Hoppa till huvudinnehållet

Ellinor Troli: Här är ljusglimtarna i det politiska mörkret

Publicerad:
Hushållen tacklas med bolåneräntor på omkring fyra procent, de skenande elpriserna slår hela tiden rekord och januari månads elräkningar spås bli de högsta någonsin, skriver Ellinor Troli.
Hushållen tacklas med bolåneräntor på omkring fyra procent, de skenande elpriserna slår hela tiden rekord och januari månads elräkningar spås bli de högsta någonsin, skriver Ellinor Troli. Foto: Hasse Holmberg / TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Så även om den politiska situationen kan te sig mörk nu vid nyåret 2023 finns det ljusglimtar. Nu finns det varje fall en regering som erkänner och vill ta sig an stora samhällsproblem, skriver Ellinor Troli.

Det gångna året har minst sagt varit ett mörkt sådant. Men det finns anledning att vara optimistisk och blicka framåt, mot ljusare tider.

Sverige är hårt drabbat av det ökande gängvåldet med både skjutningar och sprängningar. Samtidigt som hushållspriserna skenar i väg med bland annat höga el- och drivmedelspriser. Sedan Rysslands invasion av Ukraina befinner sig landet även i en säkerhetskris. Det är med andra ord svårt att se ljuset i tunneln.

I september nådde Sverige en ny toppnotering vad gäller dödsskjutningar i landet. Och enligt rapporten ”Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder” som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade redan förra året, var Sverige det enda bland 22 jämförda länder i Europa som hade en ökande trend av dödligt våld med skjutvapen. Statsminister Ulf Kristersson (M) konstaterade i sitt jultal att det hittills i år har skjutits ihjäl lika många i Södertälje som i hela London.

För många människor är det dock inte längre den organiserade brottsligheten som oroar mest utan de kraftigt ökande levnadskostnaderna. Nyligen nådde inflationen den högsta nivån på över 30 år i Sverige. Hushållen tacklas med bolåneräntor på omkring fyra procent, de skenande elpriserna slår hela tiden rekord och januari månads elräkningar spås bli de högsta någonsin. Detta samtidigt som priserna på matvaror skjuter i höjden.

Från såväl oppositionspartierna som privatpersoner har det låtit att regeringen har misslyckats. Det fanns förväntningar på att drivmedelspriserna skulle bli betydligt lägre, och att elprisstödet skulle vara på plats mycket tidigare. Men frågan är om man verkligen kan kräva en så lång önskelista av en regering som bara suttit i två månader, efter att ha varit i opposition i åtta år. I bästa fall är det som Ulf Kristersson säger, att regeringen förbereder reformer för kommande år.

Regeringen har presenterat flera åtgärder. Polisen ska få ökade resurser och fler befogenheter, visitationszoner och anonyma vittnen ska utredas, likaså införandet av fler fängelser. Det civila försvaret ska återuppbyggas och Sverige ser äntligen ut att få inträda som ny medlem i Nato. En återuppbyggnad av en robust elförsörjning med bland annat investeringar i ny kärnkraft ska genomföras. Drivkrafterna för arbete ska öka ytterligare, med målet om att alla som kan ska försörja sig själva, samtidigt som de har ambitionen att sänka skatten på sparande och arbete.

Så även om den politiska situationen kan te sig mörk nu vid nyåret 2023 finns det ljusglimtar. Nu finns det varje fall en regering som erkänner och vill ta sig an stora samhällsproblem som brottsligheten och energibristen. Så har det inte varit under åtminstone de senaste åtta åren och det ger skäl för viss tillförsikt inför det nya året.

Ellinor Troli

Elev på SNB:s skribentskola

Artikeltaggar

BRÅBrottElEnergiEnergiförsörjningGängkriminalitetHushållModeraternaNatoPolitiska system och ideologierRysslandSigneratSödertäljeSveriges regeringUkrainaUlf Kristersson