Hoppa till huvudinnehållet

Elprisstödet - mera ljus i mörkret!

Publicerad:
Vilka är det som kammar hem de statliga subventionerna och elpriskompensationerna, det borde minister Busch kunna klämma fram, skriver insändarskribenten.
Vilka är det som kammar hem de statliga subventionerna och elpriskompensationerna, det borde minister Busch kunna klämma fram, skriver insändarskribenten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Herren signe tu och råde/ och beware nu oss wäl, skaldade Jesper Swedberg i slutet av 1600-talet. Den framsynte psalmisten hade förmodligen den nu aktuella el-krisen i sikte. Hur ska det gå för folk som knockas av vinterns el-notor?

Det är inte bara jag utan även Lagrådet i vårt arma fosterland som undrar hur i hela fridens namn regeringen kan undanhålla svenska folket till vem och vilka elprisstödet delas ut!

Nu tillbaka till psalmboken: Jesper Swedbergs "Herren signe ..." fick sin förlängning 1816 då hans kollega Johan Olof Wallin spädde på med sex verser och då fick psalmen byta namn till "Du som fromma hjärtan vårdar" – med sista vers som ståvers.

Namnbyte av psalm är liksom elbolagsbyte en allvarlig sak!

Sista versraden i Swedbergs psalm kan också den tolkas lite fritt dagsaktuellt: "Tigh ske prijs i allo lande!" Samma elpriser i hela landet!

Men vilka är det som kammar hem de statliga subventionerna och elpriskompensationerna, det borde minister Busch kunna klämma fram!

Rätten att ta del av allmänna handlingar är ju en av hörnstenarna i vårt demokratiska statsskick.

Bengt Berg, författare

Artikeltaggar

Bengt BergElFörfattareInsändareLagrådetVinter