Hoppa till huvudinnehållet

Tobias Edén: ”Målsättningen blir att försöka vinna en tävling”

Publicerad:
Tobias Edén är redo för sitt livs största golfäventyr. På måndag sätter han sig på planet för att spela på DP World Tour i Asien under februari.
Tobias Edén är redo för sitt livs största golfäventyr. På måndag sätter han sig på planet för att spela på DP World Tour i Asien under februari. Foto: Helena Karlsson

Inomhusperioden är snart över för Tobias Edén.

På måndag lämnar han Sverige för att spela på DP World Tour på betydligt varmare breddgrader i februari.

– Jag och min tränare Fredrik Eliasson har pratat om att det är viktigt att åka dit och känna att man är där för att ta sin plats, berättar Edén om nästa steget på golfkarriären.

Kvalet till DP World Tour spelades i november och redan dagarna efter att det var klart åkte Tobias Edén till Sydafrika för att känna på konkurrensen på den nya nivån.

Han spelade i tre tävlingar och det blev bättre och bättre för varje gång. Till slut klarade han cutten i den tredje tävlingen och fick spela alla fyra dagarna.

Tävlingarna i Sydafrika var tätt inpå ett kraftödande kvalspel med tio varv på kort tid men också en nyttig erfarenhet för vad som nu väntar.

– Allt var nytt. Helt plötsligt i en tävlingssituation springer det runt en kameraman några meter bakom mig till exempel. Det var många yttre faktorer som man inte kände sig helt varm i kläderna med. Först tänkte jag på det, men det kommer att vara en del i vardagen så det var bara att växa in i det och det tyckte jag att jag gjorde, berättar Tobias Edén.

Efter många, många träningstimmar i inomhushallen kan golfäventyret börja på allvar.
Efter många, många träningstimmar i inomhushallen kan golfäventyret börja på allvar. Foto: Helena Karlsson

Under julen var han i Jonas Blixt hus i Florida för lite ledighet men nu är det fullt fokus på golfen igen. Timme efter timme har han tillbringat i inomhushallen på hemmabanan Karlstad GK eller i gymmet.

– Vanligtvis har vi en lång inomhusperiod men nu blir den bara två veckor. Jag och min tränare Fredrik Eliasson har lagt upp en plan och kört på med mycket teknikträning och tagit tillvara på den här tiden.

Vad är det som ni främst har tränat på?

– Hur man ska använda kraften på rätt sätt och det har vi jobbat på länge. Men det har varit mer greppbart nu när jag har varit öppen för att ta in mer saker när jag har ett bra självförtroende. Det är små, små saker det handlar om: att man sträcker på sig lite till i baksvingen, att man flexar ner lite i nedsvingen och sedan ska man flytta kraften upp igen.

På måndag går flyget mot varmare breddgrader och tanken är att Tobias ska spela på tävlingar i Dubai, Singapore, Thailand och Indien.

Det är inte säkert att han kommer med i alla tävlingar men den första i Dubai är han övertygad om att han får en plats i.

Att hitta någon extra enputt till per varv skulle innebära mycket.
Att hitta någon extra enputt till per varv skulle innebära mycket. Foto: Helena Karlsson

Det är nya saker som väntar för Värmlands bästa herrspelare men han återkommer till vikten av tävlingarna som han spelade i Sydafrika innan jul.

– Det var jätteviktigt att vara med där. Syftet med de tävlingarna var att växa in i rollen för att starten för 2023 ska kännas enklare. Det kommer att vara många långa resor fram till maj. Nu vet jag hur tar man hand om kroppen efter en tolvtimmarsflight och hur lägger man upp det för att det ska bli optimalt.

Att vara ny på touren innebär såklart en rejäl utmaning för konkurrensen på den här nivån är knivskarp. Här finns det inte utrymmen för misstag om man vill nå framgång.

– Jag och Fredrik har pratat om att det är viktigt att åka dit och känna att man är där för att ta sin plats. Att man har inställningen att man kan vinna över stora spelare och inte bli starstrucked och känna sig felplacerad. Därför blir målsättningen att försöka att vinna en tävling och ett delmål till det är att hålla sig kvar, säger Edén.

Letar efter caddie

Och han utvecklar resonemanget:

– Jag tror att det är viktigt att bryta ner målen så att slutmålet är att vinna och sikta högt. Det kommer att komma plumpar med missade cutter på tävlingar, men jag tror att det bara är att anpassa sig så bra man kan till den nya miljön och vara närvarande.

Under kvalet till DP World Tour och på tävlingarna i Sydafrika hade Tobias den gode vännen Olle Larsson som caddie men nu får han leta efter en ny person som ska bära hans bag.

– Jag håller på och letar. Det finns en svensk kille, Jesse Karlsson, som har gått caddie i 25 år som jag har varit i kontakt med. Jesse går redan med en spelare men han har ett stort nätverk och känner caddies som han skulle kunna hjälpa mig att paras ihop med.

Grått och tråkigt väder byts snart ut mot värme och en pikétröja.
Grått och tråkigt väder byts snart ut mot värme och en pikétröja. Foto: Helena Karlsson

Alla vet att det finns mycket pengar i golfsporten men det är också lätt att få en felaktig uppfattning. Eliten tjänar mycket grova pengar men är man utanför topp 100 i världen är verkligheten en annan.

– Det kommer att bli en ganska dyr historia det här året. I rena utgifter med resor, boende med mera kommer det att kosta cirka 1,3 miljoner kronor. Jag har haft ett väldigt bra backade nätverk innan och många kommer att fortsätta att vara med på nästa del av resan.

Driven ett vapen

Tobias Edén har alltid varit varit långtslående och att hans längder från tee är ett vapen även på den här nivån.

– Längden i slagen är en styrka och kan vi strama åt drivern lite i sidled så är det ett otroligt vapen. När min driver är het får jag ett stort självförtroende och vågar gå för pinnen eftersom jag kommer närmare green och har korta klubbor in. I dagsläget är järnspelet min största styrka och det jag behöver jobba med är att vässa in drivern så att den går lite rakare, säger Edén.

Och kan han hitta någon extra enputt till per varv så finns fina placeringar inom räckhåll.

– Om jag i avståndet från sju till tre meter på green kan sätta en putt till gör det väldigt mycket. Tanken är att jag ska bli riktigt jäklig på drives och puttar i år...

Artikeltaggar

GolfKarlstad GKTobias Edén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.