Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionsrådet om hyrsjuksköterskor: ”En quickfix som skapar andra problem”

Publicerad:
Fredrik Larsson (M), oppositionsråd har många frågor kring beslutet att starta en vårdavdelning på CSK bemannad med bara hyrsjuksköterskor.
Fredrik Larsson (M), oppositionsråd har många frågor kring beslutet att starta en vårdavdelning på CSK bemannad med bara hyrsjuksköterskor. Foto: Helena Karlsson

Den borgerliga oppositionen vill ha svar på hur det rödgröna styret tänker kring den tillfälliga vårdavdelning med hyrsjuksköterskor som ska öppnas på CSK.

Anledningen är att man anser att beslutet krockar med både det rödgröna styrets vallöften och Region Värmlands ambition att minska antalet hyrpersonal i regionen.

Är det inte bra att man försöker förbättra arbetsmiljön?

– Naturligtvis är det bra. Det är uppenbarligen så att vårdplatserna är en av de stora utmaningarna just nu. Men när man öppnar dörren för hyrsjuksköterskor tror vi att den är väldigt svår att stänga i nästa skede, säger Fredrik Larsson, moderat oppositionsråd och fortsätter:

Ansträngda vårdläget: Öppnar ny vårdenhet för patienter som väntar på hemgång

– Det är tyvärr väldigt lätt att det här blir ett permanent system. Det har vi sett vad det gäller läkare som man började hyra för många år sedan. Vi har under lång tid jobbat för att minska hyrläkarberoendet, och vi lyckas ju faktiskt inte med det.

Fredrik Larsson pekar också på situationen i andra regioner där man tagit in hyrsjuksköterskor och menar att det finns avskräckande exempel.

– Det blir snabbt väldigt stora volymer för man slår liksom sönder den lokala arbetsmarknaden. Det blir en osund arbetsmarknad där man hos samma arbetsgivare kan ha otroligt olika förutsättningar för arbetet och olika ersättningar för det. Och då hamnar man lätt i klorna på de här bemanningsföretagen.

Vad vill ni att man gör istället då?

– Vi tror att det är bra att kunna använda privata aktörer för att skapa mer vård i Värmland, så är det. Vi tog till exempel initiativ till att göra operationer i Oslo och vi har pratat om att införa vårdval inom olika delar. Men när det gäller just bemanning på sjukhusets vårdavdelningar, då måste man komma till rätta med arbetsmiljön, man måste jobba med kulturen för att man verkligen ska vara en attraktiv arbetsgivare där människor trivs och vill jobba. Det finns inga genvägar runt det, säger Fredrik Larsson.

Det finns inga genvägar runt det.
Fredrik Larsson

Larsson har dock samtidigt förståelse för att det är en tuff utmaning att lösa de problem som finns.

– Det är naturligtvis jättesvårt och jag har stor respekt för att när man hamnat i den situationen när människor slutar, att det blir svårt att göra scheman och såhär, men den här quickfixen kommer bara att skapa andra problem.

Varför gjordes det inga förändringar när Värmlandssamverkan styrde regionen då?

– Jo, men det gjordes mycket då och man gör mycket nu. Det jobbas med scheman och ersättningar och det lokala ledarskapet, men problemet, tror jag, är att det är en principiell skillnad att hyra in sjuksköterskor. Risken finns att det är sköterskor som jobbar hos oss redan idag som kommer att avsluta sina anställningar för den här möjligheten. Och då kanske man bara flyttar problemen till en annan avdelning.

Sjuksköterska. Genrebild.
Sjuksköterska. Genrebild. Foto: isabell Höjman/TT

Det är detta som är anledningen till att oppositionen nu ställer en interpellation i ärendet till nästa regionfullmäktige den 8 mars.

– Det är sådana här farhågor vi vill att ordförande Åsa Johansson (S) svarar på och berättar hur de tänker sig. De har ju själva skrivit att de vill minska beroendet av hyrpersonal. Och det här är ett politiskt ställningstagande och då tycker vi att det borde vara ställt under en politisk prövning och att man faktiskt borde tagit ett beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden eftersom det är ett helt nytt sätt att arbeta på.

Kostnaderna för CSK:s nya krisavdelning: "Som vi ser det är det inte hållbart"Läget i sjukvården fortsatt ansträngt: ”Samma nivå som tidigare”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareÅsa JohanssonCentralsjukhuset i KarlstadFredrik LarssonFredrik LarssonOsloPolitiska system och ideologierRegion VärmlandVårdVård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.