Hoppa till huvudinnehållet

Nytt kapital och kvalitetsstämpel till Melindas startup

Publicerad:
Melinda Persson, Forshaga, jobbade tidigare som industrisanerare på pappersbruk. Det var då hon insåg att det saknades ett samordnat system för riskanalys. Nu tar hon fram appen Diri som hjälper industrier att upptäcka risker i tid och rädda liv.
Melinda Persson, Forshaga, jobbade tidigare som industrisanerare på pappersbruk. Det var då hon insåg att det saknades ett samordnat system för riskanalys. Nu tar hon fram appen Diri som hjälper industrier att upptäcka risker i tid och rädda liv. Foto: My Matson

Karlstadsföretaget Diri safety solutions har medvind just nu. Det är många som vill vara med och stötta företagets lösning för ökad säkerhet på arbetsplatser. Bland dem finns numera även den statliga innovationsmyndigheten Vinnova som bidrar med 300 000 kronor och ett utbildningsprogram.

Nyföretagarcentrum, Almi, Sting bioeconomy och Digitalwell ventures är några av de värmländska aktörerna som har varit med och stöttat startupen från början.

– Sting Bioeconomy och Digitalwell ventures gjorde en speciallösning för oss. De gick ihop och stöttade oss tillsammans. Båda såg potentialen, och hade vi inte haft dem hade jag inte tagit mig hit så snabbt som jag har gjort. De har stöttat mig enormt mycket; alltifrån nätverk, introduktion för investerare, juridiskt stöd, att hitta konsultstöd och affärsrådgivning. Det har varit väldigt bra att ha dem i ryggen, säger vd:n och grundaren Melinda Persson.

Vann Skapa-priset

Förra året vann företaget länspriset i Sveriges största innovationstävling, Skapapriset. Och nu har företaget också fått finansiering av innovationsmyndigheten Vinnova, som har utsett företaget till ett av Vinnovas ”Innovativa impact startups”.

Diri-appen

Appen är ett hjälpmedel för att enskilda anställda, team och arbetsgivare i riskfyllda miljöer lättare ska upptäcka risker och undvika olyckor i arbetet.

Som medarbetare får man genom Diriappen information om risker, förhållningssätt, utrustning, olyckshantering, lagar och regler. Målet är att medarbetaren alltid har tillgång till relevant information oavsett medarbetarens eller omgivningens kunskapsnivå.

För team underlättar appen att alla i teamet nås av den senaste informationen, och man ser om upptäckter som gjorts av någon har förmedlats till övriga.

För arbetsgivare ska appen erbjuda en trygghet i att medarbetarna alltid har tillgång till den skyddsinformation som krävs. Appen meddelar om någon inte uppfyller kraven för utbildning.

För skyddsombuden är appen en ”digital handbok” som gör navigeringen mellan lagkrav, utrustningar och verkligheten lättare. Appen är ett hjälpmedel för att söka på de risker man vill veta mer om, och snabbt få tillgång till det som behövs för att stötta kollegorna, enligt bolaget.

”En bekräftelse”

Förutom 300 000 kronor som ska användas för utveckling av appen, innebär Vinnovastödet en bekräftelse på att hon är på rätt väg, säger Melinda Persson.

– Det blir en verifikation på att vi uppnår kriterierna som krävs, att vi är ett bolag som är nyskapande och har möjlighet att göra ”impact” i den här branschen.

– För oss är pengarna jätteviktiga för att kunna fortsätta utveckla produkten, men det som känns ännu bättre är att vår Vinnovaansökan gick igenom, vilket är svårt. Det är som ett kvitto på att vi är på rätt väg och att vi gör det som de efterfrågar: vi har en innovativ produkt.

Melinda, 34, vill rädda liv – prisad för sin produkt: ”Mycket mer än en app”Två värmländska bolag vann innovationspris

Företagen som har fått de här medlen blir också erbjudna att vara med i ett certifieringsprogram där de ska räkna ut vilken impact-potential de har. I Diris fall handlar det om att räkna ut hur mycket produkten kan minska olycksrisken på arbetsplatser, och sätta siffror på det.

– Det är en kvalitetsstämpel att bli utvald, det är bara 20 bolag som blir det. Det stärker min och hela teamets tro på att vi är på rätt väg.

Team på elva personer

Inräknat konsulter består teamet av elva personer, och målet är att lansera första skarpa versionen av appen i mars.

Melinda Persson berättar att Diri safety solutions närmar sig lansering av den första app-versionen.
Melinda Persson berättar att Diri safety solutions närmar sig lansering av den första app-versionen. Foto: My Matson

– Vi har utvecklat produkten som ett pilotprojekt och i mars kommer vi att lansera version ett. Det blir en lightversion med ett fåtal kunder. Vi har en kundlista som står i kö och vill in, men vi behöver få ut produkten.

– I slutet av 2023 lanserar vi version två, och då får alla vara med.

2023 blir alltså året då produkten kommer i kommersiellt bruk och bolaget börjar tjäna pengar.

Tio företag tog chansen att locka investerare: ”Extra starkt finalfält i år”

Bolaget har tidigare fått både lån och stöd från Almi, och bolaget stänger just nu sin första investeringsrunda.

– Intresset har varit jättestort och vi har till och med tackat nej till några stycken. Så nu är vi ”good to go”.

Vilka investerarna som vill gå in med riskkapital är vill hon inte berätta än.

– Vi har några riktigt trevliga investerare med gedigen bakgrund av bolagsbyggande och med fötterna i industrin.

Artikeltaggar

AlmiApparArbetsmiljöArbetsplatserFöretagandeForshagaInnovationNäringslivSting BioeconomyVinnova

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.