En dramatisk operaklassiker om kärlek, krig och svek är Wermland operas nästa stora satsning.
– Aida är ett mästerverk, säger regissören Claes Fellbom, som lovar både trumpeter och mäktiga körer.
Men elefanter får man klara sig utan.
Aida är berättelsen om den etiopiska prinsessan Aida, som lever som slav i Egypten, där hon möter den unge egyptiske fältherren Radamès. Kärlek uppstår, men inte utan komplikationer: också faraos dotter, Amneris, älskar honom.
– Redan i början av operan fattar den här triangeln eld, säger Claes Fellbom.
Allt utspelar sig dessutom i det skarpaste av storpolitiska lägen, vilket lägger ytterligare en dimension av komplikation över kärleken. Egypten och Etiopien är i krig och huvudpersonernas lojaliteter sätts på svåra prov. Ska man förråda sitt land för kärleks skull eller sin kärlek för landets bästa?
– Aida är ett kammarspel, och som någon sagt, ett kammarspel med en cirkus i mitten, säger operachefen Kjell Englund.
Inga elefanter i sikte
”Cirkusen” är den välkända Triumfscenen, då en segrande egyptisk här kommer hem i triumf, med trumpetstötar, stor kör och vid operans urpremiär i Kairo 1871 till och med elefanter på scen.
Elefanter blir det inte i Karlstad.
– Det fanns inga i det forna Egypten, upplyser Claes Fellbom.
Han har satt upp Aida flera gånger förut och har fördjupat sig både i operan och i landet och tiden den utspelar sig i. Där och då blir Aida kvar i Wermland operas uppsättning.
– Jag är väldigt förtjust i egyptologi och det finns ingen anledning att flytta den i tiden på något sätt. Den egyptiska estetiken är oerhört inspirerande och så kolossalt främmande för oss och därför kan den ge en injektion till dramat på ett sätt som är frigörande för publiken, säger han.
Samtidigt finns starka kopplingar till nutiden.
Samtiden känns nära
– Det finns väldigt tydliga associationer dessvärre till vår inte superhärliga samtid, geopolitiskt just nu. De associationsbanorna vill vi ha öppna. Vi vill inte ha Iphones, satellitkommunikation och stridsvagnar, men låta de associationerna kunna leva, säger scenografen Linus Fellbom.
Man måste bjuda på en cirkus, annars blir det tråkigt att titta på, men det är också ett kammarspel. Det kräver sina spelplatser och sin pompa och ståt och det finns en mängd fallgropar och klaver att trampa ner i.
– Ukraina står ju som inspirationskälla, men man håller den fornegyptiska miljön, säger Claes Fellbom.
– Man tänker på Ukraina väldigt lätt. Igår tänkte jag att Ukraina är fullt av Aidor, som har sin kille på andra sidan, säger AnnLouice Lögdlund, som gör titelrollen i Karlstad.
Balanserar på eggen
Både regissören och scenografen Fellbom (ja, det är far och son) talar också om vikten av att inte låta det pampiga och mäktiga i Verdis verk helt ta över.
– Man måste ut på knivseggen och balansera. Man måste bjuda på en cirkus, annars blir det tråkigt att titta på, men det är också ett kammarspel. Det kräver sina spelplatser och sin pompa och ståt och det finns en mängd fallgropar och klaver att trampa ner i, säger Linus Fellbom.
Det ska inte se ut som Tintin och Faraos cigarrer, markerar han, men:
– Lite cirkus ska vi bjuda på i alla fall.
Den 23 februari är det premiär på Wermland operas stora scen. Då ska där finnas både tempel och kungapalats, vilket iscensätts med hjälp av sex stycken sju meter höga, trekantiga pelare som är rörliga. Där ska också få plats sångare, kör och dansare – sammanlagt ska uppemot 35 personer finnas på scenen.
38 år senare
Aida är den första uppsättning som operachefen Kjell Englund satt upp på repertoaren sedan han tillträdde i januari 2022. Vid en pressträff på onsdagen berättade han att Aida var operan som tände hans ”operaeld”:
– Det var för 38 år sedan när jag såg Aida på Folkoperan, berättar han.
Regissör då var – Claes Fellbom.
– Jag har ju fyllt 40... så jag trodde jag skulle bli trött, men jag blir bara pigg när det kommer injektioner från scenen, säger regissören om att ta omtag efter 38 år.
Han prisar både dansare och artister i Karlstad – och även den mästerlige Verdi.
– Egentligen behöver man som regissör bara sitta med armarna i kors, för Verdi har komponerat varenda steg som sångarna ska ta. Allting står där och det är oerhört genomarbetat, hävdar Claes Fellbom och slår fast:
– Aida är ett mästerverk.
Fakta
Aida på Wermland opera
Regi och översättning: Claes Fellbom
Dirigent: Eric Solén
Scenografi: Linus Fellbom
Kostymdesign: Anna Ardelius
Mask- och perukdesign: Therésia Frisk
Koreografi: Lars Bethke
Medverkande:
Kungen av Egypten, Farao: Staffan Liljas
Amneris, hans dotter: Martina Dike
Aida, hennes etiopiska slavinna: AnnLouice Lögdlund
Radamès, ung fältherre i den egyptiska hären: Ole Aleksander Bang
Ramfis, överstepräst: Michael Schmidberger
Amonasro, kung av Etiopien och Aidas far: Anton Ljungqvist
En budbärare: Fredrik Sjöstedt
Översteprästinna: Anna-Maria Krawe
Kör, dansare och Wermland operas orkester