Hoppa till huvudinnehållet

Solberg hedrar avlidne profilen på sin VM-bil: ”Ken är min största inspiration”

Publicerad:
Oliver Solbergs bil bakifrån, där citatet från Ken Block syns.
Oliver Solbergs bil bakifrån, där citatet från Ken Block syns. Foto: Privat

Oliver Solberg hedrar Ken Block på sin bil när rally-VM startar i Monte Carlo på torsdagen.

”Ken är min största inspiration, och det är en ära att få bära hans ord med oss denna vecka”, skriver Solberg i sociala medier.

Oliver Solberg var nära vän med den amerikanske motorsportprofilen, som dog i en snöskoterolycka i USA för två veckor sedan. Hans tävlingsnummer (43) ”pensionerades” och får inte användas mer i rally-VM.

Nu passar 21-åringen från Mitandersfors på att hedra sin idol genom ett citat på bilen, den nya Skoda Fabia RS Rally2 som han ska ratta i WRC2-klassen.

”Be creative, live a fun life and dont be an a**hole” står det i vita versaler, kompletterat med #43 Forever.

"Var kreativ, lev ett roligt liv... och var inte ett rövhål!”, översätter Solberg själv.

Oliver Solberg och kartläsaren Elliot Edmondson.
Oliver Solberg och kartläsaren Elliot Edmondson. Foto: Privat

Som bekant fick han lämna Hyundais fabriksteam och kliver nu ner ett steg för att ta ny fart mot toppen via WRC2 tillsammans med tyska teamet Toksport.

Planen är att han ska köra alla VM-tävlingar även om bara åtta räknas för poäng i mästerskapet. Första gången han fightas om poäng blir i Svenska rallyt. Nu i säsongsstarten i Monte Carlo blir det alltså utom VM-tävlan, för att skaffa sig så mycket erfarenhet som möjligt och mil bakom ratten i tävlingstempo.

43 var Ken Blocks nummer, som pensionerades efter hans död.
43 var Ken Blocks nummer, som pensionerades efter hans död. Foto: Privat

Oliver Solberg är ende svensken bland 75 anmälda ekipage, varav drygt 40 i Rally2-klassen (R5), till det klassiska rallyt.

Han har kört test innan och nu även rekognosering.

”Vi har redan sett alla förutsättningar för en klassisk Monte! Torrt, blött, is och snö. Förutsättningarna förändras från hörn till hörn, och mellan varje pass – det kommer att bli ett utmanande rally som alltid!”, skriver han.

Bild från testkörningen inför Monte Carlo.
Bild från testkörningen inför Monte Carlo. Foto: Privat

Monte Carlo-rallyt drar igång med två sträckor på torsdagen och ytterligare 16 väntar fram till målgången på söndagen. Totala sträcklängden uppgår till 325 kilometer.

Rallyföraren Ken Block död i skoterolycka – sörjs av värmländska profilernaKlart vad Solberg kör 2023: ”Jag vill vara bäst”

Artikeltaggar

HyundaiMitandersforsMonte Carlo-rallytOliver SolbergRallyUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.