Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomar med A-traktorer fick testa halkbanan i Grums

Publicerad:
Det var rejält isigt när gäng ungdomar med A-traktorer för en dag fick öva rejält isigt underlag på halkbanan i Grums.
Det var rejält isigt när gäng ungdomar med A-traktorer för en dag fick öva rejält isigt underlag på halkbanan i Grums. Foto: Tommy Pedersen

Ett antal 15-åriga ungdomar besökte på tisdagen halkbanan i Grums. Med sig hade de sina A-traktorer och för första gången fick de under ordnade former träna på att köra på halt underlag.

– Det känns jättebra att få lära sig hur långa bromssträckorna blir, säger Julia Jäger.

Det var elever från Jättestenskolan i Grums som fick chansen att öva halkkörning vid halkbanan och det var skolan som tog initiativet.

– Efter alla de svåra olyckorna med A-traktorer ifjol kom vi på att det nog vore bra om våra elever som har sådana fordon fick möjlighet att träna halkkörning. Dessutom har vi vi ju halkbanan så nära skolan, säger Ida Pettersson, trivselcoach på skolan.

Tillsammans med kollegan Lisa Lisberg tog de kontakt med skolans rektor Lennart Nilsson och han tyckte också att det var ett bra idé.

– Det är på tiden att våra ungdomar som har A-traktorer, cirka 15 elever, får möjlighet att lära sig hur det är att köra på halt underlag. Egentligen borde alla elever få göra detta, säger Lennart Nilsson.

Verksamhetschefen på NTF Värmland, Anders Kalborg, anser att det är jättebra att ungdomar som kör A-traktor får chansen att öva vinterkörning på halkbanan.
Verksamhetschefen på NTF Värmland, Anders Kalborg, anser att det är jättebra att ungdomar som kör A-traktor får chansen att öva vinterkörning på halkbanan. Foto: Tommy Pedersen

Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland som driver halkbanan i Grums, var mycket positiv när man från Jättestenskolan ställde frågan om A-traktorungdomarna kunde få öva banan.

– Detta är ett väldigt bra initiativ. Vi var själva på gång med ett sådant efter att halkbanorna i Göteborg och Malmö vid dragit i gång detta för ungdomar med A-traktorer.

”Får verkligen testa”

– Förhoppningen är att detta ska bli en permanent satsning hos oss och att den även sprider sig över landet. Här får ungdomarna verkligen testa hur det är att köra på riktigt halt underlag och det är väldigt viktigt.

– Det skulle de egentligen ha gjort innan de för första gången sätter sig sig bakom på en A-traktor, säger Anders Kalborg.

15-åringarna Maia Wiklund och Julia Jäger tyckte att det var både kul och mycket nyttigt att testa de olika banorna med Julias klassiska Volvo-A-traktor.
15-åringarna Maia Wiklund och Julia Jäger tyckte att det var både kul och mycket nyttigt att testa de olika banorna med Julias klassiska Volvo-A-traktor. Foto: Tommy Pedersen

Det var med stor liv och lust som 15-åringarna från Jättestenskolan fick lära sig grunderna i halkkörning. Deltog gjorde också Maia Wiklund från Karlstad som hade fått en plats efter att Hanna Carlsson som driver sidan EpaTräffenForshaga också hade hört av sig till halkbanan.

NWT följde Maia Wiklund och Julia Jäger från Grums och hur de klarade banmomenten i Julias klassiska Volvo-A-traktor. Det fick hålla sig i lagliga 30 kilometer i timmen, men den farten ledde ändå till en del problem.

Långa bromssträckor

– Det känns jättebra att få lära sig hur långa bromssträckorna blir, för det har man inte riktigt koll på, säger Julia Jäger.

– Man ska inte köra fortare än att man kan hålla sig på vägen. Jag är väldigt försiktig, säger Maia Wiklund.

En älg drogs ut i vägbanan när Julia Jäger körde banan med förrädiskt isiga s-kurvor. Då gällde det att vara snabb och styra undan.
En älg drogs ut i vägbanan när Julia Jäger körde banan med förrädiskt isiga s-kurvor. Då gällde det att vara snabb och styra undan. Foto: Tommy Pedersen

Julia Jäger fick även parera för en älg som banpersonalen skickade på lina i den bana som dessutom innehöll förrädiska s-kurvor.

”Var lite läskigt”

– Det var lite läskigt när det plötsligt dök upp. Det var nyttigt att få pröva på det också.

Peter Nyberg Rönnqvist hade följt med sin dotter Emma till halkbanan. Han tycker att detta är ett mycket bra initiativ.

– Fantastiskt! Ungdomarna får verkligen uppleva känslan när däcken släpper från underlaget och sladden börjar komma. Då gäller det att styra emot. Den här dagen lär alla sig jättemycket av, säger han.

Peter Nyberg Rönnqvist följde med dottern Emma till halkbanan. Han tyckte halvdagen där var mycket nyttig. ”Ungdomarna får verkligen uppleva känslan när däcken släpper från underlaget och sladden börjar komma”.
Peter Nyberg Rönnqvist följde med dottern Emma till halkbanan. Han tyckte halvdagen där var mycket nyttig. ”Ungdomarna får verkligen uppleva känslan när däcken släpper från underlaget och sladden börjar komma”. Foto: Tommy Pedersen

Artikeltaggar

A-traktorAnders KalborgBilburen ungdomGöteborgGrumsJättestenskolanNTFTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.