Hoppa till huvudinnehållet

Ambulansen i Kristinehamn snabbast i länet – igen men långsammare än tidigare

Publicerad:
2022 tog det 12,5 minuter från det första samtalet till SOS till att en ambulans var framme i Kristinehamn.
2022 tog det 12,5 minuter från det första samtalet till SOS till att en ambulans var framme i Kristinehamn. Foto: Johan Nilsson/TT

Återigen är ambulansen i Kristinehamn snabbast i Värmland och bland de absolut snabbaste i Sverige. Det slår rapporten Öppna jämförelser från SKR och MSB fast. Men resultatet är något sämre än året innan.

– Det är utifrån var larmen har varit tänker jag mig. Det är geografiskt. Sedan tror jag att en annan anledning är vi har lite mer göra, säger Jerry Lidberg, ambulanschef i Kristinehamn.

Varför det var mer att göra för ambulansen att göra under 2022 än året innan är svårt att veta i nuläget.

– Det är jättesvårt att säga från år till år, säger Jerry Lidberg och menar att det har gått för kort tid för att kunna dra några slutsatser ännu.

– Det finns toppar och dalar. Vi har en skärgård och vi har fler larm på sommaren.

Något sämre tid

Snittiden det tog från det första samtalet till SOS och till att en ambulans var på plats var 12,5 minuter. Det är något långsammare än 2021 då ambulansen i snitt tog 11 minuter blankt. Trots den något sämre tiden är ambulansen i kommunen klart snabbast i Värmland.

Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2022, gjord av Sveriges kommuner och regioner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, konstaterar att ambulansen i Kristinehamn är bland de snabbaste i landet. 2021 var ambulansen i Kristinehamn den tredje snabbaste i hela landet vilket är en placering man tappat.

Det hade aldrig funkat utan bra personal
Jerry Lidberg

Snabbast efter Kristinehamn i Värmland var Filipstad med 13 minuter, och Kil med 13,5 minuter i responstid.

Det finns tre bakomliggande anledningar till Kristinehamns snabba utryckning så som Jerry Lidberg ser det.

– Det är många som bor i tätort och som bor centralt i Kristinehamn. Det är en förutsättning för att nå fram snabbt. Det handlar också om att vi har bra personal som tar sig fram. Det hade aldrig funkat utan bra personal, konstaterar ambulanschefen.

Den tredje anledningen har med var ambulansstationen ligger.

 ”Bilarna idag är byggda så bra så trafikolyckor är inte vanliga för oss”, säger Jerry Lidberg, ambulanschef i Kristinehamn.
”Bilarna idag är byggda så bra så trafikolyckor är inte vanliga för oss”, säger Jerry Lidberg, ambulanschef i Kristinehamn. Foto: Privat

– Stationen i Kristinehamn ligger bra till och det gör att det är lätt att ta sig fram till via vägnätet.

Kort och gott kan man säga att mycket beror på geografiska förutsättningar.

– Det handlar om var larmen är och skulle vi haft vår station någon annanstans hade vi också haft längre utryckningstider, säger Jerry Lidberg.

Inte många trafikolyckor

De vanligaste olyckstyperna i kommunen är av medicinsk karaktär.

– Det är att någon ramlar och bryter sig och kanske får en höftfraktur eller att man får ont i bröstet eller svårt att andas.

Larm om trafikolyckor är inte i majoritet.

– E18 påverkar inte så mycket.

Han menar att de vajerräcken som finns utmed E18 hjälper till i att förhindra allvarliga olyckor samt dagens bilsäkerhet är av stor vikt.

– Bilarna idag är byggda så bra att trafikolyckor inte är vanliga för oss, säger Jerry Lidberg.

Artikeltaggar

E18KristinehamnMSBOlyckorOlyckor och katastroferTrafikolyckorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.