Hoppa till huvudinnehållet

Glädjebesked efter skador och skidbrand – klar för VM: ”En dröm”

Publicerad:
Josehanna Lundgren Wikström har varit skadeförföljd och förlorat skidor i en brand, men nu får hon plåster på såren med en VM-biljett.
Josehanna Lundgren Wikström har varit skadeförföljd och förlorat skidor i en brand, men nu får hon plåster på såren med en VM-biljett. Foto: Olov Öström

Nästan alla skidorna slukades av lågorna. Nu, drygt två månader efter den förödande branden, får Josehanna Lundgren Wikström från Karlstad ett glädjebesked – hon är klar för U23-VM i Kanada.

– Helt ofattbart, säger hon.

Hon förlorade skidor för nästan 100 000 i Vasaloppsbranden: ”Otroligt ledsen”

Mästerskapet avgörs i Whistler mountain tillsammans med JVM (U20) under en vecka, den 28 januari–4 februari, börjar med sprint och avslutas med mixedstafetter. SVT-Play och SVT24 sänder.

21-åriga Josehanna Lundgren Wikström är en av tio uttagna svenskar, fem damer och fem herrar, i U23-laget.

Det är två år sedan hon bytte värmländska moderklubben Grava SK mot IFK Mora och bosatte sig i Falun.

Den här säsongsstarten var tuff. Hon förvarade skidorna i Vasaloppets centralförråd, som ägdes av IFK Mora och brann ned till grunden den 4 november.

– Det var jättehemskt. Jag blev otroligt ledsen, sade Josehanna Lundgren Wikström till NWT.

Hon förlorade tolv par skidor till ett värde av närmare 100 000 kronor. Arbetet hon och hennes pappa lagt ner för att testa- och preparera utrustningen går knappt att värdera.

Tiden var också kort till säsongspremiären, men som tur var ställde skidmärket upp och skaffade snabbt fram nya skidor. Men de var ju helt oprövade.

– Det var verkligen att börja om, men jag är väldigt nöjd med skidorna jag har fått, känner mig trygg med dem.

Bedrövelsen förbyttes i glädje när beskedet om landslagsdebuten kom. Att det dessutom handlade om VM gjorde inte saken sämre.

– Det var lyckligaste stunden i mitt liv. Att åka VM är en dröm jag haft så länge jag kan minnas, säger Josehanna Lundgren Wikström, som tyckte det var lika kul att ringa och berätta nyheten för skidvallande pappan Jan Lundgren.

Hade du VM som mål?

– Nej, absolut inte. Mitt mål var att ens kunna åka skidor med tanke på att jag varit så skadad. Jag är otroligt glad och tacksam.

VM har alltid varit en dröm, som nu blir verklighet.
VM har alltid varit en dröm, som nu blir verklighet. Foto: Privat

Eländet började med en armbågsskada i samband med rullskidåkning i våras, fortsatte med fotproblem när hon övergick till att löpträna, knäont vid cykling och axelskada av simning. Framåt augusti var alla träningsalternativ uttömda och hon tvingades till helvila för att läka kroppen.

– Jag kunde inte vara med på läger eller någonting. Det var faktiskt en väldigt tung period. Jag var oerhört ledsen.

Sakta jobbade hon sig tillbaka.

Säsongens första tävlingar i Bruksvallarna, efter skidbranden, blev dock inte vad hon önskat.

– Det var ett riktigt bakslag med foten i klassiska sprinten. Jag kunde inte åka klassiskt på tre veckor. Jag har nästan bara åkt skate för det har gått bättre med foten. Men sedan dess har det släppt lite och jag har kontroll på mina skador ändå.

Vad var det som gjorde att du blev uttagen?

– Jag tror att det är helt min andraplats i Idre (Skandinaviska cupen) i mitten av december på tio kilometer skate. Helgen efter åkte jag 20 kilometer skate som också gick ganska bra.

Josehanna trodde att hon även var tvungen att prestera bra i tio kilometer fritt i gångna helgens tävlingar i Falun för att över huvud taget komma i fråga, men misslyckades.

– Då var jag tvärsäker på att det var kört. Pressen jag lade på mig släppte helt och söndagens 30 kilometer klassiskt gick bra. Det tror jag var betydelsefullt.

Hon rankar femteplats i en JVM-uttagning som karriärens bästa resultat hittills, men bara att få åka U23-VM smäller högre. Resan till Kanada inleddes redan på onsdagen. Några resultatmässiga förväntningar finns inte i förväg.

– Jag ska bara njuta av att jag får äran att åka med och göra det tillsammans med mina närmaste vänner, det blir ett riktigt äventyr.

Det är inte helt bestämt vilka distanser hon kan vänta sig.

– Jag kommer inte få åka sprint i alla fall. De delar nog bara ut en distans som vi säkert vet hittills och jag vet att jag ska få åka 20 kilometer klassisk masstart.

Det måste vara inspirerande för framtiden?

– Ja, jag viger ju hela mitt liv åt min satsning. Jag älskar att träna, men önskar att få någon utveckling och lite valuta för jobbet jag faktiskt lägger ner. En sån här möjlighet är världens bekräftelse.

U23-VM kolliderar med SM under SM-veckan i Skövde.

– Lite tråkigt att vi missar SM. Men vi har våra cuptävlingar och SM-avslutningen i Kalix. Jag tror det är ett riktigt långt skatelopp och stafetter. Det blir fantastiskt kul.

Artikeltaggar

BränderBruksvallarnaGrava SKIdreIFK MoraKanadaLängdskidåkningSimningSM-veckanSportSprintStafettSVTVasaloppet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.