Hoppa till huvudinnehållet

Snart höjs parkeringsavgifterna i Karlstad – så mycket dyrare blir det

Publicerad:
Parkeringsavgiften i Karlstad höjs i snitt med två kronor per timme. Genrebild.
Parkeringsavgiften i Karlstad höjs i snitt med två kronor per timme. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Avgifterna för att parkera i Karlstad fortsätter att stiga.

Från och med den 23 januari blir det i snitt två kronor dyrare per timme.

Snart höjs parkeringsavgiften på flera ställen i Karlstad. Det meddelade styrelsen i Karlstads Parkerings AB i ett pressmeddelande på tisdagen.

Avgifterna ökar i snitt med två kronor per timme från och med den 23 januari, på kvartersmark och i parkeringshuset Gripen som omfattar ett 20-tal områden. Bilan, Gamla badhuset, Sundstabadet och Konstapeln är några exempel.

Parkeringsavgiften i Tingvallastaden påverkas inte av höjningen de två första timmarna.

– Grunden för parkeringsavgiften är att den som använder parkeringsplatsen ska betala för den, inte skattebetalarna. Parkeringsavgiften ersätter parkeringsbolaget för de kostnader som vi har för markhyra, skötsel och parkeringsövervakning. Avgiften är även ett sätt att styra beläggningen på våra parkeringar. Genom en väl avvägd taxa ser vi till att det blir mer rörelse och lättare att hitta en ledig parkeringsplats för den som behöver det. Avgiften är ett verktyg för att för att ordna trafiken, se till att bilisterna inte parkerar längre än nödvändigt och för att uppmuntra till att välja mer hållbara färdsätt, säger Fredrik Gustafsson, verksamhetsutvecklare, Karlstads parkering AB i pressmeddelandet.

Avgiften för gul, blå, grön och röd zon på parkeringar på gatumark, påverkas däremot inte.

Fredrik Gustafsson fortsätter:

– I Centrumnära lägen har vi högre beläggningsgrad på parkeringen och det kostar mer att parkera där. Ställer du dig utanför centrum kostar det mindre. Vi försöker att styra bort arbetsplatspendlare från de mest centrala parkeringarna. Parkeringarna i centrum är främst till för de som ska besöka verksamheter i stan, som butiker och restauranger. Vi vill att det ska vara så lätt som möjligt att parkera i centrum för de som har ärenden dit.

Fakta

Vidare information om höjningen

• Taxan höjs i snitt med 2 kronor per timme klockan 09-18 vardagar utom vardagar före söndag eller helgdag och klockan 09-15 vardag före söndag eller helgdag. Övrig tid är avgiften endast 2 kronor per timme. På flera av parkeringsytorna kan du få rabatt genom att köpa dygns- eller veckobiljett.

• Exempel 1: På Karolinen kostar det 10 kronor per timme klockan 09-18 vardagar utom vardagar före söndag eller helgdag och klockan 09-15 vardag före söndag eller helgdag. Övrig tid kostar det 2 kronor per timme.

• Exempel 2: Parkeringarna i Tingvallastaden: Älgen, Bilan, Slussvakten, Gamla Badhuset, Sandgrund och Karlbergsskolan kostar det 12 kronor de två första timmarna och sedan 14 kronor i timmen klockan 09-18 vardagar utom vardagar före söndag eller helgdag och klockan 09-15 vardag före söndag eller helgdag. Övrig tid kostar det 2 kronor per timme.

Källa: Karlstads kommun

Artikeltaggar

KarlstadParkeringSamhälleTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.