Hoppa till huvudinnehållet

Fredsrörelsens sista dödsryckningar

Publicerad:
Gudrun Schyman – defaitist och ryssapologet.
Gudrun Schyman – defaitist och ryssapologet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Krigföringen i Ukraina borde ersättas av fredsförhandlingar där båda sidor ger och tar. Endast så kan vi uppnå en vapenvila och rädda liv. Den föreställningen förfäktar Gudrun Schyman som sista apologet för en föråldrad världssyn.

Gudrun Schyman, före detta partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, är i hetluften om Ukrainakriget. I en debatt mot moderatprofilen Gunnar Hökmark i P1 Morgon (12/1), framhöll hon att fredsförhandlingar bör inledas och att det kräver kompromisser från båda parter. Hon följde upp i Aftonbladet (12/1) där hon står fast vid denna ståndpunkt.

Genomgående uttrycker Gudrun Schyman förvåning över att motståndet mot förhandlingar är så starkt. Och hon saknar egentligen inte skäl att vara förvånad.

Ända sedan kalla krigets dagar har det funnits aktivism i Sverige för nedrustning. Fredsrörelsen har framför allt varit stark inom svensk vänster och socialdemokratin. Världsbilden att Väst och Öst var lika goda kålsupare har dock stadigt försvagats tills den slutligen dog med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Inte ens Schymans gamla parti, Vänstern, stöder hennes hållning utan tar aktivt avstånd från den.

Genom det brutala anfallskriget har den ryska statsledningen bevisat en gång för alla att den inte skiljer sig från sin totalitära föregångare, Sovjetunionen. Övergreppen som uppdagats i befriade regioner, summariska avrättningar, våldtäkter och tortyr av män, kvinnor och barn, liksom urskillningslös bombning av civila mål gör det uppenbart att det finns ondska värd att slåss mot. Även till döden.

Invasionen visar också att föreställningen om att fred bör uppnås till vilket pris som helst, egentligen aldrig var allvarligt menad. Fredsrörelsen uppmanade exempelvis inte Nordvietnam och FNL att lägga ned vapnen och förhandla med Förenta Staterna och Sydvietnam. Den har bara använts som moralisk utpressning mot västvärlden, som förväntas hålla högre standard än andra ”utsatta” länder.

Schyman säger det rent ut i P1 Morgon: ”Jag tycker det vore utmärkt om Ryssland drog tillbaka sina trupper, men det gör de ju inte”. Alltså, eftersom Putin inte tänker sluta bryta mot internationell rätt, måste vi sluta stå upp för den.

Det grundläggande misstaget är dock att Schyman vill uppnå en fredslösning så snart som möjligt. Ingen är emot fredsförhandlingar i sak. Vi är emot dem just nu, då det enbart skulle skicka signalen att Västvärlden inte fullt ut står bakom Ukrainas motstånd och frihet. Det riskerar att underminera försvarsviljan och omvärldens vilja att ge ekonomiskt och militärt stöd.

En vapenvila lär också utnyttjas av Ryssland för att återhämta och förstärka sina trupper inför framtida anfall, precis så som skedde efter Minskavtalen år 2015 om vapenvila i Donbass. Fredsförhandlingar bör enbart inledas då Ukraina är i en så stark position att det kan framtvinga sina mål och befria hela sitt land. Bara så kan en varaktig fred uppnås. Tack och lov verkar snart sagt alla utom Gudrun Schyman förstå detta.

Artikeltaggar

AftonbladetFeministiskt initiativFNLFöreställningarGudrun SchymanKrigLedareNordvietnamÖvergreppRysslandSovjetunionenSveriges RadioUkrainaUtpressningVåldtäktVänsterpartiet