Hoppa till huvudinnehållet

Publiken har hittat tillbaka – så följer Kristinehamns konstmuseum upp succéåret

Publicerad:
Michael Walter, intendent på Kristinehamns konstmuseum, summerar ett bra besöksår 2022 och presenterar ett nytt museiår där samtidskonst, design och återblick ryms.
Michael Walter, intendent på Kristinehamns konstmuseum, summerar ett bra besöksår 2022 och presenterar ett nytt museiår där samtidskonst, design och återblick ryms. Foto: Lena Richardson

Med färgstarkt mode och ett rikskänt konstnärsnamn nådde Kristinehamns konstmuseum upp till förpandemiska besökssiffror under 2022.

2023 blir det mera mode och design på museet – men också triss i värmländska samtidskonstnärer, internationell ljuskonst och ett kärt återseende.

– Vi har haft jättebra med besökare. Över 16000 blev det, summerar intendenten Michael Walter.

Det är betydligt mer än åren närmast före pandemin och Michael Walter tror att det som ligger bakom succén är blandningen av mode och en nationellt känd konstnär.

I början av 2022 pågick Stina Wollters utställning fortfarande. Sedan följde den färgstarka utställningen om Katja of Sweden och den fortfarande pågående om Sara Danius och hennes Nobelklänningar (den visas till den 29 januari).

Nära rekordåret

16344 besökare är inte nytt rekord, men det närmade sig: 2014 räknades totalt 18409 besökare in och då var modeskaparen Lars Wallins Fashion stories den starkaste publikmagneten.

Däremot passerades ett annat bra besöksår med råge; 2015 lockade bland annat en stor Picassoutställning 9337 personer till konstmuseet.

Tre konstnärer tillsammans

Nu ska succéåret 2022 följas upp och första nysatsningen för 2023 blir ett möte mellan tre värmländska konstnärer.

Hertha Hanson, nyss belönad med NWT:s kulturpris, är en av konstnärerna bakom  årets första nya utställning på Kristinehamns konstmuseum.
Hertha Hanson, nyss belönad med NWT:s kulturpris, är en av konstnärerna bakom årets första nya utställning på Kristinehamns konstmuseum. Foto: Tommy Pedersen

– Det blir en jättespännande utställning. Det är Hertha Hanson från Karlstad, Lin de Mol från Klässbol, Arvika, och Katrin Westman från Östra Ämtervik. Utställningen heter Den osynliga världen och de utforskar Persephone-myten, men också det som är dolt, säger Michael Walter.

Lin de Mol har uppmärksammats mycket för hennes satsning på Arvika ljus, men nu är det dags att sätta fokus på hennes egen konst.
Lin de Mol har uppmärksammats mycket för hennes satsning på Arvika ljus, men nu är det dags att sätta fokus på hennes egen konst. Foto: Lena Richardson

Efter grekisk mytologi och samtidskonst väntar en färg- och formfest på designtema i sommar. ”Marimekko – design i tiden” lyder rubriken och det är det finska modeföretagets tidiga historia, fram till 1975, som visas. Tyger och kläder ur frilansskribenten Maria Jernkvists rika samling är basen i utställningen om formgivaren Maija Isolas mönstervärld.

Marimekkos kännemärke är starka färger och stora mönster. Tyget med den välkända blomman heter Unikko och finns i flera färgställningar.
Marimekkos kännemärke är starka färger och stora mönster. Tyget med den välkända blomman heter Unikko och finns i flera färgställningar. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Jag tror att det kommer att bli en rätt spektakulär utställning. Vi ska hänga en jädrans massa tyg från taket! utlovar Michael Walter.

Skapar med ljus

Spektakulärt lär det också bli när brittisk-födda New York-konstnären Anthony McCall gästar den experimentella filmfestivalen Avant, den 22-23 september.

– Han är ljuskonstnär och det blir en ljusinstallation med projektorer. Han har ställt ut på jättestora museer ute i världen, berättar Michael Walter.

Anthony MacCalls verk Five Minutes Of Pure Sculpture ställdes ut på Hamburger Bahnhof museum i Berlin 2012.
Anthony MacCalls verk Five Minutes Of Pure Sculpture ställdes ut på Hamburger Bahnhof museum i Berlin 2012. Foto: Markus Schreiber

Konstmuseet går i mål med 2023 med en hyllning av en Kristinehamnskonstnär: Harry Moberg (1927-2018), målande och grafisk konstnär. Det blir en generös retrospektiv utställning, som öppnar i oktober och pågår över årsskiftet mot 2024.

”Otroligt mycket material”

– Den är planerad sedan länge. Jag tror det var redan 2018 vi var hos Jonas Moberg, hans son, och det är otroligt mycket material, allt från grafik och måleri till skulpturer.

Att vårda det lokala konstnärsarvet är också viktigt, framhåller Michael Walter.

Det är väldig bredd i programmet. Hur gör ni när ni sätter samman ett utställningsår?

– Det är en balansgång. Vi har fyra utställningar per år och det är en balansgång att hitta rätt blandning, säger han.

Armlängds avstånd

I november 2021 tyckte kommunens kulturnämnd att museet skulle satsa på bredare och mer lokalt förankrade utställningar för att få upp besökstalen.

”Det är kristinehamnarna som betalar kalaset, då är det ju bra om de tycker om det och att så många som möjligt vill komma” sa dåvarande ordföranden i en intervju. I NWT bedyrade kulturchefen sedan att principen ”armlängds avstånd” gäller även i Kristinehamn.

Kristinehamns konstmuseum har ett bra besöksår bakom sig. 16 344 personer besökte utställningarna.
Kristinehamns konstmuseum har ett bra besöksår bakom sig. 16 344 personer besökte utställningarna. Foto: Lena Richardson

Michael Walter ser heller inte höga besökssiffror som det enda målet för ett konstmuseum.

”Inte konstens uppgift”

– Man får också ha modet att göra smala utställningar, som kanske inte drar så många, men som är viktiga. Man ska inte vika sig alls för ett sånt tryck, att kommersialisera sig, för det är inte konstens uppgift. Det är min uppfattning, säger han.

Samtidskonsten har förmågan att provocera fram en ny synvinkel och att kunna se saker på ett nytt sätt är en grundförutsättning för att utvecklas som människa.
Michael Walter

För egen del brinner han allra mest för samtidskonsten.

– Samtidskonsten har förmågan att provocera fram en ny synvinkel och att kunna se saker på ett nytt sätt är en grundförutsättning för att utvecklas som människa.

Tas på allvar på riksnivå

Han och kollegorna på konstmuseet blandar gärna internationella, nationella och lokala konstnärer och hur den blandningen ska se ut är en ständigt pågående diskussion.

– Ingen utställning är den andra lik. Kristinehamns konstmuseum är inte ett museum bara för Kristinehamn eller ens bara för Värmland. Jag tycker det är viktigt också att göra utställningar som har en nivå som tas på allvar också på riksnivå.

Museiåret 2023

Årets utställningar på Kristinehamns konstmuseum

18 februari – 23 april: Den (o)synliga världen - Hertha Hansson, Lin de Mol och Katrin Westman

13 maj - 10 september: Sommarutställning Marimekko - Design i tiden

22 - 23 september: Avant, konstfilmfestival, med ljuskonst av Anthony McCall.

7 oktober 2023 – 28 januari 2024: Höstutställning – Harry Moberg

Artikeltaggar

Anthony McCallBesöksnäringDesignHarry MobergHertha HansonKatrin WestmanKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumLin de MolMarimekkoMichael WalterModeNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.