framtidstro och något robust att luta sig mot i kristider. Det handlar om Säffles nya fjärrvärmeverk som på torsdagen invigdes, drygt ett år efter att man började elda återvunna sopor i pannan.

Sommaren 2020 togs det första spadtaget och hösten 2021 eldade man i pannan för första gången. Men det tog ett drygt år innan det pampiga fjärrvärmeverket invigdes.

– Äntligen! Jag lovade att det skulle bli en invigning när vi var klara men av olika orsaker har det dröjt. Därför känns det verkligen bra att vara tillbaka i Säffle och ha en riktig invigning, sa Anders Ericsson när fjärrvärmeverket invigdes på torsdagen.

Han är vd på energibolaget Adven (före detta Värmevärden AB) som äger och driver fjärrvärmeverket. Företaget har närmare 600 anställda som producerar fjärrvärme i tre länder. Totalt driver man ett 100-tal fjärrvärmeverk varav det i Säffle är det allra modernaste.

– Vi har 20 pågående projekt som handlar om att byta ut fossila bränslen till hållbar energi. Det handlar om projekt till ett värde av två miljarder kronor, sa Anders Ericsson.

Bränslet i fjärrvärmetverket består av returbränsle från pappers- och skogsindustrin.
Bränslet i fjärrvärmetverket består av returbränsle från pappers- och skogsindustrin. Foto: Claes Österman

Han betonade att Advens fjärrvärmeprojekt handlar om två saker. Inte bara att bygga fjärrvärmenät utan i lika hög grad att hjälpa industrin att ställa om till hållbar energi.

Länsrådet Emma Spak tyckte att det egentligen handlar om ytterligare en del:

– Robusthet! När man bygger fjärrvärmeverk bygger man flexibelt och anpassningsbart och det skapar en robusthet som i gällande världsläge är väldigt viktig. Det skapar trygghet och stärker vår beredskap, sa hon.

Advens vd Anders Ericsson, länsrådet Emma Spak och kommunalrådet Dag Rogne invigde fjärrvärmeverket genom att klippa det blågula bandet.
Advens vd Anders Ericsson, länsrådet Emma Spak och kommunalrådet Dag Rogne invigde fjärrvärmeverket genom att klippa det blågula bandet. Foto: Claes Österman

Fjärrvärmeverk kan eldas med olika bränslen men syftet är att helt undvika fossila bränslen. Därför är det återvunnet avfall från pappers- och skogsnäringen - så kallat returbränsle - som brinner i den stora pannan i Säffles fjärrvärmeverk i stället för att deponeras på soptippar.

Värmeverkets teknik bygger på att man genom ett avancerat reningssystem kan möta högt ställda miljökrav. Bränslepannan är byggd för att klara en mängd olika sorter förnybara och återvunna energikällor.

 • Länsrådet Emma Spak och kommunalrådet Dag Rogne hade många frågor att ställa till guiden Hans-Erik Weng.
  Länsrådet Emma Spak och kommunalrådet Dag Rogne hade många frågor att ställa till guiden Hans-Erik Weng. Foto: Claes Österman
 • Advens fjärrvärmeverk invigdes och besökarna bjöds på en guidad tur.
  Advens fjärrvärmeverk invigdes och besökarna bjöds på en guidad tur. Foto: Claes Österman
 • Advens vd Anders Ericsson berättade om fjärrvärmeverket.
  Advens vd Anders Ericsson berättade om fjärrvärmeverket. Foto: Claes Österman
 • Tre förgylla saxar väntar på det suymboliska klippet.
  Tre förgylla saxar väntar på det suymboliska klippet. Foto: Claes Österman
 • Bränsle i form av återvunnet avfall.
  Bränsle i form av återvunnet avfall. Foto: Claes Österman

- Pannan är en så att säga en flexibel allätare vilket bidrar till att trygga bränsletillgången i osäkra tider, sa Anders Ericsson.

Ett flexibelt fjärrvärmeverk av det slag som nu är igång i Säffle, byggs normalt sett i betydligt större skala men Adven vill visa att det lönar sig och är hållbart också i mindre skala. Att man satsat på Säffle beror på att Säffle tidigt valde att satsa på fjärrvärme. Redan 1998 byggdes det ursprungliga fjärrvärmeverket med Säffle kommun som en av delägarna.

Då byggde produktionen på överskottsvärme från Nordic Papers pappers- och massabruk men under årens lopp har olika problem tillstött. Tillgången till överskottsvärme ströps och biooljans kvalitet sjönk vilket gjorde att man i stället satsade på pelletspannor.

Framtidssymbol

När man fick en informell förvarning om att brukets massaproduktion skulle upphöra kom beslutet att i stället satsa på återvunna bränslen och det var då beslutet om det nya fjärrvärmeverket kom. Inte minst kommunledningen är glada över den satsningen.

– När en privat aktör satsar 280 miljoner på ett projekt i Säffle kan man inte bli annat än glad, speciellt när det handlar om något så viktigt som hållbar energi. Men dessutom är fjärrvärmeverket en symbol för framtidstro, sa kommunalrådet Dag Rogne som menar att fjärrvärmeverket är ett skolexempel på hur den privata och offentliga sektorn gemensamt gör samhällsnytta.

Artikeltaggar

AdvenAvfallEmma SpakFjärrvärmeMiljöNordic PaperSäffleSäffle kommunSamhälleVärmevärden AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.